Vlatka Peras

 DAMIR KRAJAČ/Cropix
POVIŠENI TONOVI U KLUBU

‘Talačka kriza‘ u Dinamu, pale teške riječi, otkriveno koliko je milijuna ulupano na otpremnine

Traži se mišljenje je li pravno opravdano da predsjednik kluba bez blagoslova IO-a produlji i povisi ugovor
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 20. svibanj 2024. 07:29

Vlatke Peras i Danijela Tomačića nije bilo na utakmici u Koprivnici, glasila je intrigantna vijest kao potencijalna najava konačnog razrješenja "talačke krize" vezane uz Dinamovu Upravu koja traje od dana kada je podignuta optužnica protiv, među inima, aktualne predsjednice Uprave u slučaju Varga. Međutim, Jutarnji doznaje, njihov nedolazak u Podravinu vezan je uz privatne obaveze koje su i ranije najavili.

Ipak, ni nova pobjeda i priča o "modrim" klincima nije prekrila pravnu zavrzlamu oko ugovora troje članova Uprave, odnosno dosadašnje prakse koju novi ljudi kane promijeniti. Koliko se može čuti, proteklih dana posebno su na udaru bili i članovi bivšeg Izvršnog odbora Ante Todorić i Većeslav Bergman, koje su novi "izvršnjaci" suočili sa spornim ugovorima Peras, Podnara i Tomačića, smatrajući kako su blagoslovili odluku da im se daju dugogodišnji ugovori bez aneksa o otpremnini, što je i posao IO-a, tijela kojem Uprava odgovara.

Navodno je bilo povišenih tonova i teških riječi, no na kraju se shvatilo da ni Todorić niti Bergman o potpisivanjima tih ugovora nisu imali pojma. Iako im je rečeno drugačije...

Različita praksa

Produljenje ugovora Vlatki Peras do ožujka 2027. donio je i potpisao Mirko Barišić bez njihova znanja. Što je jedna od točaka koje nova vlast želi osporiti traženjem pravnog mišljenja. A navodno nije jedina.

- Mislite li da bi se tražio pravni lijek da se unaprijed zna kako će biti ništavan? - neslužbeno saznajemo iz kluba.

Znači, traži se mišljenje je li pravno opravdano da predsjednik kluba bez blagoslova IO-a produlji i povisi ugovor Vlatki Peras. Koja i dalje inzistira na ostanku u klubu, ne razmišljajući da prihvati ponuđenu otpremninu u vidu šest plaća, već u slučaju odlaska očekuje punu isplatu do kraja ugovora, što iznosi više od pola milijuna eura.

image

Vlatka Peras, Velimir Zajec i Mirko Barišić

CROPIX

U petak je na IO-u doneseno pravilo o ugovorima s aneksom o šestomjesečnoj otpremnini, kakav, recimo, po novome ima i novi član Uprave Zvonimir Manenica. U klubu se vode mišlju kako je to pravilo realnog sektora o menadžerskim plaćama i kane ga sprovesti, tvrdeći ujedno da je upravo manjak istoga u proteklom razdoblju klub koštao višemilijunskih raskida, navedimo primjere bivših i otišlih članova Uprave kao i donedavnih trenera. Ugrubo, samo na njihovim odlascima Dinamo je izgubio oko četiri milijuna eura bruto.

Smanjuje se budžet

Da se radi o novoj praksi, dokazuje i činjenica da je šestomjesečnu otpremninu, primjerice, imao Tomislav Svetina, navodno i - Dario Šimić. Ako je to istina, onda dolazimo do frapantnog paradoksa - Peras, Tomačić i Podnar dobili su punu ugovornu zaštitu, a Šimić nije...

Ideja o zaštiti kluba, koliko čujemo, bit će temeljna točka svih budućih menadžerskih ugovora, jer se upravo i time kani ostvariti bitna financijska ušteda i spriječiti praksa da klub bude bankomat pojedinaca, ali i izgraditi vizija o osobnom preuzimanju odgovornosti svih koji rade na istaknutim klupskim pozicijama.

Zasad je samo jedan član Uprave, Podnar ili Tomačić, prihvatio novi aneks u ugovoru. A kada smo kod ušteda, svi su klinci potpisali anekse ugovora po kojima im prvi nastup ne bilda abnormalno plaću, već ona ostaje u trezvenim gabaritima, dok se odlazak Solde u Osijek smatra logičnim jer je igrač u Gorici bio na ugovoru Dinama, i to petogodišnjem, te da je klub pritom zaradio i nešto od odštete. Sve ovo dio je nastojanja da se budžet smanji u realne okvire te prema projekcijama treba iznositi oko 45 milijuna.

Linker
22. svibanj 2024 09:06