U 95. GODINI

UMRO PETE SEEGER Veliki glazbenik i aktivist za ljudska prava preminuo u New Yorku

Tijekom 1950-ih godina i McCarthyjeve ere zbog svojih političkih stavova završio je na 'crnoj listi'
Folk music legend Pete Seeger acknowledges the crowd during a concert marking his 90th birthday at Madison Square Garden in New York onMay 3, 2009. Proceeds from the show will go to Hudson River Sloop Clearwater, an organization founded by the singer 40 years ago to preserve and protect the Hudson River. AFP PHOTO/TIMOTHY A. CLARY
 TIMOTHY A. CLARY / AFP ImageForum

Glazbenik i aktivist Pete Seeger preminuo je u bolnici u New Yorku u dobi od 94 godine. Vijest o njegovoj smrti potvrdio je unuk Kitama Cahill-Jackson.

Seeger se proslavio kao član The Weaversa, kvarteta oformljenog 1948. godine, a imali su hitove poput 'Goodnight Irene'.

Šezdeset godina se bavio glazbom te snimao svoje pjesme, a bio je i veliki aktivist te se nalazio među prosvjednicima koji su prije nešto više od dvije godine protestirali u New Yorku tijekom pokreta Occupy Wall Street.

Osim toga, 2009. godine bio je među izvođačima koji su nastupali na gala koncertu u Washingtonu prije inauguracije predsjednika SAD-a, Baracka Obame.

Iako je bio vrsni glazbenik, tijekom 1950-ih godina i McCarthyjeve ere zbog svojih političkih stavova završio je na 'crnoj listi' te gotovo jedno desetljeće nije bio na komercijalnim televizijama koje bi promovirale njegov lik i djelo.

Nakon toga se na glazbenoj sceni probio kao prominentni glazbenik protestne glazbe za ljudska prava.

Mnoge pjesme koje je skladao proslavili su drugi glazbenici i umjetnici poput Joea Hickersona, Joan Baez, Johnnyja Riversa te Marlene Dietrich i The Byrdsa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 19:35