Doktor Vaske ‘izrezuje’ turiste ispod palme

HVAR - Ispod “krive” palme, pokraj legendarnog restorana “4 palme”, svake se večeri događa jedna od najvećih atrakcija grada Hvara. Kad Vaske Mitevski, skopski slikar s pariškom adresom, u ruke uzme svoje akare i počne u papiru izrađivati siluetu nekoga turista, za što mu je potrebna otprilike jedna minuta, učas se skupi gomila hvarskih gostiju koji zadivljeno promatraju nastanak portreta.



Na Hvaru od 1981. godine




- To je bila tehnika jednog mog profesora na akademiji, inače je bio Rus. Predavao je dekorativno pismo, ali nas je naučio i ovo. Nas je bilo 17, 18 u klasi, a mislim da na svijetu postoji pedesetak ljudi koji to znaju i rade. To se koristilo prije izuma fotoaparata, postoji scena u filmu ‘Bilo jednom u Americi’ gdje se ta tehnika vidi. Najvažnija u izradi silueta je vizija. Moraš pronaći nešto karakteristično u svakoj osobi, i to izvući na papir uz pomoću škara. Zašto je to ljudima zanimljivo? Interesantno im je što oni ono što vide ne mogu na papir prenijeti ni rukama, a ja to radim škarama - priča dr. Vaske, kako ga oslovljavaju mušterije. Na hvarskoj rivi ljeti je prvi put počeo ordinirati 1981. godine, a iako je bilo godina kada nije radio, još se nije dogodilo da je od tada propustio doći na najsunčaniji hrvatski otok. Životna priča Vasketa Mitevskog također je prilično zanimljiva.



Anđelko izrađuje portrete



U Skoplju je bio pokrenuo odjevni brend Lonza, za koji sam osmišljavao dizajn i tu odjeću prodavao po cijeloj bivšoj Jugoslaviji, bio je u braku s poznatom makedonskom glumicom Sofijom Kunovskom, godinama kao umjetnik živi na relaciji Skoplje - Pariz - Hvar - Mikonos, a obišao je, priča, čitav svijet.



- Prošao sam sva ta mondena mjesta, St. Tropez, Mikonos, Cannes, ali u Hvar sam se zaljubio na prvi pogled.



Jer,  Hvar ima dušu - zaključuje dr. Vaske, koji nije usamljeni umjetnik na hvarskoj rivi.  Jedan od njegovih kolega jest slikar Anđelko, koji pastelama izrađuje klasične portrete.  Za jednu sliku treba mu pola sata.





Ilija Matanović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:05