OBOLJELA OD PTSP-a

DOSAD NAJDETALJNIJI OPIS UBOJSTVA J.F.K.-a Kako je Jackie Kennedy održala zdrav razum nakon atentata

 SIPA

Najgori sat u životu Jackie Kennedy počeo je za vedrog dana na žarkom suncu.

- Bila je to najveća povorka s aerodroma. Vruća. Divlja - prisjetila se Jackie nekoliko godina kasnije.

- Sunce je bilo vrlo jako i ‘udaralo’ nam u lice. Nisam mogla staviti naočale. Onda smo vidjeli taj tunel. Mislila sam da bi moglo biti hladnije u tunelu. Mislila sam, ako budem lijevo od sunca, neće mi ići u oči - ispričala je.

I onda je doletio prvi pucanj i sve se promijenilo.

Ubojstvo predsjednika Johna F. Kennedya u Dallasu u Texasu 22. studenog 1963. godine postalo je jedna od najpoznatijih slika 20. stoljeća.

Jackie Kennedy u svom prepoznatljivom ružičastom kompletiću u stilu serije “Momci s Madisona”, a na stražnjem sjedalu predsjednik SAD-a leži ranjen i krvari.

U novoj melodramatičnoj biografiji jedne od najglamuroznijih prvih dama američka novinarka Barbara Leaming ne pretjerano ozbiljno piše o životu Jackie Kennedy.

- Čvrsto je držala njegovu glavu u rukama nastojeći zauzastaviti krvarenje iz mozga. Dlakava lubanja ležala je pored njezinih ruža... - piše autorica.

Naime, ona se nije suzdržavala od slikovitih, jezivih opisa.

No, je li Jackien život doista bio obilježen PTSP-om nakon nemilih događaja ili tek čuvanje zdravog razuma?

Ne samo da joj je muž ubijen pred očima, već je i njegov brat pet godina kasnije ubijen u predsjedničkoj kampanji.

Misli li autorica da je Jackie nakon suza i plača popravila šminku i nastavila sa svojim životom?

Jackie Kennedy je zapravo bila američka princeza osakaćena fantazijama i očekivanja milijuna ljudi koji je nikad nisu upoznali i nisu znali ništa o tome što su joj radili u predsjedničkoj obitelji.

Bila je bogata, glamurozna i iz fine obitelji, nježnog, šaputavog glasa i sa sposobnošću da šarmira gotovo sve inteligentne muškarce koji bi je bolje upoznali. Bila je zapravo princeza Diana Novog svijeta. Ideja autorice jest da do kraja knjige saznate o Jackie malo više nego što ste znali na početku, ali da se tijekom čitanja na neki način i opustite.

Ali nova knjiga ju prikazuje puno manje karizmatičnom nego što je ona doista bila.

Kad se udala za mladog bostonskog kongresnika Jacka Kennedya 1953. godine, to nije bio dobar ljubavni spoj. Kennedy je trebao ženu iz političkih razloga, a Jackie je bila sjajan zaručnički trofej.

Njegov seksualni apetit u međuvremenu je postao klišej. Ali jedno je sigurno: on nije bio nimalo romantičan. Zaprosio ju je telegramom, a zatim zaručničke fotografije prodao Life magazinu. Kennedy je bio grozan muž. Kao predsjednik, on je uživao sa svojim ljubavnicama, dok je Jackie bila domaćica službenih večera na donjem katu.

Ali autorica piše da su se neposredno prije njegove smrti zbližili što je dijelom bio rezultat gubitka djeteta u kolovozu 1963. godine, dva dana stare bebe Patricka. Nakon nemilih događaja u Dallasu, Jackie nije bila toliko sama - točnije, imala je mnoštvo muških poklonika - čak i previše.

No, pet godina kasnije, donijela je vjerojatno najbolju odluku u svom životu i udala se za grčkog milijunaša Aristotela Onassisa.

Kad je Onassis umro 1975. godine, Jackie se vratila natrag u New York gdje je radila kao urednik knjiga i pronašla novog partnera. Ostatak vremena je ljenčarila, obilazila večere u Bijeloj kući i borila se s paparazzima sve dok nije umrla od raka 1994. godine, u dobi od 64 godine.

Brojni ljubavnici nakon braka s Kennedyjem

Jackie Kennedy u javnosti je imala imidž elegantne, šarmantne, ljupke i - rezervirane žene. Ali ispod te ledene površine skrivala se strastvena žena koja je trebala bliskost muškarca jednako kao što je i njezin suprug zavodnik trebao bliskost drugih žena.

Tako barem tvrdi biografija izdana početkom prošle godine “Jacqueline Kennedy Onassis, Život luđi i od najluđih snova” autora Darwina Portera i Danfortha Princea.

Nekadašnje Prva dama Amerike navodno je imala prilično dugu listu ljubavnika. Poznato je da je nakon Johnova ubojstva 1963. godine bila u ljubavnoj vezi s njegovim bratom Bobbyjem.

A navodno i s trećim bratom, Teddyem. Naime, i Jackie je, kako ju suprug ne bi nadmašio, imala svoju kolekciju filmskih zvijezda uključujući Warrena Beattya, Petera Lawforda, Paula Newmana, Gregory Pecka, Franka Sinatru i drugih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 15:50