NOVI NAČIN GLASANJA

ZABORAVITE SVE ŠTO STE VIDJELI U POSLJEDNJIH 40 GODINA Potpuna promjena na Eurosongu - pogledajte kako će se odsad birati pobjednik

 Screenshot

Finalisti ovogodišnjeg Eurosonga po prvi put će se susresti s novom metodom glasovanja. Riječ je najvećoj promjeni na ovom natjecanju još od 1975. godine.

Prethodnih godina eurovizijska pravila nalagala su da 50 posto glasova daje stručni žiri, a 50 publika. No od ove će godine i žiri i gledatelji iz svake zemlje odvojeno dijeliti ocjene od 1 do 8, te 10 i 12, piše na službenoj stranici ovog natjecanja.

Kako će to izgledati?

Nakon što gledatelji i publika glasuju putem telefona, SMS poruka ili aplikacije, glasnogovornik svake od 43 zemalja predstavit će bodove njihovog stručnog žirija.

Nakon predstavljanja rezultata žirija, zbrojit će se glasovi publike svih zemalja tako da će svaka pjesma dobiti svoju ocjenu.

Dobivene glasove prezentirat će voditelj tako da će prvo krenuti od zemlje koja je dobila najmanji broj bodova publike, a završiti s onom koja je dobila najviše.

Za sve one koji će poželjeti provjeriti kako je njihova zemlja glasovala, svi rezultati bit će dostupni nakon natjecanja na službenoj stranici ovog natjecanja.

- Ovaj način prezentiranja glasova veliki je korak naprijed koji će učiniti sve da show bude bolji, a natjecanje uzbudljivije - objasnio je Jon Ola Sand.

Dodao je da je sada više razloga nego ikad da se glasuje za izbor pobjedničke pjesme na Eurosongu.

- Novi format garantira da će pjesma koja je najpopularnija među publikom dobiti 12 bodova bez obzira na to kako je glasao žiri. Ovaj sustav galsovanja uveden je još 1975. godine, a odluka o njemu bila je jednoglasna. Radi se o stvaranju televizijske čarolije.

Kako je objasnio Martin Österdahlm izvršni producent za Eurosong 2016. godine, u pethodnim godinama pobjednik je bio poznat 20 minuta prije kraja glasovanja.

- To nije bilo dobro. Ovaj format dat će određenu dozu uzbuđenja - rekao je.

Veliko finale Eurosonga bit će u Stockholmu u subotu 14. svibnja 2016. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 03:38