TRAGIČAN KRAJ ZVIJEZDE

Uživao je ogromnu slavu, obožavali su ga milijuni, no uskoro su uslijedili mračni trenuci: ‘Dotaknuo sam dno...‘

Glazbenik Liam Payne preminuo je u srijedu nakon pada s trećeg kata. Milijuni neutješnih obožavatelja oplakuju njegovu smrt

Liam Payne

 David Fisher/Shutterstock Editorial/Mcc/Spread Pictures/Profimedia/Oscar Gonzalez/Nurphoto

Liam Payne, bivši član grupe One Direction i mnogima omiljeni pjevač iz tinejdžerskih dana, preminuo je u srijedu nakon pada s trećeg kata hotela u Buenos Airesu. Imao je 31 godinu.

image

Liam Payne

David Fisher/Shutterstock Editorial/Profimedia

Sretno djetinjstvo

Britanski pjevač rođen je 29. kolovoza 1993. godine u Wolverhamptonu u Engleskoj. Odrastao je uz oca Geoffa i majku Karen te dvije starije sestre, Ruth i Nicolu. Svoje je djetinjstvo pamtio kao jako sretno iako njegova obitelj nije imala mnogo. Otac mu je radio kao monter, a majka kao medicinska sestra koja se brinula za novorođenčad. "Bilo je odlično, ali nismo imali puno. Otac je bio u dugovima, ali činili su sve što mogu", izjavio je Payne 2017. godine.

Liam se u djetinjstvu borio i s raznim bolestima. Rodio se tri tjedna ranije, a sve do svoje četvrte godine morao je redovito odlaziti u bolnicu na pretrage zbog toga što su liječnici otkrili da mu je jedan bubreg oštećen i disfunkcionalan. Kako bi se nosio s boli, svako jutro i poslijepodne morao je primati 32 injekcije u ruku.

Payne se u školi suočavao i s vršnjačkim nasiljem te se ubrzo javila njegova ljubav prema sportu. Potrajala je i u studentskim danima koje je proveo na fakultetu u Wolverhamptonu.

image

Liam Payne

Andrew Cowie/Afp

Jedna audicija promijenila mu život

Uz sport je volio i glazbu, a već s 14 godina započeo je glazbenu karijeru. Uvijek je vjerovao da je baš karijera u glazbi nešto na što bi njegovi roditelji bili najviše ponosni, stoga se 2008. godine pojavio na audiciji emisije "X Factor".

- Imao sam 14 godina kad sam se prvi put pojavio u ‘X Factoru‘. Pokretač toga bio je moj otac. Zbog njega sam se prijavio u show - izjavio je jednom prilikom. Iako tada nije imao sreće i nije prošao, žiri je u njemu vidio potencijal te mu je Simon Cowell rekao da se vrati za dvije godine.

https://pagesix.com/2024/10/16/celebrity-news/liam-payne-had-periods-of-ruinous-behavior-before-death-at-31/

Liam je to i učinio. Dvije godine nakon prve audicije ponovno se pojavio u emisiji te otpjevao pjesmu Michaela Bublea "Cry Me a River". Svojom je izvedbom oduševio žiri, ali ni to nije bilo dovoljno da sam prođe dalje. Zato ga je žiri smjestio u grupu s drugim natjecateljima koji nisu uspjeli samostalno proći. To su bili Harry Styles, Niall Horan, Zayn Malik i Louis Tomlinson - tako je nastao One Direction, bend koji je svima njima promijenio život.

- Na početku nismo mogli prijeći preko svojeg ega. Svi smo imali neku svoju stvar, to je bilo kao da sam imao četvero starije braće - ispričao je svojedobno glazbenik. Rekao je i kako je uvijek bio zreliji od svojih kolega iz benda zbog toga što je bio fokusiran samo na karijeru.

image

Liam Payne bio je član omiljenog boy benda One direction

Diabolik/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia

Novi boy bend osvojio je srca obožavateljica, a naposljetku su završili na trećem mjestu. Potom su potpisali ugovor sa Syco Entertainmentom čiji je vlasnik Simon Cowell. Nitko od njih nije mogao niti slutiti koliku će popularnost steći u vrlo kratkom roku.

