NESREĆA UOČI EP-A

TOMAS: 'Zašto mi se ovo nikad ne dogodi u klubu?!'; REPEŠA: 'Ciljevi ostaju isti!'

 Drago Sopta / Cropix

Nije Marko Tomas inače takav, Križevčanin spada među zahvalne tipove za novinare, no, u petak su se iz njega riječi trebale "čupati klještima".

- Ležim doma i ne znam što da radim, o čemu da razmišljam...

U glasu mu se osjetilo silno razočaranje. Mjesec dana prirema propalo je u sekundi. Tomas će propustiti i treći uzastopni eurobasket . Uoči Poljske otišla mu je zadnja loža, u Litvi se isti mišić potpuno raspao već u drugoj utakmici turnira, a Sloveniju je odnijela ruptura kvadricepsa.

- Trenirali smo, radili neku vježbu "jedan na jedan" i mišić je otišao. Prvi put u životu mi je pukao kvadriceps. Ne razumijem, stvarno ne razumijem kako. Spreman sam, fizički se osjećam sjajno, dobro sam trenirao cijelo ljeto, nisam se preforsirao...

Razloge će Marko vjerojatno tražiti još danima, pa i tjednima. Iako, kad je riječ o ovakvim ozljedama, tu ni liječnici ne mogu ponuditi logično objašnjenje.

- Sve je meni jasno, ali ovo je već treći put za redom u reprezentaciji. Zašto mi se ovo nikad ne dogodi u klubu?!

Dobro pitanje na koje također nema odgovora. Jedino što se zna je da Marko Tomas mora pauzirati...

- Kažu tri do četiri tjedna, može to biti i mjesec dana. Na žalost, jako dobro znam proceduru. Vrlo brzo ću krenuti s terapijama.

Repeša: Šarić če biti zamjena za Tomasa!

Malo je bilo onih koji su nadali još u četvrtak navečer, kad su stigle vijesti o ozljedi kvadricepsa Marka Tomasa. Magnetna rezonanca u petak je pokazala da Tomas neće moći pomoći Hrvatskoj na Eurobasketu. Što je priličan udarac samo četiri uoči početka prvenstva.

Jasmin Repeša od četvrtka navečer ne zvuči dobro. Govorio je cijelo vrijeme koliko je važno da svi ostanu na okupu i da zdravi dočekuju EP i zdravi ga odigraju. Sada je otpao jedan od ključnih igrača. Najbolji defenzivac, jedini uz Drapera koji je u stanju pritisnuti prijenos lopte, ali i čovjek koji će zabiti u napadu.

- Ne računamo više na Tomasa, ozljeda je takva da ga nema smisla čekati. Riječ je o minimalno dva tjedna - kazao je Repeša.

Ostalo ih je 12 u Crikvenici. Što znači da će na EP oba Delaša. Ili Jasmin Repeša sprema iznenađenje, pa će pozvati nekog novog u vanjskoj liniji, nekoga s kim bi bilo lakše odmijeniti Tomasa. Ante Delaš to nije...

- Za sada ne. Ovo što je ovdje, putuje na Eurobasket.

Dobro, ali ne otklanjate mogućnost da se nešto ipak promijeni?

- Ne, ne otklanjam. Imam još nešto treninga do puta u Sloveniju, moramo to pričekati, da se, ne daj Bože, još nešto ne dogodi. Usput, već sam krenuo na treninzima spuštati Darija Šarića na poziciju "tri", srećom, on je u uvodnoj fazi priprema usvojio napadačke setove za poziciju "tri". Uglavnom, morat ćemo ući u neke rošade.

I neće tu biti problema s napadom Darija Šarića, morat će se dodatno mijenjati naša obrana, u kojoj je Tomas bio ključan čovjek. Ako Šarić bude igrao više na poziciji "tri", to znači da će minutaži na "četvorci" dobiti, uz Markotu, i Mario Delaš, ali i nešto više minuta Damjan Rudež.

No, pitali smo za kraj Repešu kako je momčad reagirala. Je li se, ionako poljuljano samopouzdanje tijekom priprema, sada još urušilo?

- Čim smo dobili vijesti, okupio sam igrače i održali smo sastanak. Razumljivo je da nam je svima žao, razumljivo je da svi suosjećamo s Markom, no, isto tako igračima sam odmah objasnio da ovo što se dogodilo nije i ne može biti nikakav alibi. Naša ambicija i naši ciljevi ostaju isti. I to sa samopouzdanjem jest moj dio posla, mislim da sam to u stanju napraviti, znam da mogu igrače potpuno spremne odvesti u Sloveniju - kaže Repeša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 05:44