PRVENSTVO U ARENI

ŽDRIJEB ZA EUROBASKET Hrvatska protiv Slovenije, Grčke, Makedonije, Gruzije i Nizozemske

Na prošlom EURU u Sloveniji 2013. godine hrvatska reprezentacija je zauzela četvrto mjesto

Najbolja vijest sa ždrijeba skupina Europskog košarkaškog prvenstva je da će se zagrebačka skupina u kojoj je Hrvatska u osmini finala križati s najlakšom grupom u kojoj jedino treba izbjeći Litvu. Reprezentacija, koji god ju trener vodio, u punoj i bučnoj Areni sigurno će biti bolja od četvrtog mjesta.

Od ranije se znalo da će tijekom pet rujanskih dana u Zagreb navraćati Slovenija, a u europskom Disneylandu saznali smo i da turnir otvaramo protiv Slovenije 5. rujna (mogao nam je Gordan Giriček izvući preostalu mogućnost, Bosnu i Hercegovinu, a ne baš dužnike sa SP-a), a igramo još protiv Makedonije (ispunila se želja HKS-a), Gruzije (jedva smo ju pobijedili u Celju 2013.) i Nizozemske (posljednji EP-u igrala u Zagrebu 1989.).

Skupina je lagana i mora se napadati prvo mjesto s kojeg se vidi prolazak u četvrtfinale u kojem su mogući svi suparnici. Ždrijeb nije podijeljen na dva dijela kao na SP-u kada je Fiba napravila sve kako bi se Španjolska i SAD susreli tek u finalu (koje se nije dogodilo!).

S obzirom da je Europsko prvenstvo izborno za Olimpijske igre (finalisti) te za kvalifikacije za Rio (još četiri reprezentacije) u reprezentacijama će biti jako malo izostanaka. Slovenija najveće nade polaže u Gorana Dragića s čijim dolaskom bi, potencijalno, moglo biti problema ako do priprema ne potpiše novi NBA ugovor. Sljedećeg ljeta je slobodni agent. Grčka snaga je u trojici NBA-ovaca i Spanoulisu. Rookie Papanikolaou igra iznad svih očekivanja, Antetokounmpo rapidno napreduje, a tu je i Nick Calathes. Gruzijin NBA-ovac je Zaza Pačulia, dok se Šengalia ovog ljeta preselio u Španjolcu. Obojice nije bilo u Slovenije kada smo ih pobijedili zahvaljujući Tomićevim koševima u posljednjim sekundama.

Skupina smrti zaobišla je Zagreb i nastanila se u Berlinu: Njemačka, Španjolska, Srbija, Turska, Italija i, kao strano tijelo, debitant Island. U glavnom njemačkom gradu bit će žestoko i na parketu i na tribinama.

U skupinama se igra od 5. do 10. rujna, a završnica od 12. do 20. u Lilleu, točnije Villeneuve d`Asqu. Ultramoderni nogometni stadion pretvorit će se u dvoranu za 27 tisuća gledatelja.

Na prošlom EURU u Sloveniji 2013. godine Hrvatska je zauzela četvrto mjesto.

Ždrijeb muškog košarkaškog Europskog prvenstva 2015:

Skupina A (Montpellier): Francuska, Finska, BiH, Poljska, Izrael, Rusija

Skupina B (Berlin): Španjolska, Njemačka, Turska, Srbija, Italija, Island

SKUPINA C (ZAGREB): HRVATSKA, Slovenija, Grčka, Makedonija, Gruzija, Nizozemska

Skupina D (Riga): Litva, Latvija, Estonija, Ukrajina, Belgija, Češka

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:09