AUTORSKA PRAVA

Miley Cyrus dobila tužbu zbog svog velikog hita: Previše je sličan pjesmi Brune Marsa?!

Tvrde da je broj sličnosti među pjesmama toliki da pjesma ‘Flowers‘ ne bi postojala da nije bilo pjesme ‘When I Was Your Man‘

Miley Cyrus i Bruno Mars

 Profimedia/

Pjevačica Miley Cyrus dobila je tužbu zbog kršenja autorskih prava nad njezinim hitom iz 2023. "Flowers", prenosi Daily Mail. Navodno je pjevačica kopirala pjesmu Brune Marsa "When I Was Your Man" koja je bila veliki hit, a koji se našao na vrhu pop ljestvica 2013. godine.

Međutim, tužbu nije podnio Bruno Mars, već Tempo Music Investments koji tvrdi da "Flowers" ima sličnu melodiju i harmoniju kao pjesma "When I Was Your Man". Društvo navodi da su akordi koje su kreirali Cyrus, Gregory Hein i Michael Pollack te tekst pjesme slični onima koje su kreirali Mars, Philip Laweence, Ari Levin i Andrew Wyatt.

Društvo svojom tužbom tvrdi da je broj sličnosti među pjesmama toliki da pjesma "Flowers" ne bi postojala da nije bilo pjesme "When I Was Your Man". Kao što znamo, Cyrusina pjesma proglašena je snimkom godine te najboljom pop solo izvedbom, a također je bila nominirana i za pjesmu godine na Grammyjima.

S druge strane, pjesma "When I Was Your Man" 2014. bila je nominirana za najbolju pop solo izvedbu na dodjeli Grammyja, ali nagrada nije pripala Marsu. Tempo Music sada traži odštetu od pjevačice, kako Daily Mail navodi, da se zabrani distribucija pjesme, što bi moglo podrazumijevati uklanjanje iz digitalnih i budućih fizičkih verzija njezinog albuma "Endless Summer Vacation".

Društvo je podnijelo tužbu jer su nedavno preuzeli kontrolu nad dijelom autorskih prava pjesme "When I Was Your Man". Naime, pjevač je prodao dio svog kataloga pjesama Warner Musicu koji je 2019. osnovao platformu Tempo Music koja je osmišljena za ulaganje u kataloge pjesama umjetnika kroz njihove master snimke i prava na objavljivanje. Posljednjih je godina prodaja kataloga pjesama postala sve češća praksa umjetnika jer si tako mogu osigurati velike plaće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 09:43