PRIRODNA LJEPOTICA

FOTO: SEKSEPILNO IZDANJE GLUMAČKE SENZACIJE 'Ja sam renesansna žena: izumiteljica sam, crtam, pišem...’

Široj je javnosti poznata iz cijelog niza serija, kao što su ‘Zora dubrovačka’, ‘Ruža vjetrova’, ‘Larin izbor’, ‘Zabranjena ljubav’, a sada glumi u ‘Kud puklo da puklo’

Glumica Karmen Sunčana Lovrić široj je javnosti poznata iz cijelog niza serija koje su prikazivane na malim ekranima. Glumila je u serijama “Zora dubrovačka”, “Ruža vjetrova”, “Larin izbor”, “Zabranjena ljubav”... Ova simpatična 29-godišnja glumica ljeto je provela, i još provodi, vrlo radno, jer je imala dosta snimanja i probi za dječju predstavu “Žaba i vol” u produkciji Studija Kubus.

No, kaže kako joj to nije teško palo jer je ponovno otkrila čari rijeke Mrežnice, kamo je odlazila gotovo svaki vikend. Ipak, uspjela je uzeti deset dana samo za sebe, obveze ostaviti u Zagrebu i otputovati na more.

- Uživala sam na Visu koji je već odavno moj raj na zemlji, a ove godine sam napokon stigla i do Biševa u koji sam se nepovratno zaljubila. Apsolutno nigdje nije kao tamo i jedva se čekam opet vratiti idućeg ljeta - priznaje glumica.

Boris Štajduhar/CROPIX

Likovi iz crtića

Trenutno je na angažmanu na Novoj TV, gdje glumi u seriji “Kud puklo da puklo”. U desetak epizoda tumačit će ulogu novinarke, a riječ je o ulozi koja je beskrajno zabavna, priznaje glumica. Oduševljava je lik, a priznaje i da je ekipa na setu, kao i kolege, odlična za rad. Osim toga, sate provodi u tonskom studiju, gdje daje glas likovima iz nekoliko crtića, na kojima trenutno radi. To obožava, priznaje kroz smijeh, a dodaje i da sad zbog toga zapravo gleda više crtića nego kad je bila malena.

- Ne želim reći više nego u vrijeme kada sam bila dijete, jer se i danas osjećam kao jedno veliko i donekle zrelo dijete. U tom me smislu jako raduje i predstava na kojoj radim. Inspirirana je basnom Jeana de La Fontainea, priču je napisala i dramaturški obradila Simona Dimitrov Palatinuš, režirao je Vedran Komerički, a kreirale smo je tijekom posljednjih pola godine kolegica Sanja Mataga i ja. Jedva čekam da je publika pogleda - priča Karmen.

Mlada glumica nije uspjela upisati Akademiju dramskih umjetnosti, iako je tri puta pokušala. Nakon toga je odustala i odlučila se glumački obrazovati u umjetničkoj organizaciji Kubus. Priznaje kako je nekad patila što nije uspjela upisati željeni studij, no danas više ni ne razmišlja o tome. Puno je puta čula pitanja o Akademiji, i susrela se s različitim stavovima ljudi po tom pitanju, no s vremenom je sve komentare naučila prihvatiti s razumijevanjem i bez osjećaja manje vrijednosti. Tome su uvelike pridonijeli divni mentori koje je imala tijekom niza godine, objašnjava.

- Od moje prve dramske pedagoginje iz Zagrebačkog kazališta mladih Jadranke Korde Krušlin zbog koje sam se zaljubila u glumu, potom moje vodilje Simone Dimitrov Palatinuš iz Studija Kubus, predivnog Scotta Fielding, Dražena Šivaka... Konstantno učim i polazim mnogobrojne radionice, pa sam imala čast učiti i od Helene Brown, Ang Gei Pin, Jorgea Parentea, Haruke Kurode... - nabraja u dahu i dodaje kako joj je bilo vrlo važno što je zapravo relativno brzo počela snimati serije, pa je puno naučila: od iskustva rada, seta, scene, kolega, redatelja... Svi oni pomogli su joj da stekne iskustvo koje ima i da puno toga nauči, a isto se događa u svakom novom projektu.

Nikad ne znamo sve, pojašnjava, i važno je biti svjestan činjenice da se neprestano mora raditi na sebi.

Sve je u talentu i trudu

- Mislim da niti jedna akademija ili škola ne može jamčiti nečiji uspjeh. Sve je na pojedincu i njegovom vlastitom talentu i trudu. Znam da sam dobila odličnu edukaciju do sada i svjesna sam činjenice da moja edukacija nikad neće prestati. Takav je posao kojim se bavim. Zato uskoro krećem u svoju drugu godinu pjevanja u Vokalnom studiju Bacchabundus, kao i na glumački master class koji će trajati dvije godine - pojašnjava.

