KOŠARKAŠKE PRIPREME

'MOŽETE REĆI DA SAM BUDALA, ALI JA SAM ZADOVOLJAN' Jasmin Repeša nakon tri poraza u Francuskoj

Što mi znači dobiti utakmicu tijekom priprema, a pritom otkriti karte!? Mi od prvog dana radimo na taktičkim detaljima - kaže naš košarkaški izbornik
 Željko Hajdinjak/CROPIX

Pet sati u Zagrebu hrvatski izbornik Jasmin Repeša iskoristio je za okupljanje Cedevite na pripremama za novu sezonu. Međutim, sredina kolovoza nije vrijeme za ozbiljnije klupske razgovore, pogotovo jer Cedevita tek treba dovesti dva ključna igrača - playmakera i "četvorku", koji će nositi igru Repešine momčadi sljedeće sezone. U ovom trenutku svima nam je puno važnije kako će izgledati jedna druga Jaskova momčad. Reprezentacija Hrvatske na Eurobasketu u Sloveniji, koji počinje 4. rujna.

A ta je nedavno krenula s utakmicama. Nakon dva tjedna ubitačnih treninga u Svetom Martinu na Muri, odigrano je pet utakmica u šest dana i zabilježena su četiri poraza. Uvodni od Makedonije u Slavonskom Brodu, kojoj smo dan kasnije uzvratili u Zagrebu, te tri na turniru u Strasbourgu od Grčke, Francuske i Njemačke...

- Jasno je meni da ću ispasti budala ako kažem da sam zadovoljan - mirno će izbornik Repeša.

- Ali stvarno nemam razloga biti nezadovoljan. Tih pet dosadašnjih utakmica smo odigrali u izuzetno teškim uvjetima. Nakon golemih napora na treninzima. I zato sam zadovoljan jer je sve prošlo bez većih "sranja", odnosno vez ozbiljnijih ozljeda, te ispada bilo kakve vrste.

Posebno važno je ovo drugo jer nakon -32 protiv Francuske, te poraza od objektivno puno slabije Njemačke u utakmici u kojoj smo zaostajali i 23 poena, među igrače se mogla uvući nervoza. Međutim, i oni su svjesni da je turnir u Francuskoj odrađen bez trojice važnih igrača - Darija Šarića, Luke Žorića i u posljednje dvije utakmice Marka Tomasa, dok su Didi Draper i Ante Tomić igrali zaista minimalno.

- Momci su sve izdržali, a ja ću se opet vratiti na dva turnira u Turskoj uoči Eurobasketa '07. i '09. Tada smo u Izmiru i Ankari izgledali kao da ćemo biti prvaci Europe, a i u Španjolskoj, i u Poljskoj smo poraženi u četvrtfinalu. Isto tako imamo i suprotni primjer. Kad smo '08. izgubili sve utakmice na Acropolis turniru, a potom izgledali možda i najbolje u mom prvom mandatu tijekom predolimpijskih kvalifikacija za Peking.

Ono što je Jasmin Repeša želio reći, a poručio je to i iz Strasbourga, je da sve ono što se radi sada treba dati rezultate na Eurobasketu. Hrvatska, recimo, protiv Francuske ni u jednom trenutku nije postavila zonu, a znamo da je to protiv te reprezentacije ravno samoubojstvu.

- Što mi znači dobiti utakmicu tijekom priprema, a pritom otkriti karte!? Mi od prvog dana radimo na taktičkim detaljima, u Svetom Martinu nešto više na kondicija, a već u Slavonskom Brodu je to prešlo u korist inteziteta i taktike. Najvažnije nam je da zdravi dočekamo Eurobasket, a u tom smjeru ide dobro jer čak ni Žorić, čija je ozljeda najozbiljnija, neće puno toga propustiti. Već od utorka on trenira u bazenu, pa kondicijski sigurno neće pasti.

Svjesno je izbornik prihvatio rizik pet utakmica u šest dana usred pripremnog razdoblja...

- Baš zbog toga rizika sam štedio igrače. Prije Makedonije smo mi odradili ciklus od osam treninga, odnosno četiri za redom, pa jedan slobodan i onda opet četiri za redom. Šuterski smo lošiji od svih protivnika, što je također razumljivo, razlika u svježini se najbolje vidjela na startu utakmice s Grčkom kad su nas oni doslovno pretrčali. Ista stvar je s Francuzima, te dvije reprezentaciju su već sad u natjecateljskoj formi, dok mi na ovim pripremama još nismo odradili nijedan šuterski trening - zaključio je Repeša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 09:54