BIJES EKSTREMISTA

Ma kakva Šeherezada! Novi hit zove se Gumus, sapunica čiju je zadnju epizodu gledalo 85 milijuna ljudi!

Ljubavna priča Noor i Muhannada postala je fenomen pop kulture na Bliskom istoku

Kad se na RTL-u odvrti zadnja epizoda Šeherezade, odnosno sapunice “1001 noć”, bilo koja domaća televizija koja u tom trenutku u džepu bude imala spremnu neku novu tursku sapunicu bit će na konju. Može se očekivati da su domaće dalekovidnice dovoljno dalekovidne te da su već počele “čeprkati” po turskoj “sapuničarskoj” produkciji i da su pronašle neki dragulj koji će im osigurati gledanost i popularnost kakvu si je RTL uspio priskrbiti ljubavnom pričom Šeherezade i Onura.

Sapunica koja bi na ovim prostorima svakome mogla donijeti hrpetinu gledatelja sigurno je “Gumus”, što na hrvatskom znači srebro. U arapskim zemljama se emitirala pod nazivom Noor, kako se zove glavni ženski lik u seriji, a koju glumi Songül Öden, najpopularnija turska glumica kurdskih korijena.

Prikazuje se na OBN-u

Bosanski OBN prvi je u regiji otkupio baš ovu sapunicu unatoč histeriji oko “1001 noći” i već je neko vrijeme emitira. Zanimljivo je da je već u drugom tjednu prikazivanja Gumus na OBN-u doslovce potukao “1001 noć”.

“Gumus” zapravo nije sapunica, nego fenomen koji je zahvatio ne samo Tursku nego cijeli arapski svijet, a kako je veiko ludilo za njim bilo, potvrđuje i činjenica da su na kraju o sapunici pisale i novine poput Guardiana, Telegrapha i New York Timesa. Premda radnja sapunice nije ništa neviđeno ni novo, “Gumus” je u arapskim zemljama svaki dan gledalo više od četiri milijuna gledatelja, a posljednju epizodu vidjelo je - 85 milijuna gledatelja, što je jedan od rekorda u povijesti televizije.

Priča “Gumusa” vrti se oko mladih supružnika Muhannada i Noor. Iako je njihov brak dogovorio Muhannadov djed, sve ostalo što se događa u seriji nimalo ne podsjeća na nekad krutu arapsku tradiciju. Nijedan lik u seriji nimalo se ne razlikuje od likova kakve možemo vidjeti u zapadnjačkoj filmskoj produkciji, no to su hrvatski gledatelji već imali priliku primijetiti u “1001 noći”. Noor i Muhannad su ravnopravni supružnici, a Muhannad svoju suprugu Noor podržava u njezinoj karijeri modne dizajnerice.

I dok su svi gledatelji zapadno od Turske to prihvatili kao nešto normalno, za arapske gledatelje to je bila velika novost. Upravo zbog takvog pristupa, koji se uvelike razlikovao od filmova i serija na koje su gledatelji na istoku dotad bili navikli, “Gumus”, a kasnije i “1001 noć” stekli su veliku popularnost. No, bilo je, naravno, i onih koji nisu blagonaklono gledali na žene koje se zabavljaju u klubovima, piju vino, ljube se na javnim mjestima i hodaju bez marame preko glave.

Najveći hit

Ekstremniji islamisti te neki visoki pripadnici vjerskih zajednica pozivali su gledatelje na bojkot serije, međutim, kada je dosegnula vrhunac gledanosti u Saudijskoj Arabiji, više nitko nije mogao utjecati na gledatelje i uvjeriti ih da seriju ne bi trebali ili smjeli gledati.

“Gumus” se prvo prikazivao u Turskoj, od 2005. do 2007. Gledanost je, naravno, bila golema, a glavni glumci bili su mlade zvijezde, Songül Öden kao Noor te K¦vanç Tatl¦tug, koji glumi njezina supruga Muhannada. K¦vanç Tatl¦tug je i prije “Gumusa” glumio u nekoliko sapunica, a prije nego što je zagazio u glumačke vode, bavio se manekenstvom, a inače ga zovu “Brad Pitt s istoka”. U Saudijskog Arabiji prikazivala se pod imenom “Noor”, a ubrzo je u većini zemalja s istoka postala hit kakav nitko nije mogao ni zamisliti.

Snima se i film

Serija je već nakon prve epizode postigla takvu gledanost da su MBC i Showtime Arabia pokrenuli TV program koji se plaća, koji 24 sata dnevno vrti epizode serije i sav materijal vezan uz seriju. Ovisnici o seriji postali su milijuni gledatelja pa MBC uskoro snima film prema sapunici. A kada je emitiranje sapunice na srednjem istoku završeno prošle godine, 30. kolovoza, pred malim ekranima okupilo se 85 milijuna gledatelja koji su htjeli vidjeti kako je završila ljubavna priča između Noor i Muhannada.

