RUŽNA ISTINA

Orgije s 12 golih žena i najveći šefovi mafije: Evo zašto slavni redatelj ne smije napraviti film o velikom idolu Amerike!

Predložak za film koji godinama planira napraviti slavni redatelj bespoštedna je biografija Jamesa Kaplana
 The Legacy Collection/hollywood Archive/profimedia

Više od dva desetljeća veliki Martin Scorsese želi napraviti film o životu Isusa Krista, te o jednom od najvećih američkih idola, pjevaču i glumcu Franku Sinatri.

Prošlog tjedna, boraveći u Torinu gdje su mu Talijani dodijelili nagradu za životno djelo Stella de Mole, 81-godišnji redatelj rekao da će odgoditi te projekte na neko vrijeme. Dodao je da se ne povlači iz posla i "nada se da će mu Bog dati snage da ih napravi". Pričalo se da je snimanje filma o Sinatri trebalo početi u studenom, s Leonardom DiCapriom u ulozi Sinatre i Jennifer Lawrence kao Avom Gardner, njegovom drugom suprugom. Sada je i redatelj potvrdio da je otkazano.

image

Frank Sinatra u Las Vegasu

Topfoto/topfoto/profimedia/Topfoto/topfoto/profimedia

Nije poznato s kakvim se problemima veliki redatelj suočio oko snimanja filma o Isusu, no sa Sinatrom se zna gdje zapinje. Scorsese godinama ne uspijeva dobiti blagoslov od njegovih nasljednika. Glavni razlog: osnova scenarija za njegov biopic je knjiga koju je napisao James Kaplan. On je 2010. objavio prvi dio odlično ocijenjene, do boli objektivne i bespoštedne biografije Sinatre "Frank: The Voice". Pet godina kasnije izišao je drugi dio pod nazivom "Sinatra: The Chairman".

A evo i zašto obitelj ne voli Kaplanovu knjigu.

U veljači 1947. godine Sinatra je to doista "radio na svoj način" tijekom četverodnevnog puta u Havani. Bilo je to u vrijeme prije Castra dok je taj grad bio poznat po feštama koje nikad ne prestaju i strastima bez granica. U svojem apartmanu u hotelu Nacional, Frank je bio domaćin orgija u kojima je sudjelovalo 12 golih žena i nekoliko američkih gangsterskih šefova. Naravno, uz obilje alkohola.

Navodno je pjevač tada uspio prošvercati dva milijuna dolara u aktovki za svojeg prijatelja mafijaša Charlesa Luckyja Luciana, koji je otišao na Kubu nakon što su ga prognali iz SAD. Sinatra je kasnije tvrdio kako nije imao pojma o tome da će se njegov boravak u Kubi poklopiti s pravom konferencijom najvećih američkih mafijaških šefova.

image

Plavooki pjevač oduvijek ima milijune obožavatelja

-/everett/profimedia/-/everett/profimedia

U bizarnom slijedu događaja, usred zabave, na vrata apartmana pokucale su djevojke iz kubanskog skautskog saveza predvođene časnom sestrom. Željele su pjevaču dati priznanje i pokazati mu koliko ga cijene. Frank se snašao pa je sve sudionike orgija potjerao u dvije spavaće sobe i sastao se s djevojkama odjeven u svileni ogrtač i šal.

To je samo jedna od epizoda iz pjevačeva života o kojima Kaplan piše bez uljepšavanja, a Scorsese bi ih rado prenio na veliko platno. Sve te priče pokazuju kako je Sinatra bio daleko od plavookog idola masa nevjerojatnog glasa, muškarca kojeg su žene željele za sebe, a muškarci sanjali da budu poput njega. Bio je narcis prepun opravdanja za sve svoje postupke, okrutan prema ženama, nasilnik čvrsto povezan s mafijom i opčinjen mafijašima. U svojim je knjigama Kaplan jasno pokazao da je, ispod holivudskog sjajnog premaza i bez vela mitologije, Sinatra bio loša osoba.

image

Frank Sinatra i prva supruga Nancy

Topfoto/topfoto/profimedia/Topfoto/topfoto/profimedia

Zbog svega toga, Scorsesea već godinama blokiraju članovi Sinatrine obitelji predvođeni njegovom kćeri Tinom, koja trenutno rukovodi njegovom ostavštinom i drži prava na njegove pjesme i lik. Navodno im se za početak ne sviđa ideja da film o Franku radi redatelj koji je najpoznatiji po svojim filmovima o mafijašima i kriminalcima. Scorseseov problem je u tome što on želi film o nasilnom, promiskuitetnom, pijanom Franku, a obitelj da fokus bude na glazbi. Redatelj se želi fokusirati na 50-e i 60-e. godine 20. stoljeća, posebno napeto razdoblje života za Franka. Razveo se od Nancy Barbato i vjenčao s Avom Gardner. Šarao naokolo i učvrstio veze s mafijašima.

