ŠVEĐANIN NA POLJUDU

'FINANCIJSKI PROBLEMI MI NISU NOVOST, SLIČNO JE BILO I U AIK-U' Andersson stigao u Split

 Vladimir Dugandžić/CROPIX

Novi sportski direktor Jens T. Andersson stigao je u Hajduk. Nasljednik Sergija Krešića na mjestu prvog čovjeka struke stigao je u grad pod Marjanom kao što je i bilo najavljivano te će uskoro i službeno preuzeti novu funkciju nakon što je već ranije potvrdio kako je potpisao dvogodišnji ugovor.

Bivši sportski direktor AIK Stockholma bit će na Poljudu službeno predstavljen u ponedjeljak, kada će se po prvi put obratiti hrvatskim medijima i javnosti, do tada traje medijski time out. Danas je pak prvi put i pratio trening Hajduka.

Dolaskom Šveđanina na mjesto sportskog direktora počela je nova era u radu kluba s Poljuda. Stranac na iznimno zahtjevnoj funkciji okretanje je nove stranice u radu kluba, ali Šveđanina koji Hajduk smatra velikim izazovom u karijeri čeka vrlo zahtjevan posao. Očekivanja su da 'bijelima' pomogne u pronalasku jeftinih igrača od kojih se nakon igračke afirmacije može dobro zaraditi na transferima.

Za to su primjeri AIK-ovi bivši napadači Mohamed Bangura iz Sierra Leonea koji je otišao u Celtic za dva milijuna eura, i sunarodnjak Teteh Bangura koji je otišao u Bursaspor za tri milijuna eura, a stigli su u švedski klub za male novce. No očekivanja su stoga velika i po pitanju plasiranja igrača jer je Andersson stalno isticao kako mu je veliki izazov i užitak raditi s klubom koji ima takav omladinski pogon koji lansira igrače u velike europske klubove. Veliki zadatak Anderssona je i da kao novi čovjek, stranac, bude svijet za sebe, neovisan od mogućih utjecaja različitih interesnih nogometnih sfera.

Iz njegove biografije razvidno je kako se razvijala karijera 40-godišnjaka koji je od pomoćnog trenera AIK-a u tri godine postao sportski direktor AIK-a kojeg je od 11. mjesta na kraju prve sezone doveo do pozicije viceprvaka Švedske godinu potom, te 4. mjesta na kraju 2012. godine (tamo prvenstvo traje usporedo s kalendarskom godinom).

A švedskim medijima Andersson je ipak prije dolaska potvrdio što ga je privuklo u Hajduk.

- Ove će za mene biti velika nogometna avantura. Plaća je u redu, ali neću sigurno zarađivati kao nogometaši koji igraju u inozemstvu, neću biti milijunaš. Nisam tu zbog novca već avanture - rekao je za sportski dnevnik 'Aftonbladet' Andersson koji je do travnja kada je otišao skoro tri godine bio na mjestu sportskog direktora AIK-a. Prvi je Šveđanin koji će raditi na jugu Europe.

- Nisam imao koga ni konzultirati o Hajduku, najbliže je bio kolega koji je radio u Grčkoj - našalio se Andersson.

Obitelj (ima dva sina od 11 i sedma godina) je ostala u Uppsali.

- Teško je bez njih, ali vjerujem da će se oni kasnije priključiti. Za početak ću biti u hotelu, a vjerujem da ću se dok se momčad vrati sa priprema (nap.a. u Sloveniji) smjestiti i naći stan. Teško je govoriti o svemu unaprijed dok se ne uhodam - rekao je Andersson koji ne kani gubiti vrijeme.

- Moram početi raditi odmah. Ovog vikenda počinje prijelazni rok, već 7. srpnja igramo susret Superkupa protiv Dinama u Zagrebu, a zatim slijedi prvenstvo i kvalifikacije za Europsku ligu - najavio je Andersson.

Dobro je Šveđanin upoznat s obvezama, ali i sa financijskom situacijom u klubu.

- Znam za financijske probleme u posljednjih godinu i pol, no klub ima novu Upravu i Nadzorni odbor. Ekonomska situacija je sada prioritet, slična je to situacija kao ona u koju sam došao u AIK u ljeto 2010. godine.

No zbog toga ne strahuje.

- Ovo je za mene nešto novo i zanimljivo, nemam velikih očekivanja niti sam definirao što očekivati, ali sam uzbuđen.

Pitali su Šveđani Anderssona i o mogućoj suradnji AIK-a i Hajduka.

- Prerano je pričati o tome. Moram osmisliti neke stvari, ali prije toga moram pratiti svaki trening, svaku utakmicu i proučiti kako se radi u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 12:10