Golem uspjeh pratili mračni trenuci

One Direction je 2011. godine objavio prvi singl "What Makes You Beautiful", koji je u prvim danima završio na prvom mjestu britanskih top-ljestvica. Do danas je ostala jedna od njihovih najpoznatijih i najslušanijih pjesama. Uslijedila je prava One Direction groznica koju su uspoređivali s beatlemanijom što je zahvatila fanove legendarnih The Beatlesa.

Bend je tijekom karijere prodao više od 70 milijuna albuma diljem cijelog svijeta, a ubrzo se našao i na popisu najvećih boy bendova svih vremena. Objavili su pet albuma i osvojili brojne nagrade, uključujući sedam The Brit Awardsa i četiri MTV Video Music nagrade. Četiri godine nakon prvog singla bend je napustio Zayn Malik, a preostala četvorica nastavila su snimati glazbu. Objavili su još dva albuma, a onda se bend raspao 2016. godine.

image

One Direction

Robyn Beck/Afp

Liam je rado govorio o vremenu koje je proveo kao član One Directiona te je jednom prilikom rekao da mu je tih nekoliko godina bilo kao da su zajedno studirali. Ali, prisjećao se i teških trenutaka koje su proživljavali tijekom karijere. Govorio je o tome kako je često znao iskusiti "burnout", a borio se i s klaustrofobijom.

- Kabinska groznica. Zbog nje sam u jednom trenutku bio odsutan, da budem iskren. Sjećam se kad je bilo 10.000 ljudi ispred našeg hotela. Nismo mogli ići nikamo. Išli smo samo s nastupa u hotel i tako cijelo vrijeme. Nismo mogli ni spavati jer su svi oni još uvijek bili vani - ispričao je jednom prilikom. Payne je i 2012. godine imao neugodno iskustvo kad je izašao sa svojim roditeljima. Fotograf je tada slučajno gurnuo njegovu majku, koja je pala.

- Bio ih je roj, a ja sam samo htio pojesti hamburger s roditeljima. Rasplakao sam se. Razmišljao sam da ne mogu više to raditi i zaista sam mrzio svoj život - rekao je. Kad se One Direction raspao, Liamu je bilo teško, ali mu je i laknulo.

image

One Direction

Robyn Beck/Afp

- To je sve bilo malo mračno i uvrnuto pred kraj. Ali, posljednjih nekoliko nastupa je bilo predivno jer je ‘ekspres-lonac‘ bio isključen. To nam je bilo kao odbrojavanje do godišnjeg. Probudit ćemo se u ponedjeljak ujutro bez rasporeda - ispričao je pjevač. Nakon raspada benda dvije je godine išao na terapiju zato što, kako je rekao, "nije znao ništa o sebi".

Nije htio započeti solo karijeru

Iako je bendu došao kraj, Liam je nastavio nizati uspjehe u svojoj solo karijeri. Njegov prvi solo singl bio je "Strip That Down", koji se našao na njegovu prvom i posljednjem solo albumu "LP1" iz 2019. godine. Njegov popularni singl izazvao je podijeljena mišljenja kritičara, ali je završio na top-ljestvicama u Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i u top 10 pjesama na američkoj ljestvici Billboard Hot 100.

Payne je priznao da u početku nije htio krenuti sa solo karijerom. - Htio sam početi pisati pjesme i raditi samo to. Ali sam onda razmišljao: ‘Pokušavao si ovo raditi od svoje 14. godine. Bio bi nevjerojatno glup da odbiješ priliku za ugovor.‘ Kada smo izašli iz benda, imali smo neke dobre prilike. Morao sam nešto napraviti - ispričao je svojedobno.

