‘ON JE ČUDOVIŠTE‘

Šok u Britaniji, pokojnog miljardera i oca ljubavnika Lady Di čak 20 žena optužilo za silovanje: ‘Jadnice, danas si ti na redu...‘

Mohamed Al Fayed je 80-ih godina preuzeo robnu kuću Harrods, a njegove tadašnje zaposlenice su sada ispričale svoje priče

Mohamed Al Fayed

 Photoshot/Avalon/Profimedia

Poduzetnik Mohamed Al Fayed, bivši vlasnik Harrodsa, optužen je za silovanje od strane pet žena koje su radile u luksuznom shopping centru. Kako prenosi BBC, više od 20 žena je podijelilo svoje iskustvo rada u Harrodsu te su sve rekle kako su seksualno zlostavljane, neke od njih i silovane.

Harrods, tijekom razdoblja kad je on bio na čelu luksuzne robne kuće, nije intervenirao već je pomogao prikriti optužbe za nasilje. Trenutni vlasnici Harrodsa su rekli kako su u potpunosti zgroženi optužbama te da su žrtve bile iznevjerene od strane robne kuće.

image

Mohamed Al Fayed

Chris Young/Afp

Incidenti su se dogodili u Londonu, Parizu, Saint Tropezu i Abu Dhabiju.

"Bilo je očito da nisam htjela da se to dogodi. Nisam mu dala svoje dopuštenje. Samo sam htjela da završi", rekla je jedna od žena koju je Mohamed silovao u svom stanu u Park Laneu u Londonu. Druga žena je rekla kako ju je Al Fayed silovao u svom domu u četvrti Mayfair.

"Mohamed Al Fayed je bio čudovište, seksualni predator bez moralnog kompasa", rekla je ona. Dodala je i da su svi njegovi zaposlenici bili "samo igračke".

image

Mohamed Al Fayed i Cher

Phil Loftus/Capital Pictures/Profimedia

Fayed, koji je preminuo u kolovozu prošle godine, se s optužbama za seksualno zlostavljanje suočavao i dok je bio živ, ali ove su nove optužbe, kako piše BBC, neviđenih razmjera i izrazito ozbiljne. Poduzetnikova duga karijera je započela u Egiptu. Nakon što se vjenčao sa sestrom milijunaša iz Saudijske Arabije, život mu se promijenio.

On mu je pomogao stvoriti nove veze i izgraditi poslovno carstvo. Ubrzo se preselio u Ujedinjeno Kraljevstvo, a desetak godina kasnije je preuzeo Harrods. U isto je vrijeme postao javna figura pa se pojavljivao u raznim emisijama.

Mohamed je prikazan i u seriji "The Crown" jer je on bio otac Dodija Fayeda koji je bio u romantičnoj vezi s princezom Dijanom i koji je poginuo s njom u nesreći u Parizu.

image

Princeza Diana i Mohamed Al Fayed

Solo Syndication/Dmg Media/Profimedia

U seriji je Mohamed prikazan u potpunosti drugačije od onoga kako ga opisuju zaposlenici Harrodsa. Jedna od žena koja je bila njegova osobna asistentica od 1988. do 1991. je rekla kako je bio "podao" te da ju je više puta pokušao silovati. "To me čini ljutom, ljudi ga ne bi trebali pamtiti kao takvog. On nije bio takav", rekla je ona. Mohamed je, kako su neke žene ispričale, redovito prolazio kroz robnu kuću i tražio mlade zaposlenice koje su mu se svidjele. One bi onda prešle u urede koji su se nalazili na višim katovima, gdje bi ih on zlostavljao.

Neki su zaposlenici rekli da je bilo očito što se događalo, ali da sami to nisu mogli zaustaviti. "Svi smo gledali jedni u druge kako ulazimo kroz ta vrata i razmišljali: ‘Jadna djevojko, ti si danas na redu‘. Osjećali smo se potpuno nemoćno da to zaustavimo", rekao je jedan zaposlenik. Jedna žena koju je BBC nazvao Alice je također rekla da ju je Al Fayed silovao. Isto je ispričala i žena koju su nazvali Rachel, a koja je radila kao njegova osobna asistentica 90-ih godina.

image

Mohamed Al Fayed

Photoshot/Avalon/Profimedia

Jedan ju je dan Mohamed, nakon smjene, pozvao u svoj stan u Park Laneu. Ispričala je kako joj je Fayed rekao da sjedne na krevet i stavi svoju ruku na njegovu nogu. Odmah joj je bilo jasno što želi. "Sjećam se da sam osjetila njegovo tijelo na sebi, njegovu težinu. Samo sam ga čula kako proizvodi te zvukove. I... samo sam otišla negdje dalje u svojoj glavi. Silovao me", rekla je ona.

BBC je pričao s 13 žena koje je poduzetnik seksualno zlostavljao u svom stanu u Park Laneu, a četiri od njih su rekle da ih je silovao. Sophia, koja kaže da ju je seksualno zlostavljao, opisala je situaciju kao "neizbježnu noćnu moru".

"Nisam mogla otići. Nisam imala obitelj kojoj se mogu vratiti, morala sam platiti stanarinu. Znala sam da moram proći kroz ovo i nisam to htjela. Bilo je užasno", rekla je ona.

image

Kraljica Elizabeta II. i Mohamed Al Fayed

Martyn Hayhow/Pa Images/Profimedia

Fayedova osobna asistentica Gemma, koja je za njega radila od 2007. do 2009., rekla je kako je njegovo ponašanje tijekom poslovnih putovanja bilo zastrašujuće. Rekla je kako ju je silovao u Villi Windsor, bivšem domu kralja Edwarda VIII. i njegove supruge Wallis Simpson. Ona je ispričala da se probudila u sobi, a Fayed je stajao pokraj kreveta. Nosio je samo svileni kućni ogrtač. Tada je pokušao ući u krevet s njom, što je ona odbila. On je nastavio pokušavati ući u krevet, a naposljetku se našao na njoj. "Nisam se mogla pomaknuti. Bila sam licem okrenuta prema krevetu i on se samo pritisnuo uz mene", rekla je. Ispričala je kako ju je silovao, a potom joj je rekao da se ode otuširati s dezinfekcijskim sredstvom. "Očito da je htio izbrisati svaki trag toga da je bio u blizini mene", kaže ona.

Još osam drugih žena je za medij reklo da ih je preminuli poduzetnik seksualno zlostavljao u Parizu, a pet ih je napad opisalo kao pokušaj silovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 18:47