OTKAZANA TAYLOR SWIFT

Javili su nam se Hrvati iz Beča, masovno pokušavaju doći do svog novca: ‘Tuga i očaj, ostala sam bez 400 eura...‘

Iako će im se karte refundirati, sa smještajem je druga priča. Neki su dio uspjeli otkazati, neki su dobili kupone za prijevoz

Taylor Swift u Beču je otkazala sva tri koncerta

Šok, tuga, očaj. Tako je izgledalo jutro u Beču za desetke tisuća fanova Taylor Swift nakon što su zbog terorističke prijetnje otkazana sva tri njena koncerta na stadionu Ernst Happel. Zadnje zrnce nade nestalo je kada je, u srijedu kasno navečer, došla i službena obavijest organizatora da se sve otkazuje te da će vraćati novac za karte. U aplikaciji Oeticket nekima su karte odmah poništene, dok drugi još imaju svoj bar kod. Nekima, pak, piše da je koncert otkazan ili prebačen na drugi termin, pa su se ponadali da će se možda ipak nekada održati.

image

Pred stadionom je danas pusto

Florian Wieser/Afp

Organizacija ovakvog koncerta ogroman je posao - Taylor Swift za ovu turneju ima posebno dizajniranu pozornicu. Dvije su u kamionima i dok se jedna postavlja u gradu u kojem nastupa, druga je već na putu na iduću destinaciju. Premda bi njeni obožavatelji htjeli, teško je u roku nekoliko mjeseci ponovno organizirati ovakav koncert. No, pokrenuli su peticiju kojom traže od pjevačice traže da zbog otkazivanja koncerta u Beču doda nove datume za koncerte na području Europe, kako bi nesretni obožavatelji iz Beča mogli kupiti svoju kartu. Inače, odmah nakon otkazivanja su cijene karata za njene koncerte u Londonu, poletjele u nebo.

Situacija je trenutno u glavnom gradu Austrije prilično mirna. Na ulicama nema više policije nego inače. No, jedno od planiranih druženja, brunch posvećen slavnoj pjevačici koji se trebao održati netom prije prvog koncerta, je otkazan. Svi koji su rezervirali svoje mjesto u četvrtak ujutro su dobili mail u kojem ih se obavještava kako će im sredstva koja su uplatili za rezervaciju mjesta biti vraćena. No, neki su odlučili ipak nekako utješiti brojne Swiftiese koji su u gradu - tako je, recimo, lanac brze hrane Le Burger odlučio svima onima koji im pokažu ulaznicu s koncerta na koji su trebali ići, pokloniti burger po njihovom izboru.

image

Fanovi svoje ‘narukvice prijateljstva‘ vješaju po drveću u Beču

Eva Manhart/Afp

Ispred stadiona se više ne mogu kupiti razni predmeti vezani za turneju, jer su oni uklonjeni još sinoć. No, na tom prostoru je trenutno manji broj obožavatelja, koji jedni drugima poklanjaju narukvice i dijele tugu zbog otkazanog događaja.

Loši su ovo dani za iznajmljivače i ugostitelje diljem grada. Brojni su hoteli i hosteli bili rezerviranu godinu dana unaprijed. Dok su neki hoteli pristali vratiti ljudima dio sredstava, neki to odbijaju. Jednako je i s prijevoznicima. Sigurno je kako je ovo veliki financijski gubitak za mnoge u tom gradu: od restorana, preko prijevoznika, trgovina sa suvenirima...

Brojni Hrvati sinoć su s nevjericom primili vijest. Zagrepčanka Nora rekla nam je kako je kartu kupila prije nešto više od godinu dana. U pre-saleu ju je platila 300 eura i odmah je organizirala cijeli put. Još uvijek je, kaže, u šoku i ne može vjerovati što se dogodilo. Isplanirala je kada doći na stadion, što će nositi, s kim će biti tamo, s kime otići na party posvećen Taylor Swift...

- Imala sam sreće: odmah sam otkazala rezervaciju u hotelu u Beču i objasnila zašto, pa su rekli da ne moram ništa platiti. Zapravo sam s financijske strane imala sreće - trebala sam putovati s prijateljima, ali smo otkazali. Prijevoz nazad sam našla preko aplikacije Blabla i to sam odmah otkazala. U Zagrebu sam pse trebala ostaviti u hotelu, a kad sam javila da ništa od toga, nisu od mene tražili da platim naknadu, iako su izgubili ta tri dana, jer je ovo nepredvidiva okolnost. Ovaj koncert nije oštetio moj novčanik, ali jest moje srce. Neutješna sam, jer sam više od godinu dana čekala koncert i na kraju ga nisam dočekala - istaknula je Nora.

image
Eva Manhart/Afp

Ivana ima slično iskustvo. Ona je trebala spavati kod brata u Beču, a kupila je autobusnu kartu do tog grada. Jedini gubitak je karta - vratili su joj samo dio uplate i to u obliku kupona za iduću vožnju.

- No, zapravo, to me čak i nije toliko uzrujalo. Inače sa, nakon godinu dana, uspjela kupiti kartu - koštala je 66.90 eura originalno, ali ja sam je platila 220. Rado sam dala taj novac, stvarno, jer sam je jako htjela vidjeti... Danas sam tužna, jako. Mužu sam rekla da se osjećam kao da mi je netko slomio srce. I ljuta sam, jer ne mogu vjerovati da netko želi baciti bombu na ljude koji su se došli veseliti. Upravo razmišljam ima li išta smisla, ako ne možemo više ni na koncert otići bez da razmišljamo hoće li nas netko raznijeti. Zapravo mi je fascinantno da je ona održala preko stotinu koncerata, sve je bilo OK, i onda dođe taj naš Beč i - bum - priča Ivana.

Zrinka je stigla iz Berlina, gdje trenutno živi, kod prijateljice u Beč samo zbog koncerta. I ona je, kao i Nora i Ivana, imala kartu za drugi dan. Stigla je u srijedu i ostala u potpunom šoku kad je saznala da je došla uzalud.

- Odmah čim sam došla vidjela sam Swiftiese posvuda: nosili su narukvice prijateljstva (friendship bracelets) na rukama, majice sa stihovima pjesama ili Taylorinim likom,,. Nisam htjela ići do stadiona kupovati stvari s turneje, kao, neću se žuriti, koncert je u petak, kupit ću sve tada. Nekako mi se to činilo autentičnije. Koja pogreška! Još uvijek sam u gradu i sve je nekako tmurno. Ljudi su malo uznemireni zbog toga što se dogodilo, a preporučuje se da ne idu na mjesta gdje su gužve, zbog sigurnosti. Nije to ugodno - pojašnjava Zrinka.

Najveći problem je sada za mnoge kako vratiti novac uplaćen za smještaj u Beču. Prema iskustvu jedne Zagrepčanke koja je na koncert trebala s kćerkom, to će, preko Bookinga biti jako komplicirano, gotovo nemoguće.

- Kako sada stvari stoje ostala sam bez 400 eura uplaćenih za smještaj. Koncert je otkazan noć prije i prekasno je za otkazivanje smještaja i poručili su mi iznajmljivači da ništa od toga, kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. kolovoz 2024 10:34