KULINARSKI SHOW

FOTO Tko sve kuha u Masterchefu? Studenti, ekonomisti, inženjeri... sve ih je povezala kuhinja

Predstavljamo sve 'preživjele' sudionike najpopularnijeg kulinarskog showa u Hrvatskoj

MARKO PALFI (31) student

Student treće godine komunikologije na Hrvatskim studijima kao omiljene kuhinje izdvaja francusku i talijansku. Kako je već kao mali volio jesti, kuha od svoje 10. godine. Prva jela su mu bila jaje na oko i pomfrit. Hrana mu je oduvijek najveća okupacija te provodi sate i sate razmišljajući što će skuhati. Pojedine recepte mjesecima razrađuje u glavi. Nikad ne kuha po tuđim receptima.

IVANA ČULJAK (24) ekonomistica

Hobi su joj glazba i boks, a pokrenula je svoj mali biznis pa radi torte po narudžbi. Počela je kuhati na kraju osnovne škole. Najbolje je opušta glazba, dobro jelo i vino. Kritike dobro podnosi, ali ne i one koje se tiču njenog kuhanja, jer se u tome doista trudi biti najbolja. Mana joj je što nije organizirana pa će to nastojati ispraviti.

PETRA GERIĆ (29) dipl. ekonomistica turizma

Iz hobija se bavi glazbom i boksom, nije je lako izbaciti iz takta i ima visok prag tolerancije. Kao svoju manu ističe lijenost. Kuha od desete godine, a voljela bi upisati kulinarsku akademiju u inozemstvu. Obožava plodove mora, a omiljeno jelo joj je hobotnica. Najdraži su joj začini ružmarin i bosiljak, koje će, bude li sve po planu, jednog dana upotrebljavati u vlastitom restoranu.

HRVOJE HAINŽ (26) inženjer zrakoplovnog inženjerstva

U kućanstvu ga smeta što njegov brat izbjegava prati suđe, a smatra i da njegova djevojka nije pretjerano pedantna. Zahvaljujući baki kuharici za štednjakom je od malena. Na show se prijavio ne bi li ustanovio je li doista rođen za kuhara, kako mu to svi govore. Najponosniji je na svoje torte, a njegov specijalitet je schwarzwald torta na Hrvojev način.

NIKOLA LESAR (22) tehničar za računalstvo

Kao 18-godišnjak radio je na kruzeru, a tamošnji food menadžer rekao mu je da ga za najviše pet godina vidi na svome mjestu. Njegovo prvo jelo koje je napravio bio je corn flakes s čajnom salamom i maslacem, sve to zapečeno u mikrovalnoj pećnici. Dnevno provede i po tri sata gledajući emisije o kuhanju, a najveća životna ambicija mu je prikupiti tri Michelinove zvjezdice.

MARKO MATEI (32) voditelj lokala

Završio je modni dizajn i vlasnik je butika s muškom odjećom. Radio je i kao konobar, a zahvaljujući ljubavi prema putovanjima imao je prilike jesti u najboljim europskim restoranima. Kuha od svoje desete godine, a mnoga je jela naučio spravljati od oca. Prvo jelo koje je skuhao bilo je, kaže, jestivo i fino, a njemu je to bio znak da se nalazi na dobrom životnom putu.

ČASLAV MATIJEVIĆ (57) privatni poduzetnik

Hobi su mu putovanja i degustacija vina. Prva kuharska uspomena bila mu je kad je svojim roditeljima morao priznati da mu je toplomjer pao u maneštru. Najteža situacija s kojom se u kuhinji sreo bila mu je kad je vodovod bez upozorenja isključio dovod vode, pa on nije imao čime podliti jelo na štednjaku. Uzor mu je Mate Janković, član žirija Masterchefa.

PETRA PLANTAK (28) studentica

Najponosnija na sebe bila je kad je s pune 24 godine naučila plivati. Počela je kuhati prije osam godina, zahvaljujući svojoj bivšoj cimerici. Najčešće kuha cušpajze, a janjetinu nikad nije probala. Iz znatiželje je neko vrijeme bila makrobiotičarka, ali je od toga odustala jer voli većinu hrane. Najdraže joj je jelo boeuf bourguignon i mogla bi ga, ustreba li, jesti svakog dana.

MARKO RAIĆ (27) grafički inženjer

Za pet godina samog sebe vidi kao glavnog kuhara u vlastitom restoranu u strogom centru Zagreba. Kuha od srednje škole, a prvo jelo koje je napravio bile su božićne kiflice. Voli izlaziti u kineske restorane, nada se da će jednog dana naučiti spravljati pekinšku patku. U posljednje vrijeme na meniju su mu jela od ribe, a želja mu je jednog dana kuhati za Lady Gagu.

INES ŠARIĆ (30) studentica

Shvatila je da voli kuhati kad joj je mama slomila ruku, pa ju je Ines morala zamijeniti u spravljanju božićnih kolača. Počela je kuhati u petom razredu osnovne škole, a kuhanju ju je učio tata. Svojom najvećom vrlinom smatra vještinu baratanja kuharskim nožem, a iz takta je može izbaciti zvonjava mobitela dok su joj ruke u tijestu. Jelo koje nikad ne bi probala je kuhana piletina.

STANKO SLUNJSKI (61) diplomirani inženjer prometa

U show ga je prijavila kći, a kuhati je počeo još u studentskim danima. Voli steak, a jako se dobro snalazi u tradicionalnoj kuhinju. Upravo stoga volio bi naučiti pripremati i jela u woku. Najponosniji u kuhinji na samog sebe bio je kad je bratu i šogorici podvalio kozje meso, koje oni preziru, ali su, ne znajući što zapravo jedu, slistili obrok do posljednjeg zalogaja.

IVONA KRISTINA VUJNOVIĆ (31) dipl. ekonomistica menadžmenta

Odrasla je u New Yorku, a voljela bi imati vlastiti restoran u Dubrovniku, Splitu ili Zadru. U hranu se zaljubila kada je kao curica prvi put kušala domaće djedove kobasice. Najdraže jelo danas joj je svinjski ombolo s kaduljom i bućom. Smatra da joj najbolje leže američka, mediteranska i istočnjačka kuhinja, a jednog bi dana voljela naučiti kako se priprema souffle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 03:52