DRAMATIČNI PREOKRET

Triler u sudnici: Odvjetnik Aleca Baldwina izveo potez bez presedana pa oslobodio slavnog glumca, evo kako

Glumca su u siječnju optužili za ubojstvo iz nehaja, a njegovi su odvjetnici u četvrtak pronašli savršenu priliku za obraniti ga

Alec Baldwin

 Ramsay De Give/Afp

Glumac Alec Baldwin je u siječnju optužen za ubojstvo iz nehaja, nakon što je 2021. godine, na setu filma "Rust", upucao snimateljicu Halynu Hutchins. U petak je sutkinja odbacila optužbe protiv njega, složivši se s obranom da su tužitelji i policija zatajili dokaze o tome kako su se metci s kojima je snimateljica ubijena pojavili na filmskom setu. Sutkinja je naglasila da je šokirana porgeškom države i tužteljstva.

Ovakav preokret u suđenju nitko nije očekivao, a kako piše Variety, njegovi odvjetnici su dugo radili na tome da ga oslobode. Mjesecima su se žalili da tužitelji s njima nisu dijelili sve dokaze koje imaju protiv njega, uključujući nestanak forenzičkih izvješća, izmijenjene emailove i snimke koje su skrivene na serverima. Međutim, to im na prvu nije pomoglo.

image

Alec Baldwin i Alex Spiro

Ramsay De Give/Afp

U četvrtak poslijepodne su saznali da je jedan umirovljeni policajac ostavio sporne metke, ključni dokaz povezan sa slučajem, u uredu šerifa okruga Santa Fe, ali ih o tome, kao odvjetnike obrane, nitko nije obavijestio. Odvjetnici se nisu odmah žalili, nego su čekali da tužitelji prozovu svog četvrtog svjedoka - Marissu Poppell, tehničarku koja je analizirala dokaze pronađene na snimanju filma. Glavni Baldwinov odvjetnik, Alex Spiro, je nakon nekoliko sati ispitivanja upitao Marissu tko je donio metke u ured šerifa. Poppell je priznala da su metci doneseni u ured, a Spiru je zanimalo zašto to nitko nije rekao obrani. Na to je Marissa odgovorila da to nije njezina odgovornost.

image

Odvjetnik Alex Spiro

Ramsay De Give/Afp

Ubrzo su podnijeli zahtjev za odbacivanjem slučaja, a za razliku od drugih zahtjeva i pritužbi, ovaj su podnijeli usred suđenja. U čemu je trik? Da je obrana zahtjev za odbacivanjem podnijela prije početka suđenja sutkinja bi jednostavno suđenje odgodila i dala obrani vremena da prouči dokaze odnosno metke za koje im nisu rekli na vrijeme. Ovako kad je već suđenje počelo, a porota je odabrana sutkinja je suđenje mogla samo poništiti.

Glavna tužiteljica Kari Morrisey je, u početku, umanjila važnost otkrića. Rekla je da su policajci mogli pokazati kako spomenuti metci ne odgovaraju onima koji su pronađeni na setu filma te da su zbog toga nevažni. Potom je sutkinja tražila da vidi spomenute metke, uzela je i navukla plave rukavice pa otvorila paket s dokazima. Metke je stavila na svoj stol, od kojih su se neki podudarali s onima koji su pronađeni na setu.

image

Glavna tužiteljica Kari Morrissey

Ramsay De Give/Afp

Morrisey je tada htjela objasniti situaciju i sama je sebe pozvala da svjedoči. Sutkinja je već tada rekla da je vidjela sve što je trebala vidjeti. "Nitko od vas ovdje ne traži da svjedočite", rekla je sutkinja, a Morrissey je istaknula kako "informacije moraju izaći u javnost". Tijekom svjedočenja je još jednom rekla da smatra kako metci nisu relevantni za slučaj te da nije znala da su ih predali obrani.

Alex Spiro ju je tijekom ispitivanja pitao o ljudima koji su napustili tužiteljski tim u posljednjih godinu dana, a pitao ju je i nastavlja li ovaj slučaj iz neprijateljstva prema Baldwinu. Tužiteljica je to zanijekala, ali se Spiro odmah prisjetio kako je ona Baldwina nazvala "arogantnim kretenom", čega se ona navodno ne sjeća. Ubrzo je sutkinja donijela svoju presudu i odbacila cijeli slučaj.

"Mislim da je to bilo nevjerojatno odvjetništvo, otkriti takav dokaz i pokazati sudu kroz unakrsno ispitivanje što se dogodilo s njim... I dobiti odbacivanje s predrasudama u 24 sata. Nikad nisam vidio da se to dogodilo", rekao je odvjetnik Nick Hart.

Nakon tri godine borbe s optužbama, Alec je u sekundama postao slobodan čovjek, a nakon suđenja je u suzama zagrlio svoju suprugu Hilariju Baldwin

image

Alec Baldwin i Hilaria Baldwin

Ramsay De Give/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. kolovoz 2024 10:14