NOVA AVANTURA

GLUMAC I PUTOPISAC U 45 DANA PRIJEĆI ĆE 15 TISUĆA KILOMETARA Nakon Aljaske i Indijanaca, Bućan i Veličan kreću u osvajanje Azije

Dvojac će krenuti put Sibira, a onda u Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan, Uzbekistan i Turkmenistan
 Boris Kovačev/EPH

Glumac Dušan Bućan i producent i putopisac Boris Veličan spremaju se na novo putovanje. Četvrto zajedničko. Podsjetimo, prvo se Bućan 2010. pridružio Veličanu na dijelu njegova pješačkog puta do Sahare, potom su zajedno istražili Aljasku, te kasnije i indijanski svijet u Americi.

Hladna turneja

Za osam dana kreću autom prema Rusiji i u 45 dana planiraju prijeći oko 15 tisuća kilometara. Posjetit će Sibir, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan, Uzbekistan, Turkmenistan... i deset reportaža objaviti u Autoklubu, a 16 priloga tijekom svibnja i lipnja u IN Magazinu Nove TV.

Pripreme su u punom jeku.

- Razmišljali smo gdje bismo mogli otputovati. To obično izgleda tako da nešto fino skuhamo, uz to nešto pijuckamo i razgovaramo. Nakon Aljaske i Indijanaca ja sam se poželio toplijih krajeva, Kariba ili Afrike, no ukazala se potreba naših partnera za ‘stanovima’. Brzo smo se dogovorili i pripremili projekt - kaže nam Veličan.

Zajedničko nepranje

Bućan pritom potvrdno kima glavom. Jedan susret s ovim dvojcem dovoljan je da shvatite da će to putovanje zaista biti zabavno, jer kod njih ne znate kad su ozbiljni, a kad se zezaju. Nadopunjuju se, spremaju se bez stresa i ono najvažnije: putovanju se jednako vesele.

- Spavanje u šatoru, na zemlji ili u hotelu, pranje ili nepranje, sve se lako dogovaramo. A to je na putovanju važno. Moraš imati takvog partnera - kaže Bućan.

- Bilo je smiješnih situacija - nadovezuje se putopisac.

- Kako sam se ja nešto kasnije pridružio Dušanu u Americi kad smo išli Indijancima, rekao sam mu da on unajmi automobil kojim ćemo putovati. Naglasio sam da nam treba neki terenac da nam stanu sve stvari. A on je došao po mene u Fordu Mustangu cabriju - prisjeća se Veličan.

Prema Rusiji će s njima i snimatelj Andrija Vučković, a ponijet će, dodaju, i nešto lijekova, tople odjeće, najviše gaća i čarapa, šatore i vreće za spavanje, te opremu za snimanje.

- Kad smo pisali projekt, zamislili smo se kao frajeri: jedan hoda, drugi na konju, ali smo se dosjetili da bismo mogli i kuhati. To je ljude oduševilo, pa se zezamo da će to zapravo biti kulinarski show - govore dečki uz smijeh.

Obojica, tvrde, znaju kuhati, no tko je bolji teško je reći. Ruska zajednica u Hrvatskoj sljedećeg vikenda im organizira ispraćaj popraćen tradicionalnom kuhinjom i običajima.

Adrenalinski pothvati

- Boris već zna dosta o običajima, a srećom zna i nešto ruskog pa će nam to pomoći - ističe glumac.

Zanima nas i kako će to izgledati na terenu?

- Skloni smo improvizaciji. Odredili smo što želimo pokriti, a ostalo ćemo raditi s ljudima koje sretnemo, s običajima koji su nam zanimljivi - objašnjava Bućan.

Inače, Bućan je zadužen za adrenalinske pothvate, pa će se okušati u lokalnim sportovima, hrvat će se, jahati na konju i pritom se natjecati za tijelo mrtve koze...

U Americi je, primjerice, jahao bikove, dok je Veličan sudjelovao na tradicionalnom visinskom maratonu. Strahova, tvrde, nemaju, ali će voditi računa o Rusima za volanom. To je, prisjeća se Veličan, prava opasnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 22:13