Kaže kako bi voljela biše raditi na filmu i u kazalištu. Zbog toga redovito odlazi na audicije i, dok ih nema, radi na idejama za monodramu. Nju piše i namjerava je uskoro postaviti. Pitamo je koja joj je najdraža uloga. Razmišlja neko vrijeme, i kaže da je teško odlučiti, jer se za svaku ulogu ozbiljno pripremala i u nju je uložila dio sebe. No, ako ipak mora birati, odlučuje se za ulogu Jelene Čulo u “Ruži vjetrova”.

Boris Štajduhar/CROPIX

- Na toj sam seriji najdulje radila, zbog nje sam preselila u Split, radila s genijalnim i dragim ljudima, a i ta me uloga najviše približila široj publici i donijela mi prepoznavanje od strane publike, koje je ipak dio ovog posla. Jako mi je draga i uloga Eshilove proročice Kasandre s kojom sam završila glumački program u Studiju Kubus, a jednostavno obožavam lik žabice iz predstave “Žaba i vol”, animiranu bubamaru Yoko i blesavu ambicioznu novinarku iz “Kud puklo da puklo” - priča Karmen. Iako se za svaku ulogu priprema s jednakom pozornošću, kaže kako ne postoje teške, nego samo izazovne uloge.

Naravno, postoje likovi na kojima treba više raditi, dulje istraživati i upoznavati ih, ali baš u tome je čar posla, pojašnjava. Priznaje kako su neke uloge iscrpljujuće jer glumca emocionalno troše, nekad su snimanja duga, a probe česte i neplaćene, no kad čovjek voli svoj posao, uživa u tome čime se bavi.

- Svaki je lik prepun života i gušt je stvarati ga. Često se kaže da su neki likovi zli, drugi dobri, pa tako se postavlja i pitanje što je bolje ili draže glumiti od toga dvoje. A zapravo svi likovi imaju u sebi i dobro i loše, kao svi, samo ih njihovi postupci čine ovakvima ili onakvima. Glumac koji glumi “zlog” lika, znat će i njegove dobre strane, kvalitete, kao i onaj “dobri” koji ima neke svoje mane. Tako svaki lik bude i zanimljiv i zabavan. Mislim da je svakom glumcu i glumici, pa tako i meni, najzanimljivije glumiti likove koji su što različitiji od njih samih - priznaje.

Zagreb - Gorica - Zagreb

Karmela trenutno živi na relaciji Zagreb-Velika Gorica, gdje je provela djetinjstvo. Odnosno, priznaje, u Zagrebu više živi, a u Gorici jede i spava. Još uvijek čeka da nađe svoj prostor, svoju bazu, na nekom zadovoljavajućem mjestu ili da je posao odvede negdje drugdje, u neki novi grad ili državu. Promjene joj se sviđaju i uživa u njima, priznaje.

- Pošto puno radim i živim praktično na dva mjesta, nemam puno slobodnog vremena. No, ono malo vremena kojeg ugrabim za sebe provodim s prijateljima, puno čitam, gledam filmove i kuham. Jako volim kuhati, od juha, variva, svakakvih wokova i složenaca do kolača. Ali trenutno zbog životnog stila najčešće miksam raznolike sirove smoothieje od voća i povrća - pojašnjava Karmen.

Dodaje i kako često zna vježbati u prirodi - može je se vidjeti kako radi zvijezde, stoji na rukama ili vježba slackline, koji odnedavno trenira. Riječ je o treninzima dinamičke ravnoteže, što se najčešće izvodi tako da se između dva drveta zaveže uže i hoda po njemu. Osim toga, Karmen piše pjesme, ideje za scenarije, smišlja male izume, koketira s fotografijama i crtanjem. Pleše, putuje, pjeva. I veseli se, dodaje sa širokim osmijehom.

- Obožavam čitati, gutam sve pred sobom. Ako se želim opustiti najčešće čitam nešto znanstveno-fantastično ili sociološko-kriminalistički. Evo, veselim se pročitati nastavak trilogije Stiega Larssona koji je stigao. Često zbog posla čitam svakojake klasike, dramske tekstove, scenarije, stručnu literaturu, poeziju, istražujem suvremene mlade autore - kaže i dodaje da je doma na stolu čekaju Coelhova “Veronika je odlučila umrijeti”, Ibsenova “Nora” i Marinkovićeva “Glorija”.

Osim knjiga, obožava i filmove pa često zna izabrati nekog redatelja i krenuti po kronološkom redu gledati njegove uratke. Često pogleda manje poznate filmove, a blockbustere propusti, pa ih nadoknadi tek godinama nakon što su ih svi pogledali. Proteklih mjeseci gledala je filmove Alfreda Hitchcocka i Ingmara Bergmana, a sad je na redu opet Pedro Almodóvar, uz malo Wesa Andersona.

- Nepopravljivi sam ‘trekkie’ i svako toliko upalim neki od serijala “Star Treka”, pa kasnije sanjam kako i sama vozim daleki svemirski brod - priznaje glumica. U gledanju filmova društvo joj prave prijatelji ili ih gleda sama. Dečka trenutno nema niti o vezi razmišlja. Kaže - sretno je zaljubljena u život i njegove mogućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 23:50