Scorsese je prije nekoliko godina u jednom intervjuu objasnio razilaženje s obitelji Sinatra.

- Neke stvari su teške za obitelj i ja to potpuno razumijem. No, ako očekuju da snimim film neke stvari ne mogu sakriti. Problem je u tome da je on bio vrlo kompleksan čovjek. Svi smo mi složeni, no on je doista bio iznimno složen lik - rekao je.

Sjajan opis Sinatre, jer je rijetko koja globalna zvijezda bila u privatnom životu toliko drugačija od onoga što je pokazivala u javnosti. Većina slavnih o kojima su u posljednje vrijeme snimljeni biografski filmovi, prikazana je kroz manje ili više uljepšanu sliku stvarnosti. No, to je jako teško u ovom slučaju s obzirom na sve što se zna o Sinatri, čak i besmisleno. Niti su u igri neka nova otkrića o njegovu životu, niti je išta od do sada poznatih činjenica naškodilo njegovim hitovima poput pjesme "May Way". Na zatvaranju Olimpijskih igara u Parizu, pjevala ju je pjevačica Yseult Marie Onguenet, simbolički povezujući Francusku, tj. francuske korijene ove pjesme i SAD to jest sljedeće OI u Los Angelesu 2028. godine.

Sinatra je umro 1998. godine. Imao je 82 godine. Ostavio je iza sebe golemo bogatstvo, titule jednog od najprodavanijih izvođača svih vremena, a svijet je plakao za njim.

Početak je bio sasvim drugačiji. Rođen u Hobokenu u New Jerseyu, bio je jedino dijete talijanskih imigranata. Otac je bio vatrogasac, bivši boksač, majka babica koja je sa strane zarađivala radeći pobačaje. Sinatra se bojao majke. Rekao je da je bila nasilna, zlostavljačica, osvetoljubiva. Kaplan u biografiji piše kako su ga zbog toga tijekom života privlačile slične žene.

image

Frank Sinatra

Album/album/profimedia/Album/album/profimedia

Nakon što je napustio srednju školu i krenuo nastupati s Tomom Dorseyem, koji je u vrijeme big bandova bio velika faca i poznat po žestokom temperamentu. Kaplan u knjizi tvrdi, iako za to nema dokaza, da je Dorsey "seksualno uzbuđivao" Sinatru i da je imao "sadomazohističke sklonosti".

Već sredinom svojih 20-ih, pjevač je bio alkoholičar. Drogirao se, a njegov opsesivno-kompulzivni poremećaj je podivljao pa je, navodno, stalno prao ruke i mijenjao donje rublje svakih 20 minuta. Ponašao se kao razmaženo derište. Mia Farrow, njegova treća supruga, rekla je da je "imao ispade kao malo dijete kada bi mu se činilo da mu nanose nepravdu i nije bio sposoban za kompromis".

Njegov "moćni sicilijanski osjećaj za prikladnost", kako je to pristojno nazvala, tjerao ga je da se bori protiv svih i svakoga, od novinara i publicista do fotografa. Drugi su tu njegovu potrebu pripisivali nasilnim promjenama u ponašanju. Njegova četvrta supruga Barbara Blakeley zvala ga je ‘Jekyll i Hyde suprugom‘.

Sinatra je u napadajima bijesa prijetio ljudima, uključujući i članove obitelji, da će ih ubiti. S obzirom na to da je imao čvrste veze s mafijom, prijetnje su mnogi shvaćali ozbiljno. Optuživali su ga da je naručivao batinanje za one koji su ga naljutili na bilo koji način. Ponekad je i sam koristio šake - jednom je razbio lubanju gostu hotela na Beverly Hillsu bacivši telefon na njega.

image

Ava Gardner i Frank Sinatra 1953. godine

Album/album/profimedia/Album/album/profimedia

Njegova biografkinja Kitty Kelly rekla je kako je istražujući za knjigu naišla na mnogo prestrašenih ljudi. A razgovarala je s nekoliko stotina njih.

