TUŽNO...

Legendarni trener objavio oproštajnu poruku: ‘Imao sam dobar život, nadam se da ćete me pamtiti po dobrom‘

‘Neka vam ne bude žao, nasmijte se. Hvala vam na svemu, treneri, igrači, navijači... Bilo je fantastično‘, poručio je

Sven-Goran Eriksson 

 Swns/Swns/Profimedia/Swns/swns/profimedia

Legendarni bivši švedski izbornik Sven Goran Eriksson početkom ove godine javno je objavio da mu je dijagnosticiran rak u poodmakloj fazi, a nažalost, čini se da mu nije preostalo još puno vremena jer je odlučio objaviti dirljivu oproštajnu poruku u novom dokumentarcu Amazon Primea "Sven", koji se osvrće na njegov život.

76-godišnji Eriksson u siječnju ove godine otkrio je da ima rak gušterače i da je rak u terminalnoj fazi, a prema "najboljem scenariju", preostala mu je još samo godina dana života. Sada se odlučio javno oprostiti od svih u nadi da će ga pamtiti po dobru i onome što je napravio u svojoj nogometnoj karijeri.

"Imao sam dobar život. Mislim da se svi bojimo dana kada ćemo umrijeti, ali smrt je također dio života. Morate naučiti to prihvatiti. Nadam se da će na kraju ljudi reći da sam bio dobar čovjek. Svjestan sam da to ne misle baš svi, ali što je, tu je", rekao je legendarni Eriksson.

"Nadam se da ćete me pamtiti kao pozitivnog čovjeka koji se trudio napraviti sve što je u njegovoj moći. Neka vam ne bude žao, nasmijte se. Hvala vam na svemu, treneri, igrači, navijači... Bilo je fantastično. Čuvajte se i čuvajte svoj život i živite ga. Bok", poručio je uz pozdrav.

Proslavljeni nogometni trener ostvario je uspjehe na terenu, a izvan njega je ostvarivao ‘uspjehe‘ s brojnim mlađim ženama, pa je zbog toga dospio na naslovnice diljem svijeta dok je bio izbornik Engleske između 2001. i 2006.

Vodio je brojne klubove s kojima je ostvario zapažene rezultate, poput Benfice, Rome, Fiorentine, Sampdorije i Lazija, a kratko vrijeme vodio je i Manchester City. No, najzapamćeniji bit će po tome što je vodio reprezentaciju Engleske dok je za nju igrala ‘zlatna generacija‘ - David Beckham, Steven Gerrard, Frank Lampard, John Terry, Rio Ferdinand, Wayne Rooney, Ashley Cole i drugi. Iako je na klupi Engleske bio od 2001. do 2006., nije uspio napraviti nijedan značajan rezultat s reprezentacijom.

U dokumentarcu je rekao da razmišlja o svom životu kao "o bajci". "To nije bio normalan život. Imao sam dobar život, možda predobar, i jednostavno morate platiti za to", govori.

Spomenuo je i posjet jezeru Fryken, koje se nalazi u blizini njegove kuće u mjestu Sunne u Švedskoj, a Eriksson je priznao da bi upravo to jezero moglo biti njegovo posljednje počivalište. "Uvijek sam mislio da je to odlično mjesto za spavanje. Ovdje bi moj pepeo mogli prosuti u vodu. Tu se osjećam kao kod kuće", rekao je Eriksson.

Eriksson u dokumentarcu također otvoreno govori o svojim aferama, te priznaje da je bio ‘glup‘ što je varao partnericu Nancy Dell‘Olio s poznatom švedsko-britanskom TV-voditeljicom, bivšim modelom Ulrikom Jonsson i tajnicom Engleskog nogometnog saveza Fariom Alam. No, govoreći o svojim aferama, tvrdi da je "seks svima jedna od boljih stvari koje život pruža."

Njegova najpoznatija afera bila je upravo ta s glumicom i manekenkom Ulrikom Jonsson, koja je nakon gužvanja plahti s Erikssonom izjavila da je "spavati s njim bilo jednako dosadno kao kad postavljate Ikeinu policu za knjige". Otkrila je i da joj je slavni trener dao bjanko ček tijekom njihove afere "lišene strasti", no ona ga nije unovčila. Ipak, zadržala ga je kao uspomenu.

Njihovu aferu koja je trajala 16 tjedana opisala je ovako: "To nije bila velika strastvena afera. Bila je lišena strasti. Imao je svu tu moć i novac, a ipak je bio najslabiji muškarac kojeg sam ikada upoznala. Mislim da je bio cijepljen od romantike." Kad se nisu seksali, Eriksson je samo pričao o nogometu, dodala je.

Prvi su se put susreli 2002. godine, kada ga je zamolila za autogram na zabavi koju je organizirao Alastair Campbell, spin doktor Tonyja Blaira. Odgovorio je na njihovom materinjem jeziku, švedskom, i zatražio broj telefona da je može nazvati.

