UZNEMIRAVANJE

Konzultantica: ‘Šef mi je rekao da izgledam kao vanzemaljac iz ‘Avatara‘ . Danas sam bogatija za 14.000 eura‘

Sud je presudio da je radila u "toksičnom okruženju" te da joj bivši poslodavac mora isplatiti 14 tisuća eura odštete

Jasmine Fubara

 Facebook/jasmine Fubara/

Savjetnica za zapošljavanje Jasmine Fubara dobila je 14.000 eura odštete nakon što joj je njezin menadžer na razgovoru za posao rekao da zbog svojih pletenica izgleda kao "vanzemaljac iz filma ‘Avatar‘".

Fubara je ostala šokirana kad joj je menadžer tijekom početnog intervjua rekao da izgleda kao jedan od plavih avatara, genetski modificiranih hibrida ljudskog DNK i DNK Na‘vija, urođenika s dalekog planeta Pandore, iz hit filma redatelja Jamesa Camerona iz 2009., a cijeli je slučaj završio na sudu.

image

Scena iz filma ‘Avatar‘

20th Century Fox/hollywood Archive/profimedia/20th Century Fox/hollywood Archive/profimedia

Fubara, koja se također bavi i modelingom, njegov komentar smatra ponižavajućim, ali je rekla da je voljna pustiti to kao "pogrešku koja se dogodila jednom i nikada više", prenosi Daily Mail.

image

Jasmine Fubara

Facebook/jasmine Fubara/

Međutim, nakon što se pridružila timu, bila je žrtva rasnih komentara, a jedan ju je kolega pitao služa li "ghetto glazbu". Drugog je pak čula kako govori u kolovozu 2022. da se ne bi trebali zamarati kontaktiranjem kandidata s neengleskim imenima jer bi to vjerojatno bio gubitak vremena. Na sudu je spomenuti kolega opovrgnuo da je to rekao, ustvrdivši da su vjerojatno 50 posto kandidata strani državljani te da je zbog rasizma i homofobije i sam napustio prijašnju agenciju.

image

Jasmine Fubara

Facebook/jasmine Fubara/

Na kraju ju je Certus Recruitment Group sa sjedištem u Londonu otpustio, i to nekoliko dana prije nego što joj je trebala biti isplaćena provizija u iznosu većem od 2300 eura. Nakon toga je uspješno tužila tvrtku zbog uznemiravanja na rasnoj osnovi, a sud je presudio da je radila u "toksičnom okruženju" te da joj moraju isplatiti 14 tisuća eura odštete.

24-godišnjakinja sada radi kao recepcionerka, a nada se da će uskoro pokrenuti vlastiti biznis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. kolovoz 2024 22:31