POZNATI METEOROLOG

VAKULA O KIŠI I POGREŠNIM PROGNOZAMA 'Nisam ja kriv što ovo ljeto nije bilo sunca više od 6 dana zaredom'

I sam sam pokisnuo, zbog pogrešne prognoze i zato što nisam nosio kišobran

Kako to mislite, jesam li posljednjih mjeseci koji put pokisnuo? U kom smislu riječi ‘pokisnuo’ mislite? U prenesenom, zbog pogrešne prognoze ili u doslovnom, zbog česte kiše? - pita Zoran Vakula, priznajući kako je bilo dana u kojima, unatoč prognozi kiše, nije nosio kišobran.

- Ali, ne sjećam se da sam zamjetnije pokisnuo - kaže glavni meteorolog naše javne televizije kojeg posljednjih mjeseci mnogi spominju gledajući u nebo.

- Vjerujte, i meni je žao što nam je ovako kako je, pritom ne mislim samo u meteorološkom smislu - kaže Vakula, kojemu je teško izbrojati koliko je puta posljednjih tjedana u vremenskoj prognozi spomenuo kišu.

- Uh, ne znam... Mogao bih izbrojati koliko je toga bilo u emisijama ‘Vrijeme’ na HTV-u, te u ‘Dobro jutro, Hrvatska’ i ‘Regionalnom dnevniku’, ali to nije sve. Tu su još i razgovori na mnogobrojnim postajama Hrvatskog radija, pa još nesnimani razgovori kao i usputne prognoze s prolaznicima gdje god bih se pojavio - u kvartu, trgovinama, u mojoj Pitomači... U svakom slučaju, odviše je kiše bilo! Preko mjere! Baš poput svih ostalih, ni ja se ne sjećam da je u posljednje vrijeme postojalo razdoblje bez kiše dulje od šest dana - govori simpatični Slavonac, koji upozorava kako u skoroj budućnosti možemo i dalje očekivati vremenske ekstreme.

Zagrijana atmosfera

- Vrlo je velika vjerojatnost njihove pojave. Podaci na globalnom nivou, s različitih kontinenata i država, i dalje potvrđuju teze o znatno višoj prosječnoj temperaturi zraka u odnosu na onu u drugoj polovini 20. stoljeća. Globalno zatopljenje je na djelu. Atmosfera je odviše zagrijana, pri čemu je i dosta vlage u zraku, a u toplom i vlažnom ozračju energije je napretek. Pritom se događaju ekstremi: u jednom dijelu svijeta su obilne oborine (poput ovog našeg ljeta), u drugom dugotrajna suša (primjerice, ljetos u Kaliforniji i Skandinaviji)... - govori prognostičar.

Promjena klime

Znači li to da se klima mijenja? I je li to razlog što u posljednje vrijeme uvijek točni meteorolozi najave sunčano ili poluoblačno razdoblje, a umjesto toga padne kiša?

- Globalna cirkulacija u atmosferi poremetila se u odnosu na onu koju smo najčešće imali.

I to barem od prošle zime, koja je bila neuobičajeno hladna u većem dijelu Sjeverne Amerike, a topla u Europi. Izračuni dostupnih mi kompjutorskih modela atmosfere nisu upućivali na tako izražena odstupanja.

I proljeće je u većini Hrvatske bilo znatno iznad prosjeka. Tijekom ljeta smo također imali neuobičajeno učestale i dugotrajne ciklone, a izostale su anticiklone, koje nam donose stabilno, ljeti često i vruće, pa i vrlo vruće vrijeme - objašnjava Vakula, koji je zbog čudljivog vremena na meti kritika. Kako ih podnosi?

- Na žalost, ili na sreću, kritike su sastavni dio posla kojim se bavim. Budući da ne volim griješiti, negativne kritike teže mi ‘padaju’, čak i kad su opravdane, za razliku od onih pozitivnih, milozvučnijih... Srećom, i njih ima - sa smiješkom kaže meteorolog, koji je vrlo oprezan po pitanju budućnosti:

Hladni zimski šokovi

- Što se zime tiče, trenutačne javno dostupne dugoročne prognoze iz različitih dijelova svijeta daju za naš dio Europe prilično veliku vjerojatnost pozitivnog odstupanja od prosječne srednje sezonske temperature zraka. No, unatoč iznadprosječno visokoj srednjoj sezonskoj temperaturi zraka, pa i vjerojatno svakomjesečnoj, možemo imati i razdoblja relativno hladnog vremena. - najavljuje Vakula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:20