Ona je u to vrijeme imala 34 godine i bila je slobodna. Dva desetljeća stariji Eriksson povjerio joj je kako želi završiti vezu s Nancy Dell‘Olio, jer ona "iz njega izvlači svu energiju". Nazivao ju je svak dan, čak i kada je otišao na odmor s Nancy, i govorio joj kako je lijepa i koliko je želi vidjeti. Na kraju su spavali zajedno dan nakon njegova 54. rođendana i tad se, prema njezinim riječima, nije baš proslavio...

image

Ulrika Jonsson

Instagram/ulrika Jonsson/

Opisala je i kako je tijekom njihove kratkotrajne veze on odlučio otputovati u svoju kuću u Portugal između dvije utakmice reprezentacije. Predložio joj je da rezervira kartu na istom letu, a on će joj kasnije dati novac.

"Rekla sam da to ne dolazi u obzir. Ja plaćam za sebe. Nikad nisam uzela novac od muškarca. To je stvar principa", piše Urlika. Opisuje kako su se našli u VIP salonu na aerodromu Heathrow i pretvarali da su se upravo sreli, a kasnije sjedili jedno do drugog u zrakoplovu i pritom se cijelo vrijeme hihotali. Proveli su noć u njegovoj kući, domaćica im je pripremila večeru, a sljedećeg jutra zajedno se uputili u zračnu luku. Tad joj je u autu ubacio u džep bjanko ček dok ona nije gledala.

Kada je vijest o njihovoj aferi procurila u javnost, njegova ‘vatrena‘ Talijanka koja ga je čekala kod kuće ošamarila ga je. No, Dell‘Olio je ipak ostala s njim po savjetu svog odvjetnika.

"Trebala bi mi biti zahvalna što sam joj podigla ugled. Kada je ta afera dospjela na naslovnice, Nancy je preko noći postala slavna. I ona je to iskoristila u svoju korist. Nikada ne bi dospjela u show ‘Strictly Come Dancing‘ da nije bilo mene. On je govorio da se boji ostaviti je. Nikada se u životu nisam ni s kim svađala zbog nekog muškarca. Znam da se Nancy grčevito držala Svena, ali stvarno nije imala razloga za brigu. Nikada mi nije obećao da će je ostaviti, jer ja to od njega nikad nisam ni tražila", ispričala je Jonsson.

Iako je u dokumentarcu priznao da je bio glup što je varao svoju partnericu, 76-godišnjak inzistira na tome da na seks treba gledati kao na nešto dobro. "Nisam učinio ništa kriminalno", opravdava se.

No Jonsson ne slaže se s njim u potpunosti. "On u svom dokumentarcu tvrdi da nije počinio zločin i u pravu je. Ali pogriješio je. Njemu su ionaku u životu bitne samo tri stvari - njegovo dvoje djece, koje obožava, i nogomet. Sigurna sam da žali zbog nekih svojih postupaka, ali kakva korist od kajanja kad ti sat otkucava? Ne želim mu zlo", kaže Ulrika.

Njegova bivša djevojka Dell‘Olio rekla je da voli Erikssona te da je zbog svoje moči i statusa bio neodoljiv ženama. Ona je ostavila muža zbog njega.

"Prvi dojam o Svenu bio mi je da je jako, jako seksi. Bila sam zaljubljena do ušiju. To nije bilo nešto što sam željela. Bila sam udana i ostavila sam muža zbog Svena. Mi smo bili Sven i Nancy već od prvog spoja. Bila sam prva dama engleskog nogometa i nijedna druga nije mogla doći na moje mjesto", ispričala je Nancy.

"A onda se dogodila ta Svenova glupost. Nakon prvog skandala htjela sam ga ostaviti. Nisam si mogla priznati da postoji mogućnost da sam pogriješila. Da sam ostavila sve zbog njega, a on mi tako vraća. Moji su mi odvjetnici savjetovali da mu dam još jednu šansu i da razmislim što bih sve mogla dobiti zbog te situacije", priznala je.

Osim Jonsson, Eriksson je imao aferu i s tajnicom Alam. Ona je spavala i s njim i s izvršnim direktorom nogometnog saveza Markom Paliosom te je bila prisiljena dati ostavku. Ona je nakon toga dala niz intervjua, a otkrila je i da su je nagovarali da sve ispriča u javnosti. "Zaradi nešto novca, zašto ne? - govorili su mi. A iskreno, bila sam lijepa i mlada te sam lako privlačila veliku pažnju", priznala je Alam, koja je, šuška se, od te priče zaradila 300.000 funti.

image

Sven-Goran Eriksson

Insidefoto/ddp Usa/profimedia/Insidefoto/ddp Usa/profimedia

"Sven nije razmišljao poput drugih superbogatih ljudi. Pričao mi je o poeziji, o umjetnosti. Govorio je da se bavi jogom i slične stvari. Jednostavno sam se zaljubila u njega, a to je bio samo fitilj koji je doveo do eksplozije", rekla je bivša ljubavnica.

Nije bila ljuta zbog toga što su je opisivali kao sponzorušu. "Ja sam im bila loša osoba i žrtveni jarac kako bi oni mogli biti oslobođeni bilo kakve odgovornosti", govori, prenosi Daily Mail.

Eriksson u dokumentarcu priznaje da sada više cijeni svoju obitelj, koja uključuje i partnericu Yaniseth Alcides, bivšu plesačicu koju je upoznao u Meksiku i s kojom je već 16 godina. Upravo ona brine se o Erikssonu.

"Nadam se da ćemo biti zajedno još puno godina. Neću izgubiti tu nadu", rekla je Alcides.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 12:44