LUCA HAMORI

Ova mlada dama je iduća suparnica kontroverzne Alžirke: ‘Ne bojim se! Ako je muškarac, bit će još veća pobjeda‘

Luca je izjavila da joj nije jasna odluka Talijanke da odustane od borbe s Imane Khelif

Luca Hamori

 Instagram Luca Hamori/

Ovogodišnje Olimpijske igre u Parizu obilježio je ogroman skandal o kojem se neprestano priča na društvenim mrežama i medijima diljem svijeta. U četvrtak je održan boksački meč između Alžirke Imane Khelif i Talijanke Angele Carini. Nakon što su boksačice razmijenile tek nekoliko udaraca, nakon samo 46 sekundi je borba završila jer je Angela predala meč. Naime, zbog jačine udarca koji je primila od Imane, Talijanka nije mogla nastaviti borbu. Ubrzo su se pojavile negativne kritike na račun Imane te komentari da je ona zapravo biološki muškarac.

image

Imane Khelif

Mohd Rasfan/Afp

Unatoč svim optužbama i kontroverzi, Imane čeka novi meč i to s mađarskom boksačicom Lucom Hamori koja tvrdi da ju uopće nije strah Alžirke. "Nisam uplašena. Nije me briga za priče u medijima i na društvenim mrežama. Ako je ona ili on muškarac, to će biti još veća pobjeda za mene, ako pobijedim", rekla je Luca koja će se protiv Khelif boriti u subotu.

Dodala je i da je zbunjena zbog odluke Talijanke da odustane od meča.

"To je bio njezin izbor. Ne razumijem ga jer sam mislila da je razmišljanje svakog boksača isto kao i moje, da nikad ne odustanem", poručila je.

Luca je inače prva mađarska boksačica koja se natječe na Olimpijskim igrama. Rođena je 12. ožujka 2001. godine u gradu Szombathely. Boksom se počela baviti 2011., kad je imala 10 godina. Kako kaže, najveći joj je uzor njezin brat, koji ju je i uveo u ovaj sport. "Moj stariji brat je također boksač. Zbog njega sam započela svoju karijeru. On je moj idol", rekla je jednom prilikom. Tijekom karijere je sudjelovala u brojnim natjecanjima, od kojih je na nekima i pobijedila.

Hamori je i u vezi s boksačem Krekom Istvanom.

Osim što je privukla pozornost svojom izjavom o kontroverznoj boksačici i njihovom meču, Luca pažnju privlači i na svojim društvenim mrežama. Često dijeli fotografije na kojima pokazuje svoju vitku liniju, a na istima brojni ne bi ni primijetili da se bavi boksom. Ipak, njezini uspjesi u sportu pokazuju da je i više nego spremna za meč protiv Alžirke.

Nakon što je najavljena njezina borba s Imane, brojni su poslali podršku Luci.

Podsjetimo, Khelif je prošle godine zabranjeno sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu nakon što je pala na testovima za testosteron. Razine hormona su joj bile prevelike te se nije mogla natjecati u ženskoj kategoriji, a potom je predsjednik IBA-e Umar Kremljev izjavio da su rezultati DNK testova dokazali da ima XY kromosome zbog čega su ju diskvalificirali. Isto se sada traži i od organizatora OI, koji tvrde da svi u ženskoj kategoriji "zadovoljavaju propisana pravila i kriterije". Inače, Imane se ne deklarira kao transseksualna ili interseksualna osoba, niti kao muškarac.

image

Imane Khelif

Mohd Rasfan/afp/profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 10:50