ISPOVIJEST FAYEDOVE ŽRTVE

‘Na pameti mu je bio samo seks, totalni perverznjak. Nije ga omela ni smrt sina, napadao je i silovao‘

Progovorila je i prva žrtva iz Pariza koju je Mohamed Al Fayed zlostavljao dok je radila u njegovu pariškom Ritzu

Mohamed Al-Fayed i Donatella Versace

 Steve Finn/capital Pictures/profimedia/Steve Finn/capital Pictures/profimedia

Nakon što su se oglasile zaposlenice iz Londona koje su tvrdile da ih je bogati biznismen Mohamed Al Fayed, otac Dodija Al Fayeda, muškarca s kojim je princeza Diana bila u vezi posljednjih mjeseci svog života i koji je poginuo u istoj nesreći, napao i silovao dok su radile za njega, sada se oglasila i jedna žena iz Pariza.

Kristina Svensson radila je u Fayedovom prestižnom hotelu Ritz, a upravo će ona biti prva žrtva koja će podnijeti tužbu u Francuskoj. Radila je kao Al Fayedova izvršna pomoćnica u Ritzu u lipnju 1998. - samo 9 mjeseci nakon smrti princeze Diane i njegova sina, njezina ljubavnika, Dodija Al Fayeda, u prometnoj nesreći. Par je, naime, svoje posljednje sate proveo večerajući baš u Ritzu.

Kristina je pak otkrila da, iako je Al Fayed bio shrvan gubitkom sina, njegova tuga nije zaustavila njegove "nasilne i perverzne napade na žene."

"Silovao je i napadao mlade žene i djevojke čak i u najcrnjim trenucima. Sve o čemu je mogao razmišljati bio je seks. Bio je totalni perverznjak, redovito je činio kriminalna djela nad ženama", ispričala je Kristina za Daily Mail.

Sada francuska odvjetnica Anne-Claire Le Jeune poziva sve žrtve koje je Al Fayed zlostavljao u pariškom Ritzu, njegovoj kući u Parizu, na njegovu imanju u St. Tropezu ili na njegovoj jahti da se jave. Ona se sprema zatražiti od pariškog tužiteljstva da otvori preliminarnu istragu o Al Fayedovim aktivnostima u Francuskoj, zajedno s mogućim pomagačima i drugim živućim počiniteljima.

"Moramo znati jesu li postojali ljudi koji su radili s Al Fayedom u Francuskoj i koji su znali za ta zlostavljanja i šutjeli. Važno je provesti potpunu istragu", rekla je Le Jeune za Daily Mail.

U Ujedinjenom Kraljevstvu do sada je istupilo više od 150 žrtava, a njihove šokantne priče o zlostavljanju i silovanjima imaju zastrašujuće sličnosti s onom Kristininom. Inače, Al Fayed je imao vlasništvo nad hotelom Ritz Paris, robnom kućom Harrods i nogometnim klubom Fulham.

image

Mohamed Al-Fayed

Shaun Curry/Afp

Kristinina priča

Ova plavokosa i plavooka djevojka švedsko-američkog podrijetla imala je 30 godina kada je dobila posao u pariškom Ritzu. Samog Al Fayeda prvih nekoliko tjedana nije upoznala, ali joj se posao sastojao od obrade velikog broja informacija povezanih s Dianinom i Dodijevom smrću. Primala je pozive raznih istražitelja, odvjetnika, novinara, pa čak i vidovnjaka.

Kristina je živjela preko puta Pont de l‘Alma, mjesta tragične nesreće, a prisjetila se da je u kolovozu 1997. čak čula nesreću i policijske sirene. "Osjećala sam da je prava čast podržati ljude koji pokušavaju otkriti ono što se dogodilo. Očito sam imala puno simpatija prema Mohamedu", ispričala je o svom poslu u Ritzu.

Kristina se brinula i za njegove razne rezidencije, također mu je rezervirala hotelski smještaj na drugim odredištima poput Miamija i slično. "Zauzeo bi pola kata hotela i poslao svoje osiguranje tamo tjedan dana ranije kako bi oni opremili sobe kamerama i mikrofonima", ispričala je.

Dva mjeseca nakon što se zaposlila, pozvana je u London na sastanak sa šefom.

"Djelovao je prilično udaljen, tiho me promatrao. Nije htio znati ništa o meni, samo kako izgledam. Sastanak je trajao 15 minuta, a onda mi je Al Fayed pružio svežanj novčanica. Rekao je - ‘počastite se nečime dolje‘. I prije sam radila s poznatim osobama visokog profila u filmskoj industriji, ali nikada nisam bila u ovakvoj situaciji. Počinjala sam raditi za ovog vrlo poznatog čovjeka, ali sam otišla još uvijek ne znajući što se očekuje od tog posla", ispričala je.

