Elena Covalenco/afp/profimedia
Robert Matteoni
SVE JE MOGUĆE

Albanija želi svima zagorčati život. Hrvatska? Doživjeli smo déja vu, a tada nas suci nisu voljeli

Prije 11 godina u Poljskoj Španjolska i Italija išli su iz naše grupe do finala
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 02. prosinac 2023. 23:05

Svaki ždrijeb velikog turnira u svojim prognozama ima svoje logike i dojmove potencijalnih narušavanja logika. Kad bismo grupu B Eura 2024. tretirali temeljem logika, onda je to, kako su zajedno naglasili vodeći španjolski i talijanski mediji, skupina smrti.

Razlozi su jasni. Španjolska je već dugo velesila, koja je pobjedom u Ligi nacija, na štetu finalista Hrvatske i polufinalista Italije, dala naslutiti hvatanje ritmove slavne generacije koja je od 2008. osvojila dva uzastopna europska i jedno svjetsko zlato. Od Eura 2012. i naslova bili su potom neuspješni, što je bilo i za očekivati nakon završetka jednog super uspješnog ciklusa.

Italija je četverostruki svjetski prvak, koja je u aktualnosti još uvijek okvirnog naslova europski prvak! Već samo te značajke ove dvije moćne nogometne nacije sugeriraju težinu zadatka za Hrvatsku. Koja u tijekovima logike ima svoje dionice. Ona je, naime, u proteklih pet godina bila srebrna i brončana na Mundijalima, te finalist Lige nacija. Uzmemo li u obzir činjenice da se Italija dva puta zaredom uopće nije plasirala na Mundijal, a da u dvobojima s Hrvatskom nikad nije pobijedila, onda je uvjerljiv dojam da Vatreni aktualno ne mogu u prognozama šansi biti inferiornijeg statusa u odnosu na Azzurre.

image
Live Media Publishing Group/Alamy/profimedia

Uzmemo li u obzir činjenicu da je Španjolska protiv Hrvatske uglavnom uspješnija (tri Eura zaredom prolaze, uz dvije pobjede 2012. i 2021. te uz nebitan poraz 2016.), da su i na jedanaesterce slavili u finalu Lige nacija u lipnju, jasno je da imaju status većeg favorita.

Albanija je u ovoj grupi autsajder, 62. po rejtingu FIFA, ali to je reprezentacija koja je bitno iskoračila u kvaliteti (dobili Čehe 3:0, Poljake 2:0...) te je puna entuzijazma kakvog je nekad na putu etabliranja bila Hrvatska. Dakle, ona teško može proći ovu grupu, ali ona će sigurno nekome od tri suparnika stvoriti problem...

Sve ove prognoze temeljem tradicija, logika i aktualnosti mogu biti u lipnju relativizirane. Sve ovisi kakve forme će biti igrači tada, jesu li selekcije kompletne i slično.

image
ODD ANDERSEN/Afp

Podsjetit ćemo se da je Hrvatskoj ovo déja vu 2012., kada je u Poljskoj u grupi sa Španjolskom i Italijom, uz Republiku Irsku, ostala kratkih rukava. Vatreni su tada igrali odličan nogomet, nisu bili miljenici sudaca (oštećeni protiv Španjolske), a ni sreće što su u grupi imali dva tako jaka suparnika. Oni su došli do finala gdje je La Roja pomela Azzurre 4:0.

Jedanaest godina je ipak puno promjena. Hrvatska je napravila velike iskorake, Španjolci se još traže, a Talijani idu iz krajnosti u krajnost. Jedina točna prognoza jest da će Hrvatskoj biti vraški teško ostvariti prolaz, što se tradicionalno smatra minimalističkim ciljem na Euru. Vatreni niti jednom nisu prošli prvu kup utakmicu nakon grupe i to bi bio jedan viši cilj za Njemačku 2024. Ako prođu dobrom igrom ovu grupu, onda je do kraja, kako je uobičajeno reći, doista sve moguće...

Linker
19. svibanj 2024 18:41