SVI SE UZDAJU U SOPHIE

Omiljena snaha kraljice Elizabete tajno je oružje kraljevske obitelji: Hoće li uspjeti pomiriti Harryja s obitelji?

U dva i pol desetljeća Sophie Rhys-Jones je od ‘cure iz odnosa s javnošću‘ postala nezamjenjiva članica kraljevske obitelji

Sophie, vojvotkinja od Edinburgha

 Parsons Media/eyevine/profimedia/Parsons Media/eyevine/profimedia

Zovu je tajnim oružjem britanske kraljevske obitelji. Sve češće sama ili sa suprugom predstavlja monarhiju širom svijeta. Sophie (59), vojvotkinja od Edinburgha, supruga princa Edwarda, vojvode od Edinburgha, ove godine bilježi četvrt stoljeća otkako je ušla u najpoznatiju kraljevsku obitelj na svijetu.

U anketama o popularnosti Sophie dobro stoji. U jednom od najsvježijih velikih ispitivanja mišljenja javnosti, koje je u svibnju napravio YouGov, našla se na petom mjestu iza Kate Middleton, princa Williama, kralja Charlesa i princeze Anne. Solidnih 54 posto Britanaca ocjenjuje je pozitivno, a samo 13 posto vidi je u negativnom svjetlu. Usporedbe radi, kraljicu Camillu 50 posto ispitanika vidi pozitivno, ali čak 38 posto negativno.

image



Prince Edward, Sophie i djeca James i Louise

Goffphotos.com/goff Photos/profimedia/Goffphotos.com/goff Photos/profimedia

U dva i pol desetljeća otkako se udala za princa Edwarda, na mnogo skromnijem slavlju od svih prethodnih i budućih kraljevskih vjenčanja, ona je od "cure iz odnosa s javnošću" postala nezamjenjiva članica kraljevske obitelji. Bila je u najužem krugu pouzdanika kraljice Elizabete. Kada je kralj Charles ponio krunu i počeo u djelo provoditi odluku o smanjenju broja zaposlenika monarhije (poznate i kao Tvrtka), Sophie i njezin suprug ostali su među odabranima. Edward je dobio titulu vojvode od Edinburgha, te je njegova supruga postala vojvotkinja.

Ona je prva pučanka koja se udala u britansku kraljevsku obitelj i prva kraljevska snaha koja je i nakon vjenčanja nastavila raditi izvan Tvrtke.

Sophie Rhys-Jones rođena je u građanskoj obitelji u Oxfordu - majka joj je bila tajnica, a otac vodio prodaju u tvornici guma. Iako su "tipična srednja klasa" povjesničari su kopajući po rodoslovlju njezine obitelji pronašli i pokoju kap plave krvi, daleku vezu s kraljem Henrikom IV. Lancasterom.

Princa Edwarda upoznala je još krajem 1980-ih, kada je on bio u vezi s njezinom prijateljicom. Ponovno ih je spojilo, 1993. godine, snimanje promotivnog spota za Prince Edward Summer Challenge, projekt kojim je on prikupljao novac za humanitarne organizacije. Princ je te godine osnovao filmsku i TV produkcijsku kuću Ardent Productions.

image

Sophie Rhys-Jones, nakon objave zaruka za princa Edwarda

Uppa/photoshot/avalon/profimedia/Uppa/photoshot/avalon/profimedia

Njih su dvoje ubrzo započeli vezu, a proći će pet godina prije no što on zaprosi zgodnu i sposobnu PR-ovku koja je zanat izbrusila radeći za nekoliko agencija, Švicarski skijaški savez, te radijsku postaju Capital Radio. Na kraju je, 1996. godine, osnovala svoju agenciju RJH Public Relations s poslovnim partnerom Murrayem Harkinom.

Edward je sudbinsko pitanje postavio na odmoru na Bahamima u prosincu 1998. godine, u najklasičnijem mogućem stilu - kleknuo je na jedno koljeno i pružio joj prsten od 18-karatnog bijelog zlata s dvokaratnim ovalnim dijamantom u sredini i dva manja u obliku srca sa strane.

Poput svih žena koje su ušle u brak (ili samo veze) s nekim od Windsora, i Sophie je dobila svoj dio neugodne pozornosti nemilosrdnih britanskih tabloida čim je njihova veza postala javna. Samo tjedan dana prije vjenčanja, The Sun je objavio njezine fotografije bez gornjeg dijela kupaćeg kostima, snimljene na jednom putovanju s DJ-em Chrisom Tarrantom 1988. godine. Fotografije je snimila i prodala njezina bivša kolegica i prijateljica s radija Kara Noble.

