ZAGREB - Zagrebački “Wine & Gastro Academy” čitav tjedan odisao je mirisima najraznolikijih kulinarskih specijaliteta, koje su pripremali kandidati dosad najzahtjevnijeg kulinarskog showa na ovim prostorima “Masterchef Hrvatska”, čiji će prvi nastavci u programu Nove TV biti emitirani ovog proljeća.
Pola sata slave
Od čak 1500 prijavljenih kandidata, svoju priliku za pokazivanje vlastitog umijeća s kuhanjem dobilo je tek njih 100, a tijekom proteklih pet dana prodefilirali su kuhinjom luksuznog restorana i kulinarske škole u centru Zagreba, gdje se za svoju priliku sudjelovanja u samom showu izborilo 50 kandidata. Po završetku petodnevne audicije, profili natjecatelja pokazali su se doista raznoliki, a dok su čekali na svojih “pola sata slave” tijekom kojih su trebali dovoljno zadiviti stručni tročlani žiri, čija imena još uvijek nisu poznata, dala se osjetiti nervoza prije ulaska u samu kuhinju.
- Moram priznati da mi se konkurencija čini dosta jaka, ovdje stvarno ima ljudi koji puno toga znaju o kuhanju, no mislim da me to neće obeshrabriti. Odlučila sam napraviti grah s azijskim začinima, koji nisu baš tipični za naše specijalitete - ispričala je Ivona Đukić iz Karlovca, jedna od mlađih kandidata u showu.
Više muškaraca
Upravo su godine pomalo “obeshrabrile” i poneke druge natjecatelje pa čak i 23-godišnju Željanu Ančić iz Dubrovnika, koja je okupljene zadivila neobičnim kolačem od lave.
- Znala sam da je riskantno raditi ovaj kolač jer nikada ne znaš hoće li ti zapravo uspjeti ili ne, no ipak se isplatilo i vidim da je žiri dosta zadovoljan - kroz smijeh je izgovorila Željana, ponosno mašući pregačom, koju je dobila kao znak prolaska u daljnje natjecanje. Inače, među prijavljenima je bilo više muškaraca nego žena.
Željana Ančić, 23, Mokošice
Željana je žonglerka i voditeljica kreativnih radionica u Dubrovniku, a njezin kolač od lave, koji je spremala već nekoliko puta, dobio je gotovo najbolje pohvale. - Godinu dana sam živjela u Americi s Indijcima, Kanađankom i drugim ljudima s kojima sam često spremala hranu. Kada se to sve spoji, dobije se nekakav miks nacionalne kuhinje pa zapravo puno toga znam spremati. Sprema sam ići do kraja i riskirati koliko je potrebno pa vjerujem da zaslužujem i naslov hrvatskog “masterchefa” - odlučno će jedna od najmlađih natjecatelja.
Ivona Đukić, 25, Karlovac
Turistička voditeljica, koja je dvije godine živjela pod utjecajem istočne kulture u Aziji, vjeruje da će sudjelovanjem u showu steći dodatno iskustvo u kuhanju pa se ne opterećuje ishodom, iako priznaje da bi rado ponijela pobjedu. - Kuham svakodnevno, a kako sam dugo živjela u Kini i Singapuru, navikla sam na tamošnje tradicionalne začine koje često koristim. Velika je razlika između korištenja i kombiniranja tih začina pa sam odlučila upravo to iskoristiti i u ovom natjecanju jer mislim da ljudi to ovdje baš i ne bi koristili - kaže Ivona
Ivan Radnić, 28, Sl. Brod (živi u Zagrebu)
Diplomirani inženjer prometa radi kao voditelj prodaje u jednoj tvrtci. Natjecanje smatra izazovom, a prijavio se na nagovor djevojke, iako ga i samog najviše zanima kako će stručnjaci ocijeniti njegovo jelo. - Mislim da je moje iskustvo u kuhanju solidno, iako se to ne može reći i za ono pred kamerama. Pripremio sam salatu od rikole s kozicama jer je jelo vrlo jednostavno, a dodao sam i namirnice koje ljudi možda i ne bi koristili s ovim navedenima. Lagano je, zdravo i ukusno pa sam i to smatrao kao prednost - kaže Ivan.
Gina Pecotić, 32, Dubrovnik
Likovna dizajnerica Gina već neko vrijeme bezuspješno se pokušava educirati u kuhanju, a prošle godine promakla joj je šansa da upiše i stručni tečaj jer, kako kaže, nije imala dovoljan iznos koji su tražili da odmah plati u gotovini. - Bila sam malo žalosna, gledala sam televiziju i vidjela prijavu za show. Nisam niti očekivala da će me zvati, pa sam presretna što sam dobila priliku - iskreno će Gina. Iako se žiriju njezino prvo jelo nije u potpunosti svidjelo, simpatičnoj Dubrovkinji pružena je i druga prilika da se dokaže “s kuhačom”.
Ivanko Rebić, Makarska, 50
Nasmijani ribar iz Makarske žiri je osvojio neretvanskim kozicama u mediteranskom umaku i rikolom prženom na maslinovom ulju i maslacu.
- Bilo je jednostavno, svidjelo im se, a i to je hrana koja je dobra pa nisam ni mislio da im se neće dopasti - kaže Ivanko te dodaje kako ga je supruga na natjecanje prijavila bez njegova znanja.
- Kuham gotovo svakodnevno i stvarno mi dobro ide, ali nemam neke želje baviti se time baš profesionalno, otvoriti restoran ili tako nešto.
Došao sam se zabaviti - iskren je Ivanko.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....