LAŽNA VIJEST

Društvenim mrežama proširila se snimka plesača kojem su na otvaranju OI ispali testisi. Radilo se o - običnoj koži

Informacija o provirenim testisima pokazala se lažnom

Muškarcu provirili testisi na ceremoniji otvaranja OI

 Screenshot X

U prvoj verziji teksta objavljenog na portalu Jutarnjeg lista 27. srpnja 2024. godine pisalo je da su jednom izvođaču tijekom svečane ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu ispali testisi te da su prikazani u izavnom prijenosu. Međutim, provjerom lokalnog utvrđivača činjenica, Raskrinkavanje.ba, utvrđeno je kako se društvenim mrežama proširila lažna vijest te da u kadru svijetli dio plesačeve noge ne predstavlja testise, već kožu koja se vidi kroz poderani dio kostima, odnosno čarape. Podatak je naknadno, 25. kolovoza 2024. godine, ispravljen u članku, čime je ispravljen i netočan navod.


Društvenim mrežama proširio se video s ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu koji je navodno prikazivao jednog izvođača kojem su provirili testisi iz kostima u kojem je nastupao. No ta se informacija naknadno pokazala lažnom.

"A među rekordima oborenima na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu 2024. su i prvi testisi ikad prikazani na OI", glasio je jedan od komentara.

Naime, fotografija zapravo prikazuje scenu kada je Philippe Katerine, francuski pjevač i kantautor, u plavom kostimu izveo umjetničku točku. Pjevao je sjedeći na stolu, dok su iza njega stajali drugi/e sudionici performansa. Već na prvoj sekundi snimka izvođenja ove točke, objavljenog na YouTube kanalu Eurosporta, u pozadini se vidi i plesač koji stoji nepomično, a za kojeg se u analiziranim objavama tvrdi da su mu “ispali testisi”. Kadar se ekspresno počeo dijeliti društvenim mrežama.

No naknadno se uspostavilo da svijetli dio plesačeve noge ne predstavlja testise, već kožu koja se vidi kroz poderani dio kostima, odnosno čarape.

Podsjetimo, spektakularnim otvaranjem održanim na obalama Seine u petak su svečano otvorene XXXIII. Olimpijske igre u Parizu.

Same igre otvorio je francuski predsjednik Emmanuel Macron nakon što su se prigodnim govorima okupljenima obratili predsjednik Organizacijskog odbora Igara Tony Estanguet i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach.

Po prvi put otvaranje Igara odvijalo se u samom gradu, a ne na stadionu, pa je za osiguranje sudionika i gledatelja, koji se okupilo oko 300,000, angažirano 45,000 policajaca i tisuće vojnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 12:36