Kristina kaže da je kasnije istog dana poslana na liječnički pregled za koji vjeruje da ga je obavila pokojna interna liječnica Harrodsa, Wendy Snell, koja više nije među živima. Snell je zajedno s brojnim drugim liječnicima provodila invazivne interne preglede koji su uključivali bris i provjeru spolnog zdravlja na gotovo svim ženama.

Liječnički pregledi za silovanje

Bivše osoblje ranije je izjavilo da su ti liječnički pregledi bili predstavljeni kao "dodana pogodnost tog radnog mjesta", a da su se provodili zato što je Al Fayedov sin Dodi "imao slab imunološki sustav". Međutim, kasnije su došli do potresnog otkrića da ih je tako Al Fayed pripremao za seksualno zlostavljanje, jer je on sam bio opsjednut higijenom.

Rezultati testiranja uvijek su se slali direktno Al Fayedu pa Kristina svoje nikada nije dobila. Navela je i da je Al Fayed pokazivao otvoreni prezir prema Ritzu, za koji je vjerovao da se po važnosti ne može usporediti s Harrodsom.

"Kasnije mi je nekoliko puta govorio: ‘Zašto radiš u tom smeću kad možeš raditi kao direktorica u Harrodsu i biti moja djevojka?‘ Na kraju je došao u Pariz s dvije pomoćnice. Nikada nisam zaboravila kako je mlađa, koja je tada bila u ranim 20-ima, cijelo vrijeme izgledala kao da će se rasplakati. Al Fayed je imao svoj vlastiti uredski apartman u pariškom Ritzu, skriven daleko od svih ostalih. Da se tamo nešto dogodilo, nitko ništa ne bi čuo. Ritz je također vrvio osiguranjem. U bilo kojem trenutku tu ste mogli vidjeti pripadnike kraljevske obitelji Saudijske Arabije, slavne osobe, svjetske milijardere...", prisjetila se za Daily Mail.

image

Limuzine ispred hotela Ritz

Jacques Demarthon/afp/profimedia/Jacques Demarthon/afp/profimedia

Prvi susret nasamo s Al Fayedom u tom uredu neće zaboraviti dok je živa.

"Nagnuo se da me poljubi u obraz u francuskom stilu, a zatim je kliznuo do mojih usana i uvukao jezik u moja usta. Odmaknula sam glavu u stranu, nisam razumjela što se događa", prisjetila se tog mučnog trenutka. Nakon toga, rekla je, "zlostavljanje se vrlo brzo proširilo i stvarno je mislila da će završiti silovanjem".

"Svaki put kad bih ušla u njegov ured, stisnuo bi moje grudi i zatrubio oponašajući trubu automobila. Bilo je jako bolno. Širom bi otvorio šake kako bi uhvatio moju cijelu dojku i onda bi mi zario vrhove svojih prstiju u kožu. Svaki put kad bih ga morala vidjeti, držala sam blok s pravnim spisima na prsima, stalno sam smišljala nove strategije kako bih spriječila njegovo pipkanje", ispričala je Kristina pa nastavila o pokušaju silovanja.

"Jednog dana sjedila sam u naslonjaču nasuprot Al Fayedova stola, razgovarali smo o nekim detaljima, a onda je on iznenada ustao, prišao mi i ugurao ruku među moje noge, istovremeno me uhvativši za glavu i gurnuvši je na svoje spolovilo. Rukohvati stolca bili su tako visoko da nisam mogla ustati, smrznula sam se", prepričala je mučno iskustvo koje se kasnije ponovilo još tri ili četiri puta.

Zlostavljanje zaposlenica

"Ubrzo sam naučila da nikad ne smijem sjesti u naslonjač kada sam bila s njim u tom uredu i tako bih svaki sljedeći put stajala iza stolca, što je njega znalo razbjesniti. Al Fayed me nastavljao napadati unatoč tome. Dok sam se odmicala od njega, stavljao mi je ruku pod suknju i pokušavao mi se uvući u gaćice", dodala je.

Poput brojnih drugih žena koje su se javile sa sličnim pričama, Kristina mu se nije usuđivala suprotstaviti zbog njegovog groznog ponašanja.