Zbog karijere je postao ovisan o alkoholu i drogama

Sve lijepe trenutke koje je proživio tijekom ere One Directiona pratili su i oni malo mračniji i ružniji, o kojima je Liam progovorio prije nekoliko godina. Rekao je kako je "dotaknuo dno" zbog ovisnosti o drogama i alkoholu koje su se pojavile dok je pjevao u bendu.

- Bio sam zabrinut kakvo će moje dno biti. Gdje je dno za mene? Vi to nikad ne biste niti vidjeli. Jako dobro skrivam to - ispričao je svojevremeno u podcastu "Diary of a CEO". Voditelj ga je tada pitao i je li imao "suicidalne misli" tijekom tog razdoblja.

- Jesam. Postoje neke stvari o kojima, definitivno, nisam pričao nikad. Bilo je stvarno teško i problematično - odgovorio je.

image

Liam Payne

Angela Weiss/Afp

Rekao je da je ovisnost o alkoholu jako utjecala na njegovo mentalno zdravlje, a sve je počelo tako što su on, kao i drugi članovi benda, često bili zatvoreni u hotelskim sobama s minibarom zbog toga što su ih neprestano pratili obožavatelji i paparazzi. - U jednom trenutku sam pomislio da ću napraviti zabavu za sebe, koja se onda nastavila tijekom nekoliko godina mog života - rekao je.

Dečkima iz benda, a pogotovo Payneu, ponekad je bilo teško u nedostatku slobode zbog stečene slave. - Kao tinejdžer, jedino što trebaš je sloboda izbora i da slobodno možeš raditi stvari. Mi smo noću uvijek bili zaključani u sobama. A poslije bi to bio auto, hotelska soba ili pozornica - ispričao je.

image

Liam Payne

Tobias Schwarz/Afp

Njegov nezdravi način života nastavio se tijekom pandemije koronavirusa. Prije pandemije neprestano je radio, a onda više nije imao što raditi.

- Prestao sam raditi i mislio sam da će to biti jako dobro za mene jer sam bio umoran, no to je za mene, zapravo, bilo nešto najgore na svijetu. Sjedio sam na kauču po cijeli dan i gledao Netflix. Pogledao sam sve živo - ispričao je. Istaknuo je i da mu je tada bilo vrlo lako okrenuti se alkoholu jer je to mogao skrivati od ostalih.

- Udebljao sam se. Loše sam se hranio. Nisam izgledao kako sam htio izgledati - priznao je Liam. Iz teškog razdoblja ipak se uspio izvući nakon što je krenuo u teretanu, a naposljetku se u potpunosti otrijeznio.

Buran ljubavni život

"X Factor" je Liamu promijenio život na više načina. Upravo je tamo upoznao Cheryl Cole, koja je na njegove obje audicije bila član žirija. Cole je bila impresionirana njegovom audicijom te je tada rekla da je "jako sladak". Iako su se upoznali još 2008. godine, svoju su vezu započeli 2016., kad je on imao 22, a ona 32 godine. Ona se tada razvela od bivšeg supruga, a na početku su ona i Liam skrivali vezu. Godinu dana nakon što se saznalo za njihovu romansu, dobili su dijete, sina Beara.

image

Liam Payne i Cheryl Cole

Tolga Akmen/Afp

- Ovo je trenutak koji nikad neću zaboraviti i moja najdraža uspomena - rekao je tada.

Par je u ljubavi uživao sve do srpnja 2018. godine, kada su prekinuli. Liam je nastavio redovito viđati sina unatoč prekidu. - To je važno. Njemu to treba u životu, treba mu otac, sretan sam kad me gleda kao superheroja i nadam se da će tako i ostati - poručio je tih dana.

