TEŠKI TRENUTCI

Sin osnivača Fleetwood Maca živi na ulici, od preminulog oca nije dobio ni novčića: ‘Jako je teško, ali...‘

Liam tvrdi da je već nekoliko puta morao živjeti na ulici jer je sav novac potrošio na brigu o baki

Peter Green

 Iris Hogreve/Dpa Picture-alliance Via Afp

Osnivač legendarnog sastava Fleetwood Mac, Peter Green, preminuo je prije četiri godine, a u oporuci nije ostavio ništa svom sinu Liamu Firleju. Liam sada živi na ulici jer je ostao bez novca. Iako se i sam bavi glazbom, kao i njegov otac, nije se proslavio te svira ispred željezničke postaje u Londonu, prenosi Daily Mail.

Peter je Liama dobio tijekom veze s Janinom Firlej, ali ga je odbijao prihvatiti kao svog sina sve dok 2017. nisu napravili DNK test kako bi dokazali očinstvo.

Liam je inače vojni veteran, a vojsku je napustio 2003. godine. Od tada je nekoliko puta bio beskućnik, ali kaže kako mu nikada nije bilo teško kao sada. Ispričao je kako je prije tri mjeseca završio na ulici zbog toga što mora plaćati račune svojoj baki koja ga je odgojila, a o kojoj se brine.

Iako nije odrastao uz svog oca, rekao je da ga je cijeli život poštivao te da se očajnički htio povezati s njim. "Glazbenik sam kao moj otac, mogu svirati više instrumenata. To nam je u krvi", rekao je on za MyLondon. Uz poštovanje je često osjećao i ljutnju tijekom odrastanja, a sve zato što nije imao oca uz sebe nakon što je Green prekinuo s Janinom. Potom ga je odgajala baka Maureen jer je njegova majka imala probleme s mentalnim zdravljem.

Liam sada tvrdi da ne može plaćati troškove bakine skrbi i svoju stanarinu pa se zbog toga odlučio živjeti u šatoru u četvrti Richmond. "Kada ste beskućnici vaš ponos ne postoji. On je mrtav, nema ga. Ne možete se osjećati dobro u vezi sebe. Cijelo se vrijeme osjećam ukočeno. To se dogodi kad ne brinete o sebi, samouništavate se. Mrzite sebe i počnete piti. Ako postanete beskućnici, potrebno je tri tjedna da vam se um prebaci u potpuno drugačije stanje. Tada vas više nije briga za bilo što. Ali, dosad sam navikao na to", kaže on.

Liam je nakon vojske radio nekoliko poslova, ali oni nisu bili dovoljni da može plaćati sve račune. Firlej je ispričao kako izbjegava spavati u opasnim dijelovima Londona te da se drži dalje od droga i kriminala. Iako je nekoliko puta završio na ulici, ovo mu je iskustvo dosad najtraumatičnije.

image

Peter Green

Iris Hogreve/Dpa Picture-alliance Via Afp

"Stvarno pokušavam naći dom, ali je to trenutno nemoguće. Službenici su me smjestili na nekoliko mjesta, ali su sva bila užasna. Na jednom mjestu je na donjem katu čovjek razbijao zidove sa svojim šakama, a na drugom je bila plijesan u kombinaciji s neprestanim vikanjem iz stana iznad", ispričao je on. Međutim, kaže kako su stanovnici Richmonda dragi prema njemu jer su upoznati s poviješću njegove obitelji. "Neki ljudi mi daju novac zbog mog oca", rekao je.

Liam ima i trogodišnju kćer, koja živi s njenom majkom. Ona je, kako kaže, jedino što ga drži na životu. "Nedostaje mi cijelo vrijeme, znači mi sve. Samo želim paziti na nju, ne želim biti na ulici. Moram nastaviti zbog nje. Jako je teško", kaže on.

Peter je osnovao sastav 1967. godine, ali ga je napustio tri godine nakon zbog problema s mentalnim zdravljem i ovisnošću o drogama. Kasnije mu je dijagnosticirana šizofrenija, a preminuo je u svom domu 2020. godine. Liam je rekao da je godinama pokušavao stupiti u kontakt sa svojim ocem, ali je to uspio tek kad je otišao na sud kako bi dokazao da mu je Green zaista otac. Unatoč tomu su imali kompliciran odnos, a Green nije ostavio ništa od svog bogatstva koje je bilo procijenjeno na 4.5 milijuna funti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2024 22:21