Buckinghamska palača digla se na noge. Osudili su "proračunatu okrutnost" i "strašan napad na privatnost", sa svih strana su se tražile sankcije za taj list. The Sun se na kraju ispričao više puta, a zaradu su odlučili dati humanitarnoj organizaciji po njezinu izboru. Noble je dobila otkaz, a prenapuhana priča o golišavim fotografijama pala u zaborav.

Vjenčanje u kapelici Sv. Jurja u Windsoru, prema želji mladenaca, bilo je više obiteljski nego javni događaj. Nisu bile uključene ni vojska ni državne institucije, dress code je bio svečani, ali ne kraljevski svečan. Gosti čak nisu morali nositi šešire. Izravni prijenos privukao je više od 200 milijuna gledatelja.

image

Vjenčanje princa Edwarda i Sophie Rhys-Jones

Photoshot/avalon/profimedia/Photoshot/avalon/profimedia

Mladenka je nosila haljinu Samanthe Shaw od svilene organze ukrašenu s 325.000 kristalića i perlica. Na glavi je imala tijaru Anthemion (isprepleten uzorak lotosa i palme) iz kraljičine osobne kolekcije nakita. Princ Edward postao je grofom od Wessexa i vikontom Severnom, a ona groficom od Wessexa.

Mladi je par želio nastaviti raditi i razvijati svoj biznis, a posljedica toga bit će mrljice na savršeno uglancanoj slici o njima.

Edwardovu produkcijsku kuću često su kritizirali, govoreći da princ baš i ne zna posao, te koristi svoje veze za dobivanje projekata. K tome, često su bili u financijskoj dubiozi. No, prava nevolja dogodit će se 2001. godine kada je Edward naljutio brata Charlesa. Njegova TV-ekipa pojavila se Sveučilištu St. Andrews gdje je studirao princ William. Charles je bio sklopio dogovor s vodećim britanskim medijima da Williama ostave na miru dok studira, a brat je želio iskoristiti situaciju.

Sophiejina karijera završit će iste godine nakon što je potencijalnom klijentu, navodnom šeiku, a u stvari novinaru, otkrila ne baš lijepa mišljenja o članovima kraljevske obitelji i brojnim britanskim političarima. Kraljicu je nazvala "dragom staricom".

Kao i kod topless-gatea, Palača je stala u obranu Sophie. Negirali su tvrdnje da je vrijeđala članove obitelji, te u službenoj izjavi rekli da je grofica od Wessexa, koja pokušava graditi vlastitu karijeru "očigledno ranjiva na takve namještaljke". Ispričavala se, sve se nekako zagladilo, a sljedeće godine ona i suprug su odlučili u potpunosti se posvetiti dvorskim obavezama.

image

Sudjelovala je u biciklističkom maratonu od Edinburgha do Londona 2016. godine

Goffphotos.com/goff Photos/profimedia/Goffphotos.com/goff Photos/profimedia

Od tada, kako je netko napisao "gotovo nije napravila ni jedan pogrešni korak". Osim, priče s Bahreinom. Naime, nakon posjeta britanskim vojnicima u Afganistanu 2011. godine, Edward i Sophie proveli su jedan dan u "rutinskom kraljevskom posjetu" Bahreinu, susrevši se s kraljem i visokim državnim dužnosnicima. Par je dobio raskošne poklone - ona dva seta nakita i srebrni pehar optočen dragim kamenjem, on sat i olovku i svileni sag. U Bahreinu su godinu dana prije izbili nemiri, opozicijski političari su pohapšeni, a više od 50 ljudi platilo je životom. Bogata monarhija i tada je (kao i danas) bila iznimno nisko na ljestvici po demokraciji i vladavini ljudskih prava pa su britanski političari i aktivisti žestoko reagirali tražeći da se nakit proda, a novac uplati za pomoć žrtvama.

Godinama kasnije, u jednom je intervjuu Sophie progovorila o svojem putu od zaposlene djevojke do aktivne članice Tvrtke.

"Trebalo mi je vremena da se snađem. Frustriralo me što moram smanjiti očekivanja o tome što zaista mogu raditi. Nisam se mogla pojaviti u nekoj humanitarnoj organizaciji reći: "Dobro, ovako biste to trebali raditi". Tako sam bila navikla raditi u svojem poslu. Zato sam morala napraviti veliki korak unatrag. Samoj sebi sam rekla: "Od tebe se očekuje da budeš ‘šlag na kraju‘, osoba koja će doći i zahvaliti volonterima i donatorima, a ne im govoriti kako bi trebali organizirati svoju komunikaciju."

Supruga najmlađeg sina kraljice Elizabete poznata je i kao najdraža snaha pokojne vladarice. Očito joj nije zamjerila "dragu staricu". Prema riječima raznih poznavatelja dvorskih prilika, Elizabeta se jako oslanjala na nju, bila joj je više kći nego snaha. Spojili su ih slični interesi pa su njih dvije često provodile vikende u dvorcu Windsor, gledale stare ratne filmove i povijesne dokumentarce i često zajedno išle u crkvu.

image

Kraljica Elizabeta II. i Sophie

Max Nash/afp/profimedia/Max Nash/afp/profimedia

Kraljica Elizabeta uvijek se držala pravila i protokola, a posebno tijekom službenih događanja. Zato je znakovito da je dopustila da Sofie koristi privatni nadimak za nju u službenom govoru - mama. Dogodilo se to 2019. godine na proslavi Queen‘s Diamond Jubilee Trusta. Ta zaklada osnovana je 2012. godine (prestala je s radom 2020.), a glavni su joj ciljevi bili borba protiv sljepoće u svim zemljama Commonwealtha, te pomoć mladim ljudima koji nastoje činiti dobro za svoju zajednicu. Kraljica je bila pokroviteljica Zaklade, a Sophie dopredsjednica.

Vojvodski par posebno je ponosan sa svoju djecu, lady Louise Windsor (20) i Jamesa (16), grofa od Wessexa. Ona i suprug su od početka omogućiti im "što normalnije djetinjstvo" bez obzira na to što su kraljičini unuci. Njezine su trudnoće bile problematične. Doživjela je i traumatično iskustvo izvanmaternične trudnoće 2001. godine, kada joj je bio ugrožen život.

image

S princezom Kate i kraljicom Camilom na pogrebu kraljice Elizabete

I-images/eyevine/profimedia/I-images/eyevine/profimedia

"Oni znaju prespavati kod prijatelja i idu na tulume. Vikendima šetamo sa psima, družie se s prijateljima. Ne žive svačiji baka i djed u dvorcu, no nije bitno gdje ideš i tko si. Kada su s kraljicom, ona je njihova baka", objasnila je jednom prilikom.

Obitelj živi u Bagshot Parku, na velebnom imanju koje se nalazi 11 kilometara od Windsora, te spada u Park Windsor. Louise, koja je 2022. počela studirati engleski jezik i književnost na Sveučilištu St. Andrews, tijekom praznika radi u vrtnom centru, a u slobodno vrijeme bavi se konjima koje obožava i Sophie.

Vojvotkinja je počela obavljati sve više dužnosti već nakon što su princ Harry i Meghan Markle odlučili prestati biti aktivni članovi kraljevske obitelji i preselili se u SAD. U isto vrijeme, princ Andrew je isključen iz Tvrtke, zbog povezanosti sa seksualnim predatorom Jeffreyem Epsteinom.

image

I Sophie i kći Louise obožavaju konje

Goffphotos.com/goff Photos/profimedia/Goffphotos.com/goff Photos/profimedia

Puno putuje i upravo se vratila iz Chada. Prva je članica kraljevske obitelji koja je posjetila tu afričku zemlju. Rasplakale su je priče izbjeglica iz Somalije, žena i mladih djevojaka koje su doživjele silovanja. Ona je jedna od bitnih figura u provedbi programa "Žene, mir i sigurnost" UN-a, kao i programa u Velikoj Britaniji za sprečavanje seksualnog nasilja. Ona je i prva članica britanske kraljevske obitelji koja je posjetila Ukrajinu od početka agresije Rusije na tu zemlju i sastala se s Volodimirom Zelenskim i njegovom suprugom Olenom.

Prema službenim podacima, vojvotkinja je pokroviteljica više od 70 dobrotvornih udruga. Kao i svi članovi obitelji i ona ima vojne titule. Konkretno, ona je kraljevska pukovnica Pješadijskog 5. bataljuna i potpukovnica jedinica vojne glazbe i jedinica vojnih medicinskih sestara britanske vojske.

image

I Sophie i kći Louise obožavaju konje

Goffphotos.com/goff Photos/profimedia/Goffphotos.com/goff Photos/profimedia

Diplomatske vještine vojvotkinje funkcioniraju i unutar obitelji koja je posljednjih godina podijeljena i uzdrmana odlaskom princa Harryja preko oceana, te nizom medijskih napada koje su on i supruga Meghan nemilosrdno lansirali iz Kalifornije. Britanski mediji i kraljevski stručnjaci smatraju da je Sophie idealna posrednica između Harryja i Meghan i ostatka obitelji. Ona je bila i prva iz obitelji koja je posjetila Sussexe nakon rođenja njihova sina Archieja 2019. godine.

- Ona ima empatiju i toplinu koju ljudi odrasli u toj obitelji nemaju u sebi prirodno. Običan svijet smatra da je to ono što se radi kad se rodi dijete. Želite biti sigurni da je mama dobro i vidjeti bebu - rekao je neimenovani izvor za The Times nakon raskola u obitelji i dodao - Stvorena je za tu ulogu mirotvorke. Ona stoji s obje noge na zemlji i radi što treba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. listopad 2024 08:53