Nakon prekida s Cheryl Liam je imao romansu s Mayom Henry. Svoju su vezu započeli 2019. godine, a samo godinu dana poslije objavili su da su se zaručili. Međutim, u lipnju 2021. su prekinuli, a Liam je krivio sebe za to. Priznao je da nikad nije bio dobar u vezama te da mora raditi na sebi kako bi se mogao posvetiti drugoj osobi. Liam i Maya su se pomirili u rujnu iste godine, ali su ponovno prekinuli 2022. godine.

image

Liam Payne i Maya Henry

Mcc/Spread Pictures/Profimedia

Razlog prekida nije bio poznat javnosti, ali su se pojavile glasine da je sve bilo zbog fotografije koja je počela kružiti društvenim mrežama, a na kojoj je Liam grlio misterioznu ženu. Prvo su ljudi mislili da je riječ o Mayi, ali ona se ubrzo oglasila i rekla: "Volim sve obožavatelje, ali molim vas da mi prestanete slati fotografije mojeg zaručnika s rukom oko druge žene. To nisam ja i dovoljno mi je teško znajući da se to dogodilo bez da gledam to."

Bivša ga tužila nekoliko dana prije smrti

Nedavno je Maya protiv bivšeg zaručnika pokrenula pravni postupak te ga optužila da je opsesivno kontaktirao njezine prijatelje i obitelj. - Otkako smo prekinuli, toliko mi poruka šalje da će mi mobitel eksplodirati. Ne samo sa svojeg mobitela nego i s drugih brojeva. I to ne samo meni nego i mojoj mami. Je li to vama normalno ponašanje - rekla je Henry.

Optužila ga je i da je igrao na kartu odanosti obožavatelja One Directiona, a sve kako bi ju javno osramotio. - Kad nekome stalno dopuštaš da radi što želi, nikada neće shvatiti da je ono što je učinio loše. Ili to shvate, ali znaju da će proći nekažnjeno. S njim je tako već godinama. Sve se gura pod tepih... Nemam pojma tko stoji iza svega toga, ali ništa o njemu nikad ne izađe na vidjelo - poručila je.

image

Liam Payne

Planet Photos/Planet/Profimedia

Posljednje dane proveo je s djevojkom

Payne je svoje posljednje dane proveo s djevojkom Kate Cassidy, s kojom je počeo hodati nakon veze s Henry. Prve glasine o njihovoj vezi pojavile su se listopadu 2022. godine, a vezu su potvrdili kad su se zajedno pojavili na crvenom tepihu tijekom dodjele nagrada British Fashion Awards. Kratko nakon toga Kate je objavila njihovu zajedničku fotografiju na Instagramu. Par je zajedno podržao i njegove bivše kolege na njihovim nastupima i premijerama.

U svibnju 2023. krenula su šuškanja da je par prekinuo, ali ubrzo su utišana nakon što su se zajedno pojavili na jednoj zabavi. Početkom ovog mjeseca zajedno su otputovali u Argentinu, gdje su proveli dva tjedna, a ona je kući otišla dva dana prije njegove smrti.

image

Liam Payne i Kate Cassidy

Tot/Mega/The Mega Agency/Profimedia

Brojni problemi prije tragične smrti

Pjevač je navodno u posljednje vrijeme prolazio teške trenutke. - Liam je dugo imao razdoblja uništavajućeg ponašanja. Nikada nije krio svoje probleme, ali ih je pokušao umanjiti. Njegovi su demoni bili gori nego što ih je opisivao - ispričali su izvori za Page Six.

Glazbenik je preminuo u Buenos Airesu. Pronašli su ga u dvorištu hotela CasaSur Palermo. Tamošnja je policija priopćila da je njegov pad s balkona rezultirao "izrazito teškim ozljedama", a medicinsko osoblje je potvrdilo je da je umro na mjestu. Prije pada je policija primila poziv iz hotela o "agresivnom muškarcu koji je možda pod utjecajem droga i alkohola".

image

Hotel u Buenos Airesu

Luis Robayo/Afp

- Stigli smo na vrijeme kako bismo ga pokušali oživjeti, ali nismo mogli učiniti ništa - ustvrdio je Alberto Crescenti, voditelj državnog sustava hitne medicinske pomoći. Nije poznato je li pad bio namjeran ili slučajan. Glazbenik je, prema izjavama svjedoka, pao s balkona nakon 17 sati po lokalnom vremenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. listopad 2024 12:55