Fifa zabranila bubnjeve i udaraljke na SP-u, Brazilci ogorčen

Fifa ne žele da se u Brazilu ponove scene s posljednjeg World Cupa u Južnoj Africi 2010. godine kada su brojne 'vuvuzela' stvarala zaglušujuću buku
 getty images

Kako bi izbjegla novi slučaj 'vuvuzela', Međunarodna nogometna federacija (FIFA) je na stadionima na kojima će se igrati utakmice svjetskog prvenstva u Brazilu zabranila unošenje samba bubnjeva, poznatijih kao 'repinique'.

Zabranjene su i 'caxirole', žute i zelene udaraljke koje su osmišljene posebno za korištenje na stadionima. Brazilske vuvuzele", kako ih zovu, osmislio je brazilski muzičar Carlinhos Brown. Izrađene su od reciklirane plastike, a kad se protresu proizvode zveckajući zvuk.

Zabrana unošenja bubnjeva posebno je ogorčila Brazilce, jer su 'repinique' prepoznatljiv dekor sambe i brazilskih karnevala.

"Kao Brazilac i ljubitelj nogometa ljut sam što je zabranjen simbol naše kulture. Bubnjevi su dio naše tradicije i sasvim uobičajena pojava na našim stadionima. Ne razumijem kome muzički instrumenti mogu smetati," kazao je zamjenik ministra sporta Luis Fernandes.

Fifa ne žele da se u Brazilu ponove scene s posljednjeg World Cupa u Južnoj Africi 2010. godine kada su brojne 'vuvuzela' stvarala zaglušujuću buku. Zbog zvuka ili buke vuvuzele na stadionima se nisu mogle čuti uobičajne pjesme, bodrenje ili uzvici gledatelja, a protiv njih su prosvjedovale i brojne televizijske kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 19:29