HABANA MIX

NINA BADRIĆ, JUTARNJI.HR, AQUARIUS I MUZIKA 360 POKLANJAJU: Besplatan download nove verzije hita 'Više smo od prijatelja'

 A. Damnjanović

Od samog početka, od kako je dogovoreno da pjesma Dine Šarana „Više smo od prijatelja“ bude novi singl Nine Badrić postojala je ideja da se izađe van s više verzija u kojima će razni producenti, glazbenici, umjetnici izraziti svoj, drugačiji pogled na pjesmu.

Autor, Dino Šaran je svoju „originalnu“ ideju ostvario u suradnji sa sarajevskim producentom Dino Šukalom koji je pak angažirao glazbenike iz različitih sredina. Tako na toj verziji sudjeluju duhači iz Skopja, glazbenici iz Sarajeva, među kojima je najpoznatija Ninina prijateljica, pjevačica Maya Sar koja je otpjevala specifične prateće vokale a snimka se tehnički završila u zagrebačkom Morris studiju gdje je Nina snimila svoj vokal.

Gotovo se istovremeno u Ljubljani snimala druga i drugačija verzija, kako bi se nekad reklo – pod palicom i u režiji producenta i aranžera Kreše Tomeca. Krešo je vrlo poznat publici kao basista i jedan od originalnih članova grupe Cubismo, ali i kao sudionik brojnih drugih, raznovrsnih glazbenih odiseja, od kojih su možda najzanimljiviji projekt Golem ili pak izvanredna dva albuma lounge glazbe „Dalmatian Dub“ & „Dalmatian Lounge“ u kojima je zajedno s prijateljem Marcom Grabberom uspio spojiti klapsko pjevanje sa suvremenom elektronskom produkcijom.

Krešo je demo pjesme „Više smo od prijatelja“ čuo kao mogućnost za odlazak u za moderni latino klupski film te je pozvao svoje ljubljanske i zagrebačke prijatelje da naprave posve neovisnu verziju od „sarajevskog“ originala.

Na snimci sudjeluju trubači Luka Ipavec i Antonio Geček, trombon je odsvirao još jedan član Cubisma, Neno Grahovac, a Robi Pikl je odsvirao odlične akustične i električne gitare te pridodao i buzuki, dok je Blaž Celarec snimio udaraljke. Krešo je, osim što je odsvirao bas, kompletu snimku aranžirao, programirao i producirao u svom ljubljanskom studiju T&G.

M. Grubišić

„Cijeli proces je bio izuzetno zabavan i opušten.“ – kaže Krešo o snimanju Habana mix pjesme „Više smo od prijatelja“. „Demo pjesme, kojeg je Dino otpjevao i odsvirao prateći se samo na akustičnoj gitari, nudi stotine različitih rješenja. Ima neku univerzalnu južnjačku emociju koja se nalazi na cijelom Mediteranu, svejedno govorimo li o Španjolskoj, Grčkoj, Turskoj te zemljama Jadrana. Ali sadrži i neki latino gipsy groove koji je izuzetno popularan u Francuskoj te zemljama centralne i južne Amerike“.

„Ja sam pozvao svoje prijatelje glazbenike, objasnio im svoju ideju i svi su s veseljem sudjelovali u kreiranju ove moderne, pop latino pjesme. A posebno smo veseli što će se snimka moći besplatno, slobodno downloadati te će svi bez ograničenja moći u njoj uživati i djeliti je“.

„Super mi je suradnja sa Krešom Tomecem, zato što je pjesmu „Više smo od prijatelja“ produkcijski odveo na sasvim drugu stranu, više prema latinu, i jako mi se sviđa kako je on doživio pjesmu,“ - kaže o suradnji s Krešom, Nina Badrić. „U pripremi je i klupski remix. Sretna sam jer producente inspirira ova pjesma, pa da će se pojaviti više verzija.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:43