U posljednjoj epizodi radnja se događala u budućnosti, 13 godina unaprijed, tako da su gledatelji vidjeli omiljene likove kao malo starije, no glavno je bilo da je sve dobro završilo. Ne treba, naravno, ni spominjati da su “Gumus”, a onda i još neke turske sapunice potpuno promijenile istočnjačku televizijsku kulturu i sliku, koja sve manje konzumira meksičke sapunice, koje po kulturološkom i društvenom kontekstu nikako ne mogu parirati turskim serijama. U vrijeme kada se “Gumus” emitirao, na cijelom se istoku djeci počelo davati imena Noor i Muhannad.

Stigli i turisti iz Emirata

I na kraju, broj turista iz Saudijske Arabije, Emirata i ostalih arapskih zemalja koji su ove godine posjetili Tursku povećao se za 33 posto, što je njihov najveći broj u Turskoj do sada. Naravno, u žarištu su luksuzne vile pokraj Bospora u kojima žive zvijezde sapunice “Gumus”.

Turski aduti - Sharon Stone i Andy Garcia u krimi seriji

Ihlamurlar Altinda - Izgubljene godine

Ubrzo nakon što su emitirane zadnje epizode ljubavne sage o ljepotici Noor i plavokosom turskom Adonisu Moannaru na arapsko tržište lansirana je turska sapunica “Ihlamurlar Altinda” (Izgubljene godine). Priča prati ambiciozog mladog Yehia iz siromašne četvrti u Istanbulu, koji se penje na društvenoj ljestvici dok ne postane uspješan poslovni čovjek. Na svom putu prema uspjehu upoznaje Lamees, pametnu i emancipiranu djevojku koja je odrasla u bogatstvu. Koliko je serija uspješna dokazuje i činjenica da je posljednji nastavak prošle godine pratilo oko 68 milijuna gledatelja.

Ezel

Kriminalistička serija “Ezel” počela je s emitiranje u jesen 2009., a trenutno je nagledanija serija u Turskoj. Serija je inspirirana romanom Alexandrea Dumasa “Grof Monte Cristo”, no radnja je smještena u moderni Istanbul, a neke od lokacija na kojima se “Ezel” snimao uključuju i Sjeverni Cipar te naš Dubrovnik. Glavni lik je Omer Ucar, kojeg su izdala njegova dva najbliža prijatelja i ljubav njegova života. Podmetnuli su mu ubojstvo i pljačku casina, a Omer je osuđen na doživotni zatvor. Međutim, uspijeva pobjeći iz zatvora, nakon čega mijenja ime i kreće u osvetu.

Elveda Derken - Trenutak oproštaja

Jedna od najpoznatijih turskih dramskih serija, iznimno je popularna u regiji i u arapskim zemljama. Glavna priča serije “Elveda Derken” (Trenutak oproštaja) prati suprugu i majku Lale, koja živi sretnim i ispunjenim životom s mužem i dvoje djece. No, sve se mijenja kada ona dozna da boluje od raka i da joj preostaje samo nekoliko mjeseci života. Odluči supruga i djecu poštedjeti boli te pod okriljem noći napušta obiteljski dom. Njezin muž Ege zaključio je kako ga je Lale napustila jer je zaljubljena u Atesa pa se ubrzo nakon njezina odlaska vjenča za učiteljicu svoje djece Zeynep.

Kurtlar Vadisi - Dolina vukova

Kriminalistička serija “Kurtlar Vadisi” (Dolina vukova) prikazivala se od 2003. do 2005., a postala je iznimno popularna zbog vrhunskih akcijskih scena, koje su bile novost na turskoj televiziji. Radnja prati mladog agenta izmišljene agencije KGT, koji se mora infiltrirati u najdublje redove turske mafije. Ali Candan zbog tajnog zadatka mora otići na plastičnu operaciju, a nakon što promijeni izgled uzima ime Polat Alemdar i postaje partner Süleymanu Çakiru, okorjelom mafijašu. Zanimljivo je da su u zadnjoj epizodi kameo uloge imali i holivudski glumci Sharon Stone i Andy Garcia.

Yaprak Dokumu - Uvelo lišće

Višestruko nagrađivana turska dramska serija “Yaprak Dokumu” (Uvelo lišće) počela se prikazivati 2006., a krajem prosinca emitirat će zadnju epizodu finalne, pete sezone. Radnja serije vrti se oko fiktivne obitelji Tekin, koju preseljenje u Istanbul potpuno uništi. Naime, obiteljski patrijarh Ali Riza preselio je svoju ženu i petero djece u veliki grad da bi mu najstarija kći Fikret mogla studirati na sveučilištu u Istanbulu. Iako su djecu podigli učeći ih moralne vrijednosti i usadili im smisao za pravdu i poštenje, ipak ih nisu pripremili na okrutan život koji ih je zatekao u velikom gradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 16:04