ŽUTI PRED ISPADANJEM

Cibona u derbiju začelja slomila Split, Cedevita u Mađarskoj ostala bez Final Foura?

Andrija Žižić sa 20 i Darryle Strawberry sa 18 koševa predvodili su Cibonu, dok su Vedran Vukušić sa 18 i Josip Sobin sa 17 poena predvodili Split
 Admir Buljubasic / CROPIX

CIBONA - SPLIT 81-73

Cibona je znala da se trkom mora nametnuti Splitu, međutim, Danijel Lutz uhvatio je svoju momčad, već u otvaranju utakmice s velikim problemima.

- Bili smo u grču. Valjda važnost ove utakmice, situacija po kojoj ne reagiramo dobro na domaćem parketu, što ja znam, ali promašivali smo ziceri u serijama i nismo bili dovoljno agresivni.

Uglavnom, Cibona je u prvom poluvremenu imala ugodnih devet razlike, primila je samo 25 poena, ali Lutz je bio daleko od zadovoljnog čovjeka. bilo je to i dvadeset minuta u kojima je Split shvatio da može.

"Opet smo imali velikih problema sa šutom, a prvi dio smo gubili devet razlike, a šutirali smo za tri 2-14. Da je samo nešto ušlo" - jadao se Erjavec.

Šut ih, međutim, nije služio do kraja, zaključio je Split s 3-19 šutom za tri poena, s time da je Vedran Vukušić šutirao 3-9, a ostatak momčadi tragičnih 0-10. Subotića je mučio prst, on ima opravdanje.

A Split nije igrao opušteno. Josip Sobin ponovno je imao strahovitih problema sa slobodnim bacanjima, šutirao je 3-12 s vrte, ukupno, cijele sezone sada je na šutu od 12-53 s penala. Otprilike, Sobin stavlja svako peto. Jedna od taktika Cibone bila je i gurati Sobina na crtu.

Split je prijetio tijekom cijele utakmice kad bi Cibonu sve u igru pet na pet. Dok Cibona nije odigrala čvršću obranu, dok Strawberry nije krao lopte i trčao kontre.

Cibona je nekoliko puta bila na plus 11, ali nije znala prelomiti, odnosno, Split bi se uvijek vratio. Posljednji put na 55:54 samo devet minuta do sirene. Tada se Strawberryju priključio i Marin Rozić, a ta brzina bila je za Split brzina previše. Povratka više nije bilo. Doduše, da su Žuti nešto pogodili s vansjkih pozicija, tko zna...

CIBONA: Kus 10 (4-4), Blassingame 17 (4-4), Šarić 3 (1-2), Marčinković 4, Mazalin. Rozić 9 (5-6), Jagodić, Strawberry 18 (3-5), Nicević, Žižić 20 (6-7), Arapović, Kovačević.

SPLIT: Subotić 2, Reinholt, Katić 2, Vujčić, Kraljević 13 (5-7), Markulin, Dijan 7 (1-2), Sobin 17 (3-12), Mimica 8 (6-6), Siriščević 5 (3-3), Vukušić 18 (1-2), Mavra 1 (1-2).

SZOLNOKI - CEDEVITA 64-59

Nakon što su Makedonci odnijeli pobjedu iz Zagreba, Cedevita je izgubila u Mađarskoj. Najbolji hrvatski klub u ABA ligi, već dosta dugo jedini koji je u igri za Final Four, pao je u Szolnoku!

Cedevita je opet izgubila utakmicu u kojoj je većim dijelom kontrolirala rezultat. Kao što su iz Doma sportova odnijeli pobjede Split i MZT, a u međuvremenu pod Tornjem je na isti način i Cibona pobijedila Cedevitu u finalu Kupa Krešimir Ćosić, isto su u subotu napravili Mađari na svom parketu.

Uvodnih 3:2 bilo je prvo i do 38. minute jedino vodstvo domaćina na utakmici. Doduše, Szolnoki je tijekom prve četvrtine izjednačio u tri navrata - 8:8, 10:10 i 13:13, no, Bracey Wright držao je Cedevitu u prednosti tijekom prvog poluvremena.

U završnici su se Mađari približili, te se na odmor otišlo s gostujućih "pola koša" prednosti...

Cedevita je drugi dio otvorila sa 7-0, Szolnoki nije mogao "ni kupiti koš", prve poene nakon "velikog odmora" postigli su tek istekom 24. minute. Minuta inspiracije Marka Tomasa - trica, ukradena lopta i polaganje iz kontranapada - donijela je Cedeviti +9 u 28. minuti (42:33), te je u tim trenucima samo trebalo - prelomiti.

Međutim, kako je Cedeviti to očito veliki problem - slomiti suparnika koji je na koljenima - Szolnoki se početkom posljednje četvrtine počeo vraćati u igru.

Ernests Kalve nanizao je šest poena, te zakucao iz kontre za 42:44. Cedevita je do 38. minute držala minimalnu prednost, a onda je Akos Horvath pogodio tricu za 52:50 i dvorana je eruptirala.

Nakon što je Miro Bilan izjednačio bacanjima, a Ante Mašić istrčao kontru za 42:44, Kalve je pogodio tricu. Dvije minute prije kraja je Bilan "pospremio" vlastiti promašaj, Šehović bacanjima donio novo vodstvo Szolnokiju, a Florence je tricom nešto više od minute do kraja praktički zaključio priču u Szolnoku.

Vremena je bilo dovoljno, no, Petrovićevim igračima nedostajalo je mirnoće. Pogotovo nakon što je Suton smanjio na 61:59 jer u sljedećoj obrani je Florence prošao među goste kao da ih nema na parketu, te polaganjem donio pobjedu Szolnokiju.

Cedevita je novim porazom dodatno ugrozila svoje šanse za plasman na Final Four. Štoviše, ovaj neuspjeh možda je označio i kraj nadanja u odlazak na završni turnir. Naime, nakon Mađarske više ne ovise samo o sebi jer sad se može dogoditi da ni sve četiri pobjede ne budu dovoljne za četvrto mjesto.

Sezona koja je od početka krenula naopako vodi prema debaklu neslućenih razmjera. Nitko, ali ni najgori pesimisti uoči sezone nisu mogli pomisliti da će Cedevita četiri kola prije kraja biti u ovakvoj situaciji, da će, uz Crvenu zvezdu, najskuplja momčad regije trebati toliko sreće da bi došla do Final Foura.

Makar, ne kaže se uzalud da "sreća prati hrabre". A Cedevitu ne prati...

A osim sebi, Cedevita je ovim porazom zakoplicirala stvari i, nakon poraza u Draženovom domu prije svega Splitu, koji ima 0-2 sa Szolnokijem, te bi vrlo lako mogao biti posljednji na kraju ligaškog dijela regionalnog natjecanja.

SZOLNOKI: Simon 2, Horvath 6, Fodor, Gay, Šehović 12 (5-8), Szabo 2, Bader 15 (5-5), Trepak, Mandoki, Nemeth 3, Kalve 14 (3-4), Florence 10 (3-4).

CEDEVITA: Rogić, Wright 13 (4-4), Šuput 5 (1-2), Babić, Kitchen 5 (1-2), Suton 10 (4-6), Bilan 10 (4-6), Ilievski 3, Tomas 7, Mašić 6 (2-2), Baždarić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 07:42