LEON VAN BENKO

GOLOM SVIH GOLOVA BENKO JE ZASLUŽIO ŠTIMČEV POZIV Komentar Tomislava Židaka

 Davor Zunic / CROPIX

Ako barem malo volite nogomet, sasvim ćete se sigurno sjetiti finala Europskog nogometnog prvenstva iz Münchena 1988. godine, kada je Nizozemska pobijedila SSSR sa 2-0. Nogometni svijet tu utakmicu pamti po golu svih golova Marca van Bastena, kada je volej udarcem iz gotovo nemogućeg kuta probio golmana Rinata Dasajeva.U statističkom dodatku se kaže da je prvi gol zabio Ruud Gullit.

U subotu navečer isti takav gol zabio je “Leon van Benko”. Centaršut Ivana Tomečaka pretvorio je u najljepši gol ovogodišnjeg prvenstva i potvrdio svoju visoku nogometu klasu. Takve golove mogu zabiti samo velemajstori fino brušene tehnike volej-udaraca. Kao što je 72.000 gledatelja pljeskalo Marcu van Bastenu, tako je i Leon Benko zaslužio da mu plješće cijela nogometna Hrvatska. U povijesti hrvatskih prvenstava bilo je puno atraktivnih golova, ali ovakvog se ne sjećam...

Svijet pamti Maradonin slalom 1986. godine, čudesnu “šraubu” Roberta Carlosa, gol Ronaldinha Englezima 2002. godine u Japanu, Zidaneov volej i škarice Zlatana Ibrahimovića. Ali, u sjećanju svakog ljubitelja nogometa, kao gol svih golova urezao se gol Marca van Bastena. Tako bismo trebali pamtiti i gol Leona Benka, nogometaša vrlo čudne karijere, koji je najbolje nogometne godine proveo u Varaždinu. Ali “puhnul veter, zel ga vrag”, došle su loše godine, nije prošao u Nürnbergu, Belgiji, a i na probi u Hajduku su rekli - nije to “roba” za nas! Danas vjerojatno igra najbolji nogomet u karijeri. Bilo bi pretenciozno reći da je Matjaž Kek trener klase Rinusa Michelsa, ali, ako je Michels imao Van Bastena, Kek ima Benka i on je najjači riječki adut u ovogodišnjoj utrci za naslov prvaka, između Dinama, Hajduka i - Rijeke.

Za “gol svih golova” Leon Benko je u jedinom hrvatskom sportskom dnevniku ocijenjen skromnom osmicom. Pitam se: što bi trebao odigrati za devetku, ako je postigao gol za - desetku? Gol koji će se pamtiti kao i golovi Realu, kao i čudesna partija “Cruyffa iz Ajdovščine” Adriana Fegica, kada je na Kantridi potopio kraljevski klub. Osmica je preslaba ocjena za Benkovo remek-djelo, koje zaslužuje iskreno divljenje. Njegov volej nije samo jedan od golova koji je Rijeci donio bod.

Leon Benko je očigledno u životnoj formi i zaslužio je pažnju i izbornika Igora Štimca. Unatoč tome što Hrvatska ima Mandžukića, Olića, Eduarda da Silvu, Rebića, Kalinića, Leon Benko bi se trebao naći na popisu, jer od napadača samo je Mandžukić u boljoj formi. Statistika mu ide u prilog; na 11 utakmica zabio je 8 golova, plus 5 europskih golova. Što bi se još trebalo dogoditi da dobije pozivnicu? Trebalo je zabiti gol a la Marco van Basten. Igore, Benko je učinio upravo to, zabio je gol svih golova i sada čeka tvoj poziv...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:25