OPRAŠTAJU SE

Ovim zvijezdama odlazak Bore Čorbe najteže je pao; tuguju Ceca, Brena, Bajaga, Čolić...: ‘Otišao je veliki pjesnik‘

Prisjećali su ga se uglavnom uz opise kao što su ‘dijete zlatne generacije‘, ‘zvijezda osamdesetih‘, ‘sjajan pjesnik‘...

Bora Čorba

 Antonio Ahel/ataimages/profimedia/

Brojne je zvijezde pogodila vijest o smrti glazbenika Bore Đorđevića, poznatijeg kao Bora Čorba, pa su mu neke zvijezde posljednje pozdrave ovih dana uputile preko svojih društvenih mreža i medija. Među njima su spisateljica Vedrana Rudan, glumica Iva Štrljić, ali i kolege glazbenici kao što su Svetlana Ceca Ražnatović, Lepa Brena, Goran Bregović, Momčilo Bajagić Bajaga, Nikola Čuturilo, Kiki Lesandrić, Drago Jelić, Lena Kovačević, Nikola Rokvić, Zoran Predin, Husein Hasanefendić Hus, Jura Stublić, Zdravko Čolić, Gale Kerber i drugi.

"Bora je bio pravi, veliki pjesnik. Emotivac. Pisao je pjesme skenirajući društvo, ljude i te emocije pretvarao u stihove. Napisao je toliko divnih pjesama da će vječno živjeti kroz njih", prenosi Alo da je rekla Brena. Ceca je u svojoj objavi na Instagramu također rekla da je Čorba bio veliki umjetnik, a posebno je mjesto u srcu imao i kod Rudan.

"Bora je moj brat, moj heroj, moj Pjesnik nad pjesnicima, moj štap dok bauljam kroz život u potrazi za čvrstim tlom...", poručila je hrvatska spisateljica u svojoj kolumni. Iako ga Rudan nije poznavala osobno, svejedno je bila shrvana odlaskom rokera, s druge strane Bajaga je bio dugogodišnji Čorbin prijatelj pa i nakon što je izašao iz Riblje čorbe, benda u kojem je proveo šest godina.

"Bora je bio moj prijatelj, veliki pjesnik i glazbenik, puno pjesama smo napravili zajedno. Više puta se borio za život, ovog puta nije uspio. Ostaje velika praznina za njim i u rock glazbi i u poeziji. Baš me pogodila vijest, iako sam znao da se to može dogoditi", prenosi jedan srpski portal da je kazao glazbenik.

image

Bora Čorba - Riblja čorba

Stevan Tomasevic/ata Images/profimedia/Stevan Tomasevic/ata Images/profimedia

Neki su se svojih susreta i prijateljstava s Čorbom prisjećali opširno, uglavnom uz opise kao što su "dijete zlatne generacije", "zvijezda osamdesetih", "legendarni glazbenik", "sjajan pjesnik", dok su drugi u samo nekoliko riječi dali do znanja koliko ih odlazak glazbenika boli. Tako je mlada pjevačica Kovačević na svom Instagramu uz fotografiju Čorbe napisala: "Odlazak kao ujed za dušu."

Veliki glazbenik Zdravko Čolić također se oglasio na društvenim mrežama o vijesti da ga je prijatelj napustio. "Bora. Dobri naš Bora. Veliki umjetnik koji je prerano otišao. Radili smo i družili se preko 45 godina. Prva pjesma koju je napravio za mene bila je ‘Produži dalje‘, a sjećam se da je to zapravo i prva pjesma koju je napravio za nekoga, a da nije bila za njegov bend. Što reći za njegove tekstove, za njegove pjesme. Umjetnička djela. Umjetnička djela koja će nas uvijek podsjećati na Velikog Boru! Hvala ti za sve! Uvijek ćeš biti u našim srcima", podijelio je pjevač svoje misli s obožavateljima.

Gale, s druge strane, nije mogao lako svoje misli sabrati. "Znao sam da je loše, ali nikad nisam spreman na gubitak prijatelja, još mi misli lutaju. Ne znam koliko mogu reći nešto o Bori u kratkom vremenu...", prenosi susjedni portal da je rekao glazbenik. Oglasili su se i hrvatski glazbenici pa je tako Hus iz Parnog Valjka rekao da je Čorba "iza sebe ostavio podosta dobrih pjesama i loših postupaka".

image

Bora Čorba

Profimedia/

Ipak, najiščekivanija reakcija bila je ona od Stublića jer je javnosti dobro poznata priča o njihovom prijateljstvu. Kao što znamo, prijateljstvo je prekinuto u ratnim godinama kada se Čorba deklarirao kao četnik. Stublić mu je zato posvetio stihove pjesme "E, moj druže beogradski", na koju je Čorba odgovorio svojom pjesmom "E, moj druže zagrebački".

"Izražavam sućut obitelji, kolegama, prijateljima i svima koji su voljeli Boru i njegove pjesme. U smrti riječ prestaje i jedini odgovor na nju je šutnja. Zato ću šutjeti. Pustimo pjesnika da ode u miru. Mir želim svima", kazao je Stublić.

Iako Čorbu više nećemo moći čuti uživo, zvijezde koje ga oplakuju još uvijek možemo. Među prvima Brenu i Bajagu koji dolaze u Arenu Zagreb u listopadu ove godine, dok su Nikola Rokvić i grupa Kerber već odradili svoje nastupe u Hrvatskoj pa njihova lica nekada u budućnosti možemo ponovno očekivati vidjeti uživo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 18:23