SVE JE SPREMNO

Kreće najkontroverznije kraljevsko vjenčanje, princeza se udaje za šamana koji tvrdi da je uskrsnuo: ‘Ispunjava me‘

Princeza već desetljećima izaziva kritike u Norveškoj zbog svog angažmana u alternativnim tretmanima

Princeza Märtha Louise i šaman Durek Verrett

 Lise Åserud/afp/profimedia

Počelo je slavlje povodom vjenčanja norveške princeze Märthe Louise i njezinog američkog partnera, samoprozvanog šamana Dureka Verretta. Stotine gostiju stižu u grad Alesund, u zapadnoj Norveškoj, na sastanak u povijesnom hotelu, prenosi BBC.

U petak će otputovati do grada Geiragera na obalama fjorda, dok u programu vjenčanja stoji da će gosti uživati ​​u "laganom ručku na brodu dok će svjedočiti veličanstvenim planinama i slapovima". Par će se zatim vjenčati na privatnom događaju u subotu.

Prema norveškim medijima, gosti su zamoljeni da ne koriste mobitele i fotoaparate tijekom slavlja i da ništa ne objavljuju. Princeza Märtha Louise (52) i Durek Verrett (49) objavili su zaruke 2022. godine. Princeza je prethodno bila udana za pokojnog pisca i umjetnika Arija Behna, s kojim ima tri kćeri. Razveli su se 2017. godine, a Behn je preminuo na Božić dvije godine kasnije.

image

Princeza Märtha Louise i šaman Durek Verrett

Mega/the Mega Agency/profimedia

Märtha Louise već desetljećima izaziva kontroverze u Norveškoj zbog svog angažmana u alternativnim tretmanima. Izgubila je svoju počasnu titulu "Njezino kraljevsko visočanstvo" 2002. kako bi joj bilo dopušteno pokrenuti vlastiti posao.

Pet godina kasnije, objavila je da je vidovita. Tijekom 2018. godine, vodila je školu za koju je rekla da učenike uči kako “stvarati čuda” i razgovarati s anđelima. Prošle je godine za BBC rekla da je dobila puno kritika jer je duhovna osoba, za što vjeruje da je u Norveškoj tabu.

Verrett na svojoj stranici navodi da je šesta generacija šamana, "božji sluga i aktivator energije" koji "demistificira duhovnost" kroz svoja učenja. U intervjuu za časopis Vanity Fair, tvrdio je da je uskrsnuo iz mrtvih i rekao da mu je, dok je bio dijete, rođak predvidio da će se jednog dana oženiti norveškom princezom.

Princeza Märtha Louise objavila je svoju vezu s Verrettom 2019. godine, pomoću objave na Instagramu u kojoj je pokušala preduhitriti kritike.

image

Princeza Märtha Louise i šaman Durek Verrett

Lise Åserud/afp/profimedia

- Za one od vas koji osjećaju potrebu kritizirati: Smirite se. Nije na vama birati umjesto mene ili suditi o meni. Šaman Durek je samo čovjek s kojim volim provoditi vrijeme i koji me ispunjava - napisala je tada.

Mnogi Norvežani još uvijek nisu prihvatili Verreta, pišu lokalni mediji, jer misle da je govori vrlo čudne stvari i da postoje važne kulturološke razlike. Unatoč duhovnim uvjerenjima para, ceremonija vjenčanja ovog vikenda slijedit će tradicionalniji kanon u skladu s liturgijom vjenčanja Norveške crkve.

Kada su zaruke bile prvi put objavljene, norveška državna televizija NRK izvijestila je da će se Verrett preseliti u Norvešku i pridružiti kraljevskoj obitelji bez da ima titulu. U srijedu je također otkriveno da par već godinu dana radi s Netflixom na "dubinskom i dirljivom dokumentarcu" o njihovoj vezi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 15:22