‘SKRIVENO U RAJU‘

Slovenka koja je zaludila Hrvate: ‘I ja sam se našla u ljubavnom trokutu, nije mi bilo lako‘

Iza Gaje Filač je već zavidan broj uloga u domaćim serijama i filmovima, a među njima se ističe angažman u velikom regionalnom hitu

Gaja Filač, ‘Skriveno u raju‘

 /RTL

Gaja Filač, zvijezda serije "Skriveno u raju", koju gledamo na RTL-u, i sama se, poput Lare Dolenc koju glumi u ovom hit serijalu, jednom našla u ljubavnom trokutu. Kako je to u njenom slučaju završilo, pitamo 25-godišnju slovensku glumicu iza koje je već zavidan broj uloga u domaćim serijama i filmovima, a među njima se ističe angažman u velikom regionalnom hitu, seriji "Jezero", ali i rola u BBC-jevoj seriji "Love, Lies and Records".

- Pa, nije bilo lako. Bilo je jako teško, ali na kraju sam shvatila da trokuti nikad ne uspiju. Nije bilo ugodno i sretna sam što sam u pravo vrijeme završila tu situaciju. To je tako, život - kaže glumica kojoj je i prije rođenja, uvjetno rečeno, bilo predodređeno da će se u životu baviti glumom jer je ime dobila zahvaljujući poznatom slovenskom piscu, redatelju i dramaturgu.

image

Serija ‘Skriveno u raju‘

/RTL

- Mama je jednom, dok je već bila u visokoj trudnoći, kod frizera čitala intervju s redateljem Vinkom Möderndorferom, u kojem je pričao o svojoj kćeri Gaji i tada joj se to ime učinilo vrlo lijepim. Zajedno s ocem odlučila je da je to pravo ime za mene - govori Gaja.

No što ju je privuklo glumi, kako je i kada odlučila da će se baviti ovim pozivom?

- Filmski i kazališni svijet oduvijek su bili sastavni dio mog života. Moj je otac bio filmski snimatelj, a moja deset godina starija sestra glumica. Oduvijek sam se divila procesu nastajanja filma i predstava, vrlo brzo sam počela gajiti ljubav prema umjetnosti, posebno prema glumi. Kada je došlo vrijeme odluke o karijeri, morala sam pokušati sa srećom na prijemnim ispitima na akademiju, koje sam uspješno položila iz prve - prisjeća se glumica koju pitamo što joj je najzahtjevnije u kreiranju neke uloge.

- Najzahtjevnije je približiti sebi dijelove lika koji se razlikuju od mene, osmisliti ih i internalizirati - kaže Gaja, koju je publika u Hrvatskoj upoznala i zavoljela zahvaljujući seriji "Skriveno u raju".

U ovoj seriji ona glumi Laru Dolenc, ekološku aktivisticu koja je upravo završila studij biologije, a čeka je samo još diplomski rad. Lijepa aktivistica ponajprije pokušava pronaći rješenje za problem onečišćenja svjetskih mora i oceana. Njezina želja i predanost zaštiti okoliša primjećuju se i u kampu u kojem provodi ljeto. Njezinu prošlost obilježio je vrlo tragičan događaj: kada je imala sedamnaest godina, otac joj je poginuo u pomorskoj nesreći.

Očeva smrt jako ju je pogodila, ali je morala ostati jaka radi majke, koja i pet godina nakon smrti oca još uvijek tuguje. Provođenje ljeta u kampu joj osim iskustava u zaštiti okoliša donosi nove ljubavne iskre. Lara i Mark (Matej Zemljič) zaljubljuju se na prvi pogled, no pred njima je niz zapleta unutar izolirane zajednice...

Kakva je zapravo Lara?

- Lara je prirodna, iskrena, pozitivna djevojka dobrog srca, ali ne zna birati odgovarajuće muškarce (smijeh). Ona je jedna mlada, simpatična djevojka, ekologinja. Vrlo je prirodna, vrlo iskrena, u dodiru je sama sa sobom, dobronamjerna je... U biti mi u seriji "Skriveno u raju" pratimo njen put kroz život - objašnjava Gaja koja je, baš kao i Lara, bez oca ostala vrlo mlada.

image

Serija ‘Skriveno u raju‘

/RTL

Gajin tata Vilko Filač bio je proslavljeni snimatelj i direktor fotografije svjetskog glasa. Diplomirao je na Filmskoj akademiji u Pragu, a među značajnijim suradnjama ističu se one na velikim hitovima redatelja Emira Kusturice "Sjećaš li se Dolly Bell", "Otac na službenom putu", "Dom za vješanje" i "Podzemlje". Tijekom bogate karijere, ispred Filačeva objektiva našle su se brojne zvijezde holivudske A-liste. Godine 1993. angažiran je kao snimatelj na Kusturičinu filmu "Arizona Dream" u kojem su glavne uloge ponijeli Johnny Depp, Jerry Lewis i Faye Dunaway. Njegova suradnja s Deppom nastavila se i 1997. godine na filmu "The Brave", gdje je radio kao direktor fotografije. Osim glavne uloge u filmu, Depp ga je i režirao, a uz njega je svoju ulogu odigrao i velikan Marlon Brando.

Vilko Filač preminuo je iznenada 2008., u dobi od samo 58 godina, a posljednjih petnaestak godina života proveo je ponajviše snimajući u inozemstvu, a predavao je i na ljubljanskoj Akademiji za film.

Kako se Gaja nosila s gubitkom oca?

- Bilo je vrlo teško i trebalo je puno rada. Ali mogu reći da sam s godinama i puno rada na sebi u velikoj mjeri uspjela zacijeliti tu ranu. S obzirom na to da sam bez oca ostala kao djevojčica, shvatila sam da roditelji neće biti tu pored mene zauvijek. Zato sam zaista nevjerojatno zahvalna što imam svoju mamu. Nije imala lak zadatak, u jednom trenutku je morala preuzeti ulogu i oca i majke. Zahvalna sam joj što mi je dala slobodu, što mi je dopustila da učim iz svojih pogrešaka, što je uvijek bila tu za mene bez obzira na to koliko moji problemi bili teški, što je učinila sve da se osjećam voljeno - priča Gaja, koju pitamo po čemu pamti svog tatu.

- Po tome što je često bio odsutan u mom djetinjstvu i jako mi je nedostajao - govori 25-godišnjakinja koju pitamo po čemu su slične Gaja i Lara.

- Obje imaju iskustvo smrti oca i posljedično imaju jako specifičan i snažan odnos s majkom. Obje su jako povezane s prirodom, vole prirodu, rade kao ekolozi. I mislim da nas veže neka spontanost, neki "joie de vivre", neki pozitivan pogled na svijet. Jer obje smo prirodne, nasmijane, optimistične - ističe Gaja, koja je kroz smijeh pojasnila i koje su najveće razlike između nje i Lare.

- Lara je puno strpljivija s muškarcima nego ja - priznala je glumica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2024 16:45