"Znala bih mu ljupko reći: ‘Zvoni telefon, odmah se vraćam‘ pa bih izašla iz ureda i ne bih se više vratila. Ali onda bi se on naljutio i pronašao drugi način da dođe do mene. Svatko je imao svoje mjesto unutar hijerarhije, bilo je to poput neke mafije ili kulta. Bilo je tu puno ‘Ghislaine Maxwell‘, njegovih pomagačica. Četiri žene s kojima sam blisko surađivala, maltretirale su me i psihički me slomile kako bi me držale u redu. Te je žene nagradio natprosječnim plaćama i brojnim povlasticama. Kada bih plakala, što je bilo gotovo svaki dan otkako je počelo to zlostavljanje, rekle bi mi: ‘Tako si neprofesionalna, baš si beba, ne zaslužuješ biti ovdje‘", prisjetila se.

Kodeks šutnje

"Postojao je kodeks šutnje, poput mafijaškog kodeksa časti. Zaposlenici hotela su me izolirali i stalno su me upozoravali da posvuda ima mikrofona i kamera. Znala sam da se snima svaki trenutak. Tu se upravljalo po načelu one - zavadi pa vladaj. Nismo mogli komunicirati jedni s drugima na bilo koji prijateljski način jer je Al Fayed znao da ćemo razgovarati o njemu. Sve je bilo strogo kontrolirano. Al Fayed je inzistirao na tome da nosimo haljine ili kombinacije suknji i blejzera. Čarape su bile obavezne bez obzira na to koliko je bilo vruće. Frizura i šminka također su morale biti savršene", opisala je.

U uredu, koji je velikim drvenim vratima bio odvojen od ostatka hotela, među zaposlenim ženama nije bilo prijateljstva, tvrdi Kristina.

"Nitko nije mogao proći kroz ta vrata osim onih koji su bili zaposleni tamo. S druge strane tih vrata i kroz hotelsko predvorje mogli ste susresti djelatnike plavog ovratnika, odnosno pojedince koji su primali osnovnu plaću radeći djelatnosti koje ne zahtijevaju stručne kvalifikacije. Zahvaljujući njihovoj dobroti, uspjela sam preživjeti tu dvogodišnju muku", priznala je.

Također vjeruje da je jedini razlog zašto je bila pošteđena silovanja taj što je toliko nalikovala Al Fayedovoj supruzi Heini. "Možda je to za njega bilo uznemirujuće. Ali gotovo svi kontakti koje sam imala s njim bili su seksualni. Rad u tim uredima bio je kao da radite u kavezu. Osjećala sam se kao zarobljenica, kao progonjena životinja. Morala sam nekako pregurati dvije godine, kako bih dobila tu važnu preporuku da mogu nastaviti dalje. Svaki put kad bi me pozvao u svoj ured, nadala sam se da ću dobiti neki drugi posao i reći da nisam zainteresirana, ali on nije igrao po pravilima, uzimao je što je htio. Žene s kojima sam radila ispričale su mi da su druge žene bile silovane i seksualno zlostavljane", rekla je Kristina.

image

Mohammed Al-Fayed sa suprugom Heini Wathén

Olivier Borde/bestimage/profimedia/Olivier Borde/bestimage/profimedia

Život u strahu

Svaki put kad bi ju Al Fayed seksualno napastovao, kaže Kristina, bacio bi na nju svežanj novčanica ili bi joj ga gurnuo u košulju.

"Morala bih to podići s poda. Bilo je uvredljivo, toliko ti smeta takvo ponašanje. Donosio bi mi darove, uključujući boce Chanela br. 5 iz Harrodsa. Jednom mi je dao ogrlicu s privjeskom s muškarcem i ženom koji se seksaju. Radili smo u toj prekrasnoj i legendarnoj francuskoj palači, a živjeli u stanju straha", kaže.

Zašto se onda nije nekome požalila ili otišla na policiju?

"Bojala sam se za vlastitu sigurnost. Nije bilo nikoga kome bih se mogla požaliti na to. Svaki put, nakon što bi me napao, otišla bih u svoj ured i plakala... Povraćala sam gotovo svaki dan. Radilo se o preživljavanju. Ovo se ni po čemu nije razlikovalo od obiteljskog nasilja. Činilo mi se nemogućim izaći iz tog pakla. Bojala sam se što bi mi mogao učiniti", priznala je za Daily Mail.

Ponašanje Al Fayeda opisuje kao "prisilno kontrolirajuće", a zbog svega je dva puta tjedno odlazila kod psihijatra i uzimala teške lijekove. "Ništa mi nije pomoglo. On je bio predator. Tijekom cijelog mog boravka u Ritzu nikad ga nisam vidjela da radi. Jedino što sam tamo doživjela bilo je seksualno uznemiravanje ili seksualni napad", tvrdi Kristina.

