SKROMNI PRINC

Najtajanstveniji i najzaposleniji član kraljevske obitelji ima 80 godina: ‘Nije egoist iako je bio ‘prva rezerva‘‘

Bio je peti u nasljednom redu, prva ‘rezerva‘. Želio je raditi kao arhitekt i živjeti po svome. A onda se dogodila velika tragedija

Vojvotkinja i vojvoda od Gloucestera

 Goffphotos.com/goff Photos/profimedia/Goffphotos.com/goff Photos/profimedia

Prije nekoliko dana, 25. kolovoza, slavilo se u britanskoj kraljevskoj obitelji. No, nije bilo velike pompe i događanja, pucanja iz topova ni počasnih straža. Rođendan je, i to 80. proslavio član obitelj koji je, iako važan i prisutan, uvijek u pozadini - princ Richard, vojvoda od Gloucestera.

Elegantni gospodin vjerojatno je najtajanstveniji lik među Windsorima.

On je bratić pokojne kraljice Elizabete II. (koja mu je bila kuma na krštenju), a kao mladić nije planirao raditi za Tvrtku, za monarhiju.

image

Kraljevska obitelj na balkonu Buckinghamske palače

Mega/the Mega Agency/profimedia/Mega/the Mega Agency/profimedia

Pišući povodom rođendana, Rebeca English, kraljevska dopisnica Daily Maila, rekla je kako je, za razliku od neke zloglasne braće iz recentnijeg vremena, princ Richard, kasnije vojvoda od Gloucestera, prihvatio svoju sudbinu "rezerve" bez primjedbi. Čak i danas, on je jedan od najzaposlenijih članova monarhije s čak 200 javnih pojavljivanja godišnje. Također, ni on ni njegova supruga Birgitte, rodom Dankinja, nikada nisu javno govorili o svojim životima u samom srcu kraljevske obitelji.

English opisuje princa Richarda kao pionira modernog doba za kojeg prijatelji kažu da je oduvijek bio potpuno neovisan, autentičan i pritom apsolutno odan kruni.

Iako je nakon krunidbe stajao s kraljem Charlesom na balkonu Buckinghamske palače, vojvoda je netko koga na ulici neće zaustavljati, on je čovjek koji se na razna događanja vozi vlakom, a često ga mogu vidjeti kako šeta sa svojim psom u blizini Kensingtonske palače s vrećicom za izmet u ruci.

Princ Richard Alexander Walter George sin je princa Henryja i princeze Alice, a kada je rođen bio je peti u nasljednom redu. Danas je 31. Bio je jedan od devetoro unuka kralja Georgea V. i kraljice Mary. Dvojica braće njegova oca postala su kraljevi: Edward VIII. (koji će abdicirati zbog Wallis Simpson) i George VI., otac kraljice Elizabete.

image

Princ Richard s malenim princom Charlesom

World History Archive/universal Images Group/profimedia/World History Archive/universal Images Group/profimedia

Njegova majka, princeza Alice bila je kći vojvode od Buccleucha, najvećeg zemljoposjednika u Škotskoj. Obitelj je bila toliko bogata da su imali vlastiti vlak koji ih je vozio od jednog do drugog njihova doma.

Prijatelji kažu kako je princ/vojvoda ipak ostao jednostavan, skroman i staložen čovjek. Školovao se u Etonu, a zatim na Cambridgeu i ostao zapamćen kao "jedan od dečki". Kažu da je u svemu što je radio imao i podršku svojeg oca. Princ Henry je bio itekako svjestan brojnih ograničenja koja nameće život u kraljevskoj obitelji, posebice nakon što je jedan njegov brat abdicirao i izazvao neviđen skandal, a drugi nevoljko postao kralj. Zato je bio sretan što njegov mlađi sin može slijediti svoje snove.

Richard je studirao arhitekturu, a nakon tri godine tijekom kojih je na jednoj čajanci upoznao studenticu jezika Birgitte, odlučio je ostati i na postdiplomskom. Kupio je kuću u gradu za sebe i prijatelje. Kuća je postala poznata kao "Vic Street". Bilo je to mjesto za druženje, a na zidovima su visili posteri s Che Guevarom i Mao Ce-tungom.

Njegov prijatelj sa studija, Bernard Hunt za Daily Mail se prisjetio tog vremena.

- Rekao mi je "dođi i ostani". Nije želio nikakvu stanarinu. Kuća je bila tek dijelom uređena, pa smo radili na njoj i živjeli tu kao u nekoj komuni. - kazao je i dodao kako mu je princ, kada je krenuo putovati svijetom stalno slao zabavne razglednice s raznih destinacija. I danas ih čuva.

image

Pricn Richard i supruga Birgitte vjenčali su se 1972. godine

Keystone Pictures Usa/zuma Press/profimedia/Keystone Pictures Usa/zuma Press/profimedia

Po povratku, Richard se priključio Huntu u arhitektonskom uredu u sjevernom Londonu.

Iako mu je kao članu kraljevske obitelji uprava za nekretnine ponudila lijepu vilu s pogledom na Regent‘s park, odbio je. Želio je kupiti svoj stan i to u manje šminkerskom dijelu Camden Towna. To mu je omogućilo da pješice ide na posao, a Birgitte je imala privatnost. No, taj "običan život" neće potrajati.

Samo godinu dana kasnije i nekoliko tjedana nakon što su se Richard i Birgitte vjenčali u lokalnoj župnoj crkvi u Northamptonshireu, njegov je stariji brat princ William (30) poginuo na utrkama zrakoplova. Nesreća je bila strašna, avion je potpuno izgorio. Williama, kojeg su nazivali "Princem Jamesom Bondom" jer je bio zgodan i vodio glamurozan život i njegova kopilota, morali su identificirati uz pomoć zubnog kartona.

Hunt je izjavio kako su vijesti o Williamovoj smrti "sve promijenile". Tragedija je Richarda teško pogodila. Imao je 28 godina i morao je odustati od posla koji je obožavao, a svoj stan zamijeniti "pozlaćenim kavezom u Kensingtonskoj palači".

image

Kraljica Elizabeta II. i princ Richard

Leon Neal/afp/profimedia/Leon Neal/afp/profimedia

Kako piše English - nikad nije rekao jednu riječ protiv toga jer "to nije bilo u njegovom stilu". Zatim je, nakon smrti oca 1974. godine, naslijedio titulu vojvode. Postao je zaposleni član monarhije.

Dobio je niz dužnosti i sve ih obavljao i obavlja ih predano - povezan je s više od 150 dobrotvornih i drugih organizacija. Neke od njih bave se njegovim osobnim interesima poput arhitekture i očuvanja kulturnih spomenika. Također je, kao izaslanik kraljice Elizabete puno putovao po svijetu.

Claire Walker, izvršna direktorica Nacionalne zaklade za crkve, kojoj je vojvoda potpredsjednik, izjavila je kako njega smatra "jednim od neopjevanih junaka kraljevske obitelji".

- Dođe, iznimno je šarmantan, obavi sjajan posao i sve to radi bez ikakve pompe - izjavila je. Prisjetila se kako je jednom netko od zaposlenika došao na sastanak u taksiju, a vozač nije želio prihvatiti karticu pa je vojvoda izvadio iz džepa 20 funti i platio.

- Zamislite, član kraljevske obitelji koji sa sobom nosi gotovinu! - komentira je.

Druga suradnica, dr. Nicola Stacey koja radi u Organizaciji za zaštitu kulturnog nasljeđa rekla je kako je vojvoda od Gloucestera upućen u svaku temu i strastven u rješavanju problema. Rekla je, također, kako je jednom podijelio s njom sendvič kada je shvatio da ona nije dobila hranu na nekom eventu.

Nahvalila ga je i Julie Spence koja predstavlja kraljevsku kuću u Cambridgeshireu i njegova dugogodišnja suradnica. Rekla je da vojvoda ima sjajne govorničke sposobnosti i vrhunski javni nastup.

Otkrila je kako on voli sok od jabuke i, ako ga se uspije dokopati, komad čokoladnog kolača.

Naime, supruga i njegov osobni tajnik Alastair Todd imaju dogovor kojim žele pomoći princu da drži kilograme pod kontrolom.

- Čokoladni kolač definitivno je na listi zabranjenih stvari, no svatko će za njega rado prošvercati koji komadić kad ih toliko voli. - kazala je Spence.

image

Vojvoda i vojvotkinja od Gloucester na krunidbi kralja Charlesa III.

Aaron Chown/pa Images/profimedia/Aaron Chown/pa Images/profimedia

Vojvotkinja i vojvoda proslavili su 50 godina braka 2022. godine, a prijatelji kažu da su "srodne duše". Na raznim događanjima često ih se može vidjeti kako se drže za ruke. Par ima troje djece: Alexandera Windsora, grofa od Ulstera, lady Davinu Lewis i lady Rose Gilman, te šestero unučadi. Nitko od njih nije uključen u kraljevske poslove. Prijatelji obitelji rekli su da ne žele biti previše u javnosti.

I kada su financije u pitanju, vojvodu opisuju kao "običnog čovjeka". Supruzi je kupio jeftin vjenčani prsten koji joj se sviđao i nikad ga nisu zamijenili iako su mogli. Ove su godine prodali svoje imanje Barnwell Manor u Northamptonshireu za 4.75 milijuna funti. Iznajmljivali su ga još od 1995. godine radi plaćanja poreza na nasljedstvo. Njegova je majka, princeza Alice, živjela s njima sve do smrti 2004. godine, malo prije 103. rođendana.

U Kensingtonskoj palači Gloucesteri su godinama živjeli u Apartmanu 1, stanu s 21 spavaćom sobom. Bili su prvi susjedi princa Williama i princeze Kate. No, 2019. godine preselili su se u manji prostor, koji se naziva The Old Stables, navodno da bi napravili mjesta za princa Harryja i njegovu suprugu Meghan. No, oni su od kraljice dobili Frogmore Cottage u Windsoru, a zatim pobjegli u SAD.

Kraljica Elizabeta obožavala je bratića i njegovu obitelj, a kralj Charles mu je zahvalio za sve što je napravio i što i dalje radi, dodijelivši mu pokroviteljstvo nad Kraljevskim institutom britanskih arhitekata. Vojvotkinji je, pak, dao članstvo u Redu podvezice, koju je njezin suprug već imao, a to je počast koja se dodjeljuje samo najužem krugu suradnika.

English piše kako joj je izvor blizak obitelji otkrio da je kralj Charles iznimno dirnut i zahvalan na svemu što je vojvodski par napravio otkako je njemu dijagnosticiran rak, posebno zato što sam ne može obaviti mnoge dužnosti koje bi volio.

"Oni su vrijedni ljudi, a to se cijeni. Nenametljivi su, skromni i lojalni", napisala je.

image

Obitelj na okupu na skupu Reda podvezice

Yui Mok/afp/profimedia/Yui Mok/afp/profimedia

Prijatelj vojvode od Gloucestera Bernard Hunt, smatra da je ključ njegova uspjeha u tome što nije egoističan.

- Neke stvari koje je napravio tijekom godina na svoj su način revolucionarne. Studirao je, zaposlio se u svojoj profesiji u vrijeme kada ste kao član kraljevske obitelji mogli biti samo dio vojske ili u diplomaciji. Kupio je svoj dom i oženio se pučankom. Sve je to bilo poprilično novo i na neki način radikalno. A opet, nitko nije trepnuo okom, niti podigao buku. On možda nije prirodni vođa, ali je definitivno utjecajna figura u evoluciji moderne monarhije, a to je iznimno postignuće kada malo razmislite - objasnio je Hunt.

English kaže da je, kada su Windsori i britanska monarhija u pitanju, primjer vojvode od Gloucestera i danas itekako relevantan. Naravno, pri tome aludira na razdor između kralja Charlesa, princa Williama i princa Harryja koji je svoju biografiju nazvao "Rezerva".

- Gledajući princa Richarda i njegovu priču, kako mi kaže visoko pozicioniran izvor, vidimo kako je moguće dati sve od sebe i postići mnogo, iako si "rezerva". - zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 10:52