PUNK ROCKERI IZ FINSKE

VIDEO: POGLEDAJTE KAKO DEČKI PRAŠE ‘Downovci’ i autisti iz benda PKN idu na Eurosong

Četveročlani bend potpuno je oduševio svojim nastupom publiku u Helsinkiju
 AFP

Jedinstveno, spektakularno i dosad neviđeno glazbeno finale za ovogodišnji Eurosong odvijalo se u subotu u finskom glavnom gradu Helsinkiju, a pobjednik je grupa Pertti Kurikan Nimipäivät (PKN) čiji članovi imaju sindrom Down i autizam.

Tri subote zaredom, naime, trajalo je uzbudljivo polufinale na kojem su nastupali različiti finski izvođači želeći predstavljati svoju zemlju na Eurosongu, koji se ove godine održava u Beču. Pozornicom su tako protutnjili svi mogući glazbeni žanrovi, uključujući “pop, reggae, punk, zatim operetna dance glazba i simfonijski rock”, kažu organizatori.

Mnoge je nemalo obradovalo da je među 17 finalista prekjučer pobijedila grupa PKN, četveročlani punk-bend čiji članovi imaju sindrom Down, a neki su čak i autistični. Pjesma s kojom su odnijeli pobjedu nosi naslov “Aina mun pitää”, u slobodnom prijevodu “Kad god moram”. Dečki zajedno sviraju posljednjih šest godina, a javnosti su postali poznati nakon dokumentarnog filma iz 2009. “Punk-sindrom” kojim su htjeli podići svijest o sindromu Down.

Bend je inače nastao na humanitarnoj radionici za odrasle s intelektualnim teškoćama, a nadaju se kako će, uz dosadašnje aktivnosti, i nastupom na Eurosongu podići svijest o zdravstvenim teškoćama s kojima mnogi ljudi žive. Zanimljivo, ovo je treći put da Eurosong kao poznato glazbeno natjecanje predstavlja ljude koji su dosad na neki način bili marginalizirani u društvu.

Tako je na natjecanju za najbolju pjesmu Europe 1998. godine nastupila Dana International, transvestit iz Izraela, a prošle je godine pobjedu u glavnom gradu Danske Kopenhagenu odnijela bradata žena - Conchita Wurst, austrijski transvestit s bradom.

Punkeri koji sa sindromom Down i nekim oblikom autizma nastupaju pred velikim auditorijem, pokazujući da su, unatoč dijagnozi, razvili svoje talente, svakako mogu pomoći da se omoguće bolji tretman i uvjeti života za ljude sa sličnim teškoćama, smatraju stručnjaci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:30