‘POTISNULA SAM TO...‘

Svestrana kći našeg legendarnog glumca ima tešku životnu priču: ‘Bilo je strašno. Cijeli život nosim krivnju...‘

Iva Štrljić osim u glumi, okušala se u pisanju, vođenju na televiziji, ali i u politici gdje je bila na listi Aleksandra Vučića

Iva Štrljić

 Cropix/

Iva Štrljić (46) veoma je svestrano ime srpske scene. Po profesiji glumica, ali radila je i kao spisateljica, voditeljica te se bavila i politikom. Mnogi je znaju i kao kćer splitskog glumca Milana Štrljića i srpske balerine Slavice Štrljić.

Milan je poznati hrvatski glumac koji je igrao u preko 60 filmova i imao oko stotinu uloga u kazalištima i serijama.

image

Milan Štrljić

Tom Dubravec/Cropix

Iva se rodila u Beogradu, a tijekom rata Milan se razveo od Slavice i vratio se s kćeri i sinom u Hrvatsku, gdje je ona završila splitsku gimnaziju. Tog teškog perioda Iva se, kaže, ni ne sjeća.

O tome je govorila jednom prilikom kad je gostovala u emisiji Blitz televizije "Na terapiji sa Slavicom Đukić Dejanović".

"Sjećam se, naravno, nekih slika iz djetinjstva, moram reći da se ne sjećam svih, ono čega se ne sjećam uopće, a to ćete vi dobro razumjeti, to je to vrijeme kada su se moji roditelji razilazili. Toga se ne sjećam vjerojatno zato što sam to potisnula jer meni je bilo ljepše sjećati se samo nečeg lijepog, ali možda bi mi dobro došlo kada bih se prisjetila nečeg što nije toliko lijepo, važno je i za moju profesiju koja se bavi dušom, a i dobro je jer nekako čovjek se onda susretne sa samim sobom kada i to ispliva na površinu", ispričala je glumica, pa nastavila.

"Ja sam rođena u Beogradu u kom sam završila osnovnu školu i prvi razred gimnazije, međutim stjecajem tih čudnih, neobičnih i za mene dosta potresnih okolnosti, kada sam ja imala 15-16 godina dogodio se rat i moji roditelji su se razveli. To je, slobodno mogu reći, za mene najtjeskobniji period života koji me je zauvijek promijenio. Ja mislim da poslije toga nisam nikada više bila ista djevojčica kakva sam bila prije. U toj fazi moj tata je otišao živjeti u Hrvatsku i s njim smo tada otišli moj brat i ja. Ono čega se sjećam tih godina je to da smo mi svi imali dojam da će cijela ta nesuglasica, sve to što se događalo tada u tim našim državama nekako utihnuti i da to neće toliko dugo trajati. Uopće nisam imala dojam kada sam otišla tamo da ću se zadržati više od nekoliko dana, a onda se kasnije ispostavilo da sam ostala tamo negdje otprilike tri, četiri godine", rekla je o Splitu.

image

Iva Štrljić

Tom Dubravec/Cropix

Podijelila je tada koliko joj je bilo teško odabrati živjeti s mamom ili tatom.

"Jako je nezgodno... Mama ostaje ovdje, tata odlazi tamo, a vi s vaših 15 godina trebate odlučiti hoćete li izabrati tatu ili mamu. To je strašna situacija. Ja sam znala da ću, što god da odlučim, cijeli život biti kriva. I to je istina. Osjećaj krivice čitavog života sam nosila sa sobom. Znala sam da ću, ako s 15 godina kažem idem s tatom, možda povrijediti mamu, a ako kažem idem s mamom, da ću možda povrijediti tatu. Mene ta odluka nikada nije napustila. Stalno sam imala preslikan osjećaj krivice", iskrena je Iva.

Nakon završene splitske gimnazije, Iva je prvo išla na prijemni ispit u Zagrebu, no srce ju je vuklo u rodni grad.

"Zato što sam se tamo zatekla, otišla sam na prijemni u Zagrebu, ali mene je put vodio na mjesto mog rođenja koje ja najviše volim i gdje se najbolje osjećam, u grad kome cijela pripadam, a to je Beograd. Zato mi je drago što sam Akademiju upisala upravo u Beogradu kod profesora Ivana Bekjareva kog danas više nema, ali koji je bio moja podrška i prijatelj koji me je volio i stvarno vjerovao da se ja tim poslom mogu baviti onako punom snagom", dodala je.

Karijera

Iva je poznata po seriji "Jelena", engleskom filmu "Undergods" iz 2020., filmu iz 2005. "Made in YU", glumila je i u našoj domaćoj seriji "Larin izbor", a to su samo neke od njezinih glumačkih uloga. Osim bogate glumačke karijere, izdala je tri knjige: "Nemaš pojma koliko te volim", "Znam da misliš na mene" i "Voleti u Beogradu".

Bila je i u politici. Naime, bila je na sedmom mjestu liste srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića 2022., na izborima za Skupštinu grada Beograda.

"Kada ste dugo i predano posvećeni svom poslu i kada imate rezultat, onda sagledavate društvo zemlje u kojoj živite i koju volite na cjelovit način. Tada ste u poziciji da uvidite sve dobre i duboke razloge zbog kojih ste veoma zahvalni što ste baš u toj zemlji rođeni i živite, ali i da date svoj doprinos svemu tome. Zato mi je velika čast što sam na ovoj listi, jer ona pripada najboljima", rekla je za Alo 2022. Otkrila je tada i što misli o Vučiću.

image

Iva Štrljić

Tom Dubravec/Cropix

"Predsjednik je prije svega čovjek koji ulijeva sigurnost, koji drži riječ, i snaga njegove vjere u budućnost Srbije i njegove ljubavi prema zemlji je i meni dragocijena motivacija i daje mi krila."

Nakon izbora postala je članica Skupštine grada Beograda.

Krije privatni život

Iako se Iva otvorila o temi djetinjstva i roditelja, o svom ljubavnom životu ne govori i u javnosti se nikad nije pojavila s partnerom. Jednom prilikom otkrila je za srpske medije da bi voljela da muškarac "bude bolji od nje, da mu se ona divi".

Ipak, mali prozor u Ivinu privatnost je njezin Instagram na kojem dijeli svoj rad i svoje modne kombinacije. Tamo je prati gotovo 55 tisuća ljudi. Njezina posljednja objava vezana je upravo za politiku. Naime, pozirala je tijekom lokalnih izbora koji su se održali u Srbiji 2. lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2024 08:07