SKANDAL NA SVETICAMA

INCIDENT NA PREZENTACIJI KAMPA Sportaši napali Šukera: 'Zašto nas bacate na ulicu?

Zagrebački sportski rekreativci ne žele da se na Sveticama gradi nogometni kamp
 Ronald Goršić / CROPIX

Pravi mali skandal izbio je u četvrtak kad su Davor Šuker i Damir Vrbanović uime HNS-a i Ivica Lovrić ispred grada Zagreba na Sveticama predstavili projekt gradnje nogometnog kampa na spomenutom terenu u blizini Maksimirskog stadiona. Tom je prigodom pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić HNS-u i Šukeru simbolično predao Svetice, a pobunili su se brojni okupljeni sportaši rekreativci, kao i skupina građana predvođena Tonijem Kneževićem, koji u zakupu imaju teniske terene na Sveticama.

Optužujući Šukera i HNS , kao i gradske strukture za “ekskluzivizam” i svojevrsnu privatizaciju javnog prostora, spomenuti su građani uputili i neke teške riječi. Većinu njih novinski papir ne trpi. Srž njihovih prigovora odnosