GLUMCI ILI GLUMICE?

Nakon dvije godine rasprave BAFTA odlučila da nisu ništa odlučili: ‘Nek nebinarne osobe same odluče u koju će kategoriju‘

Organizatori dodjele prestižne nagrade su već neko vrijeme raspravljali o uvođenju rodno neutralnih kategorija

Bella Ramsey, Emma Corrin, Emma D‘Arcy

 Michael Tran/ Valerie Macon/ Benjamin Cremelafp/

Organizatori BAFTA-e dvije godine su raspravljali o temi kategorija za nebinarne osobe, a sada su došli do odluke da će iste morati odlučiti žele li se natjecati u kategoriji glumaca ili glumica. Filmski će producenti morati, prije nego nominiraju kandidate, potvrditi spol ili spolni identitet svakog kandidata.

"Natjecatelj odlučuje u koju će kategoriju ući", rekao je izvor, prenosi Daily Mail.

image

Nagrada BAFTA

Bafta Enterprises Limited./Collection Christophel Via Afp

Iz BAFTA-e javljaju da su dugo vremena proveli u "proaktivnim i promišljenim" konzultacijama na temu rodno uvjetovanih glumačkih kategorija te su razgovarali s brojnim kolegama iz istog sektora, investitorima i ekspertima. Naposljetku su odlučili da neće mijenjati svoje kategorije, unatoč tomu što su neki njihovi konkurenti, kao što su Brit Awards, to učinili.

Glasnogovornik BAFTA-e je rekao da kategorije glumaca i glumica ostaju iste, ali da pobjednici mogu dobiti certifikat na kojemu piše izvođač, ako to budu htjeli.

Svoje kategorije nisu htjeli mijenjati ni organizatori Oscara i Tonyja, iako su o tome raspravljali.

Emma Corrin, zvijezda serije "The Crown", deklarira se kao nebinarna osoba te koristi zamjenice oni/njih. Oni su ranije govorili da dodjela nagrada nisu "dovoljno inkluzivne" te da im je potrebna promjena kako bi se svi osjećali "priznato".

image

Emma Corrin

Charly Triballeau/Afp

"Nadam se budućnosti u kojoj će se to dogoditi. Smatram da kategorije nisu dovoljno inkluzivne u ovom trenutku", rekli su i dodali: "Kad su u pitanju kategorije, moraju li biti specifične u smislu da budemo nominirani za žensku ili mušku ulogu?"

S druge strane, pjevačica Shaznay Lewis je rekla kako su žene "zanemarene i isključene" zbog rodno neutralnih kategorija, misleći pritom na potez Brit Awardsa da muške i ženske kategorije zamijene s onima za "izvođače".

"Progresivne ideje bi trebale koristiti svima, ali kako to može biti slučaj ako ne priznajemo ženske umjetnice koje su simboli osnaživanja milijuna mladih žena? Rađanje nove nagrade dovelo je do nestanka i najbolje muške i najbolje ženske kategorije, a žene su, očekivano, patile kao rezultat tomu", rekla je ona.

image

Shaznay Lewis

Kate Green/Anadolu Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. kolovoz 2024 15:33