SUMJNIVI STOPERI

GAŠENJE POŽARA NA NOU CAMPU Katalonci su doveli koga su mogli, a ne koga su željeli

Barcelona opet ima kompletnu obranu, barem što se tiče broja stopera. U očekivanju odluke Luis Enriquea kakvu će ulogu namijeniti Javieru Mascheranu, dolaskom Thomasa Vermaelena na raspolaganju ima četiri središnja braniča - pored Belgijanca, tu još Pique, Bartra i Jeremy Mathieu, prvi stoper kojeg je Barca upijela dovesti u posljendnjih pet godina.

Do sada, godinama je Barcelona bila nemoćna da izgradi ili dovede vrsnog stopera, pa je mnoge igrače s drugih pozicija “prekvalificirala” u Puyolove kolege u sredini obrane. Dovoljno je podsjetiti se Abidala, Adriana, Mascherana i Songa. Pod Damoklovim mačem FIFA-ine prijetnje da neće moći dovoditi pojačanja u dva prijelazna roka, kao i s neugodnim sjećanjima na posljednju sezonu u kojoj je obrana bila prava katastrofa, što je i posljedica i uzrok Puyolovog oproštaja od nogometa, Barci nije preostalo drugo nego da se pozamašno lati novčanika i dovede koga može, ako već ne koga želi, barem što se posljednje linije tiče.

Odbijenica iz Pariza

Mathieu i Vermaelen ni izbliza nisu izazvali oduševljenje. Zajedno su stajali gotovo 40 milijuna eura, gotovo kao Thiago Silva, nekada prva opcija i najželjenije pojačanje. Kroz komentare i mišljenja provlači se pitanje - nije li bilo pametnije dovesti jednog vrsnog stopera nego dvojicu na koje se izvan kluba gleda sa skepsom.

- Nimalo ne sumnjamo u tjelesnu spremnost Vermaelena - kazao je tehnički direktor katalonskog kluba Andoni Zubizarreta nakon što je sam igrač izjavio da mu treba barem nekoliko tjedana da dosegne formu nakon ozljede mišića na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

- Ozlijedio sam se i nisam trenirao s Arsenalom - priznao je Belgijanac na predstavljanju, a dan nakon toga objavljeno je da neće konkurirati za momčad nekoliko tjedana. U klubu tvrde da nisu oklijevali iako se zna da je Belgijanac tek druga ili čak treća opcija, da je u posljednje četiri godine 456 dana bio izvan pogona zbog ozljeda, kao i da Arsenalov menadžer Arsene Wenger na njega ne računa nakon što je prošlu sezonu presjedio na klupi.

- Tržište nije laka stvar - napominju iz kluba sa sjećanjem da se Paris SG samo nasmijao kad je Barca željela kupiti Thiaga Silvu prije dvije godine, pa čak i ove kad im nije želio prodati Marquinhosa, makar je zamjena. - Taj bi nam pojačao momčad, on je brz - žale na Camp Nouu za Brazilcem.

Ako Vermaelen, koji dolazi u klub da bi “počeo ispočetka” u dobi od gotovo 29 godina i preplaćen (19 milijuna, procijenjen na 12,5) i nije dočekan s nekim iluzijama, još je veće razočaranje Jeremy Mathieu, na kojem je inzistirao Luis Enrique. Tjelesno je snažan, što je Barceloni nedostajalo posljednjih godina, ali mnogi su se uhvatili za glavu kad su čuli da je Barca platila Valenciji čak 20 milijuna za igrača starog 30 godina, bez ikakvog rejtinga na međunarodnoj sceni i u francuskoj reprezentaciji. Čak je i bivši Barcelonin stoper, Meksikanac Rafa Marquez, bez krzmanja izjavio da Mathieu nema kvalitetu da igra u Barci i da se iskreno nada da ga neće dovesti, osobito za taj novac.

Nakon transfera Mathieua i Vermaelena, tehnički director Andoni Zubizarreta nije bio nimalo precizan kada su ga upitali ima li mjesta za još jednog braniča. Ustvrdio je da je klub “jako zadovoljan” onim što ima, ali je ostavio vrata odškrinutima:

- Ako budemo mogli još poboljšati sastav ovog ljeta, to ćemo i učiniti. Prijelazni rok još nije završio. Možda nam i nije trebao još jedan stoper, ali ovako smo kompletni.

A što reći za ostale? Pique u posljednje vrijeme izaziva pozornost isključivo neprimjerenim ponašanjem i lošom formom. Marc Bartra je napredovao posljednjih mjeseci, ali tjelesno je slab i još bez iskustva. Ni bočne pozicije nisu na visini. Jordi Alba je sve češće meta trenerovih kritika, Dani Alves ne samo da je pao u formi i da je na izlaznim vratima, nego i on više izaziva pažnju izvansportskim skandalima, ekscentricčnim ponašanjem i izgledom, nego igrama i kvalitetom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:49