Mučna putovanja

Često se s drugim zaposlenicama morala pridružiti Al Fayedu u njegovim raznim domovima u Francuskoj. Bila je u Villi Windsor, u St. Tropezu... Kaže da je bila opće poznata stvar da on ulazi u spavaće sobe žena koje je vodio sa sobom.

"Kada sam prvi put stigla u njegovu kuću u St. Tropezu, stariji član domaćinstva koji je pazio na nas diskretno mi je rekao da on ima ključeve od svake sobe. Svake večeri stavljala bih namještaj uz vrata. Mrzila sam ta putovanja. Bilo je to kao dio harema. Sjedile bismo poput barbika, čekajući da podigne jednu od nas i baci nas na pod kad završi s nama. Nije mi trebalo dugo da shvatim da su sve žene koje su radile za njega bile zamjenjive. Posebno sam se grozila doručka. Pred nama je bio ogroman stol pun hrane i nije nam bilo dopušteno razgovarati osim ako nam on nije postavio pitanje. Bilo je mučno. Tjerao bi nas da jedemo hranu. Rekao bi nam da pojedemo jaje i mi bismo pojele jaje. Nismo mogle napustiti stol dok nam on ne bi dao dopuštenje da smijemo ustati od stola", prisjetila se.

image

Mohammed Al-Fayed

Ben Stansall/afp/profimedia/Ben Stansall/afp/profimedia

Točka pucanja

A onda je u travnju 2000. Kristina došla do točke pucanja i napravila je plan kako da se ‘nježno izvuče‘ iz te situacije.

"Zamolila sam predsjednika da pregovara o mom odlasku, rekla sam mu da je posao stresan i da je jasno da me članovi mog tima ne žele tamo. Umjesto toga, poslali su me na trotjedni odmor da vidim hoću li se osjećati bolje kada se vratim. Vratila sam se i rekla da odlazim. Rekla sam: ‘Znate koliko je izazovno raditi za gospodina Al Fayeda.‘ Pokušavala sam biti diskretna u vezi zlostavljanja", prepričala je.

Dok je posljednji put napuštala Ritz, vidjela je izraze samilosti na licima osoblja portirnice. "Svi su znali što se tamo događa", kaže.

Nakon samo dva dana primila je pismo u kojem je pisalo da je otpuštena zbog lošeg ponašanja, što je bila još jedna uobičajena taktika koju su prijavile žene koje tvrde da ih je Al Fayed zlostavljao. "Bila sam shrvana, pretrpjela sam sve to za ništa", kaže Kristina.

Danas je Ritz druga priča

S dijagnosticiranim PTSP-om patila je od noćnih strahova pet godina.

"To iskustvo ostavilo je u meni trajni strah od muškaraca, šefova i kolegica. Ako se dvije godine svaki dan bojite svojih šefova i kolega, kako ćete to preboljeti? Znala sam da mi nema spasa, to te izjeda iznutra. Potpisala sam ugovor za izvršnu asistenticu, a ne za pružanje seksualnih usluga. Al Fayed je krao stvari od svih nas bez našeg pristanka", govori.

Danas je pariški Ritz pod novom upravom i u njemu više ne radi nitko od onih za koje Kristina vjeruje da su omogućili Al Fayedu da radi takve stvari i urotili se zajedno s njim.

Glasnogovornik hotela izjavio je sljedeće: "Pariški Ritz oštro osuđuje svaki oblik ponašanja koji nije u skladu s vrijednostima ustanove. Hotel podržava najviše standarde profesionalizma i čvrsto smo predani njegovanju okruženja u kojem se prema zaposlenicima i gostima postupa s poštovanjem i integritetom. Sigurnost i dobrobit naših zaposlenika i gostiju naš su apsolutni prioritet."

Kristina danas ima dvije kćeri blizanke od 18 godina. "Još kad su bile male, bojala sam se da će jednoga dana biti seksualno napadnute. Ta moja hiper-budnost jako je utjecala na moje kćeri jer sam cijelo vrijeme u strahu zbog njih. Istupam javno ne samo zbog sebe, već i zbog njih", kaže bivša Al Fayedova zaposlenica za Daily Mail.

"Taj Al Fayedov kult iz Ritza isprao mi je mozak. Hodam okolo s ovom sjenom koja visi nada mnom već 25 godina. Svi koji su podržavali Al Fayeda trebali bi se sada bojati. Bilo je tu jako puno ljudi koji su poticali i omogućavali takvo njegovo ponašanje. Ako ste šutjeli iz podrške njemu, onda ste i vi krivi", zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 18:46