PUNO OPREZA

Nakon ekstremnih mjera na X-u zbog ‘gole‘ Taylor Swift, platforma napravila pomak: ‘Pazimo na protuzakonitosti‘

Još jučer je pretraživanje pokazivalo poruku o pogrešci i upit korisniku da ponovno pokuša pretragu

Taylor Swift

 Michael Tran/Afp

Društvena mreža Elona Muska, X, obnovila je pretragu za pjevačicu Taylor Swift nakon što je privremeno bila blokirana korisnicima kako im ne bi iskakali određeni rezultati, točnije seksualno grafički obrađene AI fotografije pjevačice koje su kružile internetom. Pretraživanje imena popularne pjevačice sada, kao i obično, pokazuje popis tweetova, prenosi Daily Mail.

Nakon što su se prošlog tjedna na toj platformi počele širiti eksplicitne i uvredljive lažne fotografije pjevačice, počele su kružiti glasine da bi Swiftin pravni tim mogao tužiti umjetnu inteligenciju. Još jučer je pretraživanje pokazivalo poruku o pogrešci i upit za korisnika da ponovno pokuša pretragu, uz dodatak - "Ne brinite, niste vi krivi". Neki su otkrili da se blokada može zaobići stavljanjem navodnika oko imena pop zvijezde.

image

Taylor Swift

Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia/Backgrid/backgrid Usa/profimedia

Taylor Swift najpoznatija je žrtva ovakvog oblika nasilja koje su tehnološke platforme i skupine za borbu protiv zlostavljanja pokušavale riješiti. Jedna fotografija pjevačice na X-u pogledana je 47 milijuna puta prije nego što je račun suspendiran pa su mnogi kritizirali X zbog naizgled sporog odgovora na pojavu slike.

"Pretraživanje je ponovno omogućeno i nastavit ćemo paziti na svaki pokušaj širenja ovog sadržaja te ćemo ga ukloniti ako ga pronađemo", rekao je Joe Benarroch, voditelj poslovnih operacija u X-u. Dodao je i da je tvrtka poduzela privremenu akciju kako bi zaustavila pretragu i da je to učinjeno s puno opreza jer je sigurnost bila prioritet.

Ipak pojam "Taylor Swift AI" još uvijek je blokiran prilikom pretrage na platformi. Kada su se slike popularne pjevačice počele širiti internetom, njezini su obožavatelji pokrenuli protuofenzivu na platformi X uz hashtag #ProtectTaylorSwift, odnosno #ZaštitimoTaylorSwift, da bi ovu društvenu mrežu preplavili pozitivnijim fotografijama pop zvijezde.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 19:20