'ALI NE NA SETU'

Zbog ‘Hobita’ su stradale desetine konja i ovaca

Skupine za zaštitu životinja optužile su producente nekoliko holivudskih filmova za zlostavljanje životinja i napale tijelo koje nadzire tretman životinja na setovima jer ne paze dovoljno na dobrobit životinja. Filmovi prozvani za nasilje nad životinjama su blockbuster “Hobit” te film “Killing Season” s Robertom de Nirom kao glavnim glumcem i “The Lone Ranger” s Johnnyjem Deppom. Optužbe su počele curiti u nezgodno vrijeme - baš kad su se očekivale nominacije za Oscara.

Aktivisti bijesni

Kako tvrde bijesni aktivisti, zbog snimanja “Hobita” stradalo je 27 životinja, što kokoši, što koza, konja i ovaca. Producenti su negirali takve optužbe, no priznali su kako su dva konja poginula nesretnim slučajem iako ne tijekom snimanja. Jedan je konj nastradao jer je pao i slomio vrat zbog neograđenog pašnjaka. Producenti su čak ustvrdili kako su potrošili jako mnogo novca da osiguraju farmu na kojoj su se čuvale životinje za film, nakon što su otkrivene rupe i to da ponegdje nedostaju ograde. Sniman na Novom Zelandu, “Hobit” je, inače, koštao 180 milijuna dolara. Bio je jedan od najvećih hitova na kino-blagajnama za Božić.

Loš publicitet

Udruge aktivista traže da se preispitaju okolnosti u kojima organizacija AHA, glavno tijelo za monitoring sigurnosti životinja na filmskim setovima, ocjenjuje tretman životinjskih zvijezda filmova. AHA je odgovorna za poznatu oznaku “Nijednoj životinji nije se naškodilo tijekom snimanja ovog filma”. Naime, aktivisti tvrde kako AHA nadzire rad s životinjama samo tijekom snimanja dok ne kontrolira u kakvim uvjetima žive dok čekaju snimanje ili nakon završetka filma. To je nedopustivo, smatraju ljubitelji životinja, jer su najrizičnije situacije dok se ne snima. Oznaka da životinje nisu povrijeđene tijekom snimanja ostavlja dojam da se o životinjama dobro brinulo od početka do kraja produkcije filma, što u nekim slučajevima, tvrdi se, nije istina. Aktivisti tvrde da je organizacija odobrila filmove koji to nisu zaslužili te da je AHA za neke filmove ustvrdila da su poštovali najviše standarde iako čak nisu imali ni ljude na setu.

Prema novim optužbama, na snimanju filma “Killing Season”, koji dolazi u kina kasnije ove godine, zlostavljani su losovi. Naime, tvrdi se da su producenti pokušali izbjeći prisutnost promatrača AHA-e tijekom snimanja scene u kojoj se životinje bore. Producenti nisu komentirali. Jedan zviždač je izjavio da je zaposlenik organizacije pokušao prijaviti nepravilnosti nadređenima tijekom snimanja filma “The Lone Ranger”, no njegove su kritike zataškane kako film ne bi dobio loš publicitet. Navodno se jedan konj utopio na snimanju. Ni njegovi producenti nisu komentirali optužbe.

Što nakon karijere?

U AHA-i kažu kako nemaju dovoljno sredstava da bi pojačali svoje djelovanje, no navode i da producenti umanjuju moguće opasnosti za sigurnost životinja.

- Naša jurisdikcija je ograničena. Ljudi ne znaju što je zapravo naša uloga u svemu tome. Problemi koji su nastali na snimanju ‘Hobita’ i drugih filmova trebali bi poslužiti kao poziv na buđenje industriji i pokazatelj da moramo reagirati sada - izjavila je izvršna direktorica AHA-e Robin Ganzert. Ta organizacija, inače, funkcionira s budžetom od četiri milijuna dolara i oslanja se na financiranje nekih glumačkih udruženja i privatnih donacija.

Aktivisti kažu kako sadašnji sustav treba mijenjati. Zabrinuti su i zbog metoda treniranja životinja i njihove sudbine nakon završetka “karijere”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 06:01