"I muškarci i žene bili su u strahu od mogućeg nasilja koje im se može dogoditi ako budu razgovarali sa mnom", kazala je.

Frank je imao samo 24 godine kada se 1939. godine vjenčao s prvom suprugom Nancy. Od početka ju je varao. A prije vjenčanja su ga uhapsili zbog "zavođenja" i "preljuba", jer je, navodno napravio dijete nekoj mladoj ženi.

Nancy ga je ostavila nakon 11 godina braka kada joj je priznao da ima ljubavnu aferu s Avom Gardner "ženom kojoj nitko u Hollywoodu ne može odoljeti". Avi se nije pretjerano svidio u početku i govorila je da je "umišljen, arogantan i prepotentan". No dijelili su ljubav prema alkoholu, žestoke karaktere i ljubav prema boksu. Vjenčali su se 1951. godine. Nije bilo dobro. Sinatra je imao agresivne ispade ljubomore. Kada je doznao da je Ava popila piće s glumcem Peterom Lawfordom, zaprijetio mu je ubojstvom i lomljenjem nogu.

Za Gardner je vezana i jedna priča koja je dodatno pojačala mit o Sinatri i donijela mu nadimak "tronogi Frank". Kada su je pitali što ju je privuklo 170 centimetara visokom pjevaču, rekla je - veličina njegova penisa. Doduše, Kaplan je u knjizi napisao da se glumica vrlo brzo nakon te izjave žalila prijateljicama kako je suprug seksualno ne zadovoljava.

Sinatra je Avu Gardner smatrao "najvećom ljubavlju svojeg života", pa je nekoliko puta čak odglumio pokušaj samoubojstva da bi privukao njezinu pažnju. Nakon tri godine braka i dva pobačaja Gardner je predala papire za razvod i našla si novog ljubavnika, legendarnog španjolskog borca s bikovima Louisa Miguela Dominguína. On je pak svoj dom u Los Angelesu pretvorio u "hram Avi" i patio za njom.

Uz četiri braka Sinatra je imao bezbroj izvanbračnih veza sa slavnim ženama poput Lane Turner, Judy Garland, Lauren Bacall i Marilyn Monroe.

Kaplan je u knjizi napisao kako je za mentalno zdravlje žena bilo mudro "ili ga odbiti ili znati da bilo kakav ozbiljan odnos s njim znači članstvo u svojevrsnom haremu".

Mnoge od tih žena, rekao je, privlačila je što je Frank Sinatra bio okružen aurom opasnosti. U njegovu slučaju, to nije bila obična priča za pumpanje ega. Jer, uz nezgodan karakter išle su i veze s organiziranim kriminalom.

image

Frank Sinatra i Mia Farrow

The Hollywood Archive/avalon/profimedia/The Hollywood Archive/avalon/profimedia

Kontroverzni direktor FBI-ja J Edgar Hoover, rekao je da Sinatra pati od "huliganskog kompleksa", da je osoba koja se očigledno voli družiti s mafijašima i uživa u njihovoj zloglasnosti. FBI-jev dosje o Sinatri ima više od 2000 stranica.

"Radije bih bio mafijaški don nego predsjednik Sjedinjenih Država" navodno je jednom rekao glumcu Eddieju Fisheru. Drugi se holivudski kolega jednom prisjetio kako je oduševljeno govorio o ubojstvima koje je počinio Bugsy Siegel. Rado se družio s mafijašima koji su dolazili na njegove nastupe u Las Vegasu, a čikaškom gazdi Samu Giancani poklonio je prsten sa safirom u znak prijateljstva.

U biografiji Woodyja Allena objavljenoj 2015. godine David Evanier, tvrdi e da je Sinatra tražio mafijaše da ubiju Allena. Mia Farrow navodno se 1993. godine povjerila bivšem suprugu s kojim je ostala u prijateljskim odnosima kada je otkrila da Allen ima vezu s njihovom maloljetnom usvojenom kćeri Soon-Yi Previn. No, momci su Sinatri rekli da "traži previše". Farrow je na sudu iste godine priznala kako je doista rekla svojem terapeutu da joj je jedan od bivših muževa ponudio da slomi noge Allenu, no nije rekla koji. A onda je dodala: "Bila je to šala".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. listopad 2024 11:57