USPJEH KROZ PLAĆE

IGOR ŠTIMAC MEĐU BOLJIMA Sušić je koštao 3 tisuće eura po bodu, Capello više od 200 tisuća

Da se izbornike osim po rezultatu ocjenjuje i prema plaći, Igoru Štimcu teško bismo mogli zamjeriti učinak
 Drago Sopta / HNS

Da se izbornike osim po rezultatu ocjenjuje i prema plaći, Igoru Štimcu teško bismo mogli zamjeriti učinak u kvalifikacijskom ciklusu za Svjetsko prvenstvo.

Pogled na godišnje plaće ostalih europskih izbornika, naime, otkriva da je Štimac bio najjeftiniji među svojim kolegama. Kada bismo broj bodova dijelili s novcem koji je savez potrošio na izbornike, Štimac bi u toj računici ispao vrlo isplativ trener, sa samo 6500 eura koliko je koštao jedan njegov bod.

Capello ispred svih

Druga stvar je što je Štimac zbog očajne završnice kvalifikacija s Hrvatskom zamalo bio najgori na ljestvici drugoplasiranih. Takav bi scenarij HNS-u uskratio mogućnost da plasmanom na SP zaradi minimalno 6,5 milijuna eura pa bi Štimac napravio daleko više štete nego koristi. Požar se, srećom, još stigne ugasiti.

Najbliži Štimcu koji je zarađivao 70.000 kuna mjesečno ili oko 110.000 eura godišnje, bio je Michal Bílek. Bivši izbornik Češke još je u rujnu shvatio da neće ispuniti cilj i odstupio s funkcije koja mu je osiguravala 200.000 eura godišnje. Jedan Bílekov bod koštao je 13.300 eura, dvostruko više nego Štimčev.

Na vrhu ove ljestvice isplativosti je izbornik BiH Safet Sušić koji zarađuje godišnje 70 tisuća eura, a s 25 bodova ostvario je povijesni plasman u Brazil.

Zato sa sigurnošću znamo tko je na dnu - oni koji zarađuju najviše. S obzirom da ga Ruski nogometni savez plaća oko pet milijuna eura godišnje, Fabiju Capellu u usporedbama isplativosti ne bi puno pomoglo čak ni da je bio stopostotan u kvalifikacijama.

Skup i neuspješan Trap

Za svaki bod koji je osvojio, predsjednik Nikolaj Tolstik platio mu je 227.300 eura. Capella po skupoći slijede Roy Hodgson i Cesare Prandelli.

Pri vrhu je i neuspješni Giovanni Trapattoni (74), bivši izbornik Irske koji je za milijun i pol eura godišnje isporučio samo 14 bodova. Njegov kolega iz skupine Joachim Löw zaradio je milijun eura više, ali ostvario i dvostruko bolji učinak pa je u konačnici ispao jeftiniji za Njemačku nego Trapattoni za Irsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 05:16