NE SMATRA SE KRIVIM

Počelo suđenje Alecu Baldwinu: Jedna snimka posebno ga je pogodila, tješila ga supruga. Prijeti mu 18 mjeseci zatvora

Glumac Alec Baldwin optužen je za ubojstvo iz nejaha snimateljice Halyne Hutchins na setu filma ‘Rust‘

Alec Baldwin razgovara sa svojom suprugom Hilariom Baldwin

 Pool/getty Images/profimedia/Pool/getty Images/profimedia

Počelo je suđenje glumcu Alecu Baldwinu zbog smrti snimateljice Halyne Hutchins, prenosi BBC. Glumac bi mogao, ako se pokaže krivim, dobiti kaznu do 18 mjeseci zatvora za ubojstvo iz nehaja. Kao što znamo do sada, Hutchins je preminula uslijed Baldwinove vježbe s pištoljem u koji je Hannah Gutierrez-Reed umjesto lažnih metaka stavila prave.

Baldwin se pak izjasnio da nije kriv te tvrdi da nikada nije povukao okidač pištolja. I dok obrana glumca predstavlja kao čovjeka koji radi svoj posao i imao je povjerenja u ekipu koja je zadužena za sigurnost oružja, tužitelji tvrde da je tu bila riječ o zanemarivanju sigurnosti oružja, malom budžetu i neiskusnoj glumačkoj postavi.

image

Alec Baldwin i Hilaria Baldwin

Frederic J. Brown/afp/profimedia/Frederic J. Brown/afp/profimedia

"Gospodin Baldwin prekršio je glavna pravila o sigurnosti vatrenog oružja. Iako je to bio filmski set, bilo je to pravo radno mjesto za mnoge ljude. Čut ćete da je ovo radno mjesto imalo ograničen budžet, a neki od ljudi koji su bili zaposleni nisu bili iskusni", rekla je tužiteljica Erlinda Johnson na početku suđenja.

Odmah se izjasnila i obrana. "Alec Baldwin je samo glumio kao što to radi godinama, a sigurnosna ekipa je ta koja je sve iznevjerila. Baldwin nije počinio nikakav zločin, glumac je držao rekvizit. Pravi meci nikada ne bi trebali biti na filmskom setu", rekao je Baldwinov odvjetnik Alex Spiro.

Članovi ekipe koja je bila zadužena za vatreno oružje, David Halls i Gutierrez-Reed, već su se suočili s optužbama. Hallas je, kako prenosi BBC, priznao krivnju za nesigurno rukovanje vatrenim oružjem, a Gutierrez-Reed je proglašena krivom te je osuđena na 18 mjeseci zatvora za ubojstvo iz nehaja.

image

Marissa Poppell, kriminalistička tehničarka

Pool/getty Images/profimedia/Pool/getty Images/profimedia
image

Erlinda Ocampo Johnson

Pool/getty Images/profimedia/Pool/getty Images/profimedia
image

Gloria Allred drži fotografiju obitelji preminule snimateljice

Frederic J. Brown/afp/profimedia/Frederic J. Brown/afp/profimedia

Tužiteljstvo je kao ključnu tvrdnju iznijelo FBI-ev test na oružju koji tvrdi da je pištolj dobro radio, no obrana je napomenula da je tijekom jednog od testova FBI uništio dijelove oružja i time spriječio da se rade daljnje analize koje bi zahtijevala obrana. Prvi svjedok koji je sudjelovao suđenju bio je policajac koji je došao na mjesto događaja, Nicolas LeFleur.

Promatrale su se snimke koje je LeFleur uhvatio, a na kojima se vidi Baldwin kako se naginje naprijed-nazad, radi grimase i pokriva lice. Baldwinu su snimke teško pale, a tješila ga je supruga Hillaria Baldwin koja je došla s njim, kao podrška.

image

Actor Alec Baldwin interacts with his wife Hilaria Baldwin during his hearing in Santa Fe County District Court, July 10, 2024, in Santa Fe, New Mexico. In October 2021, on the New Mexico set of the Western movie "Rust," a gun pointed by Baldwin discharged a live round, killing the film‘s cinematographer Halyna Hutchins and wounding its director. (Photo by Ross D. Franklin/POOL/AFP)

Ross D. Franklin/Afp

Suđenje se nastavlja 19. srpnja, a uključit će još neke svjedoke, audio i video zapise sa seta "Rusta" onoga dana kada je preminula snimateljica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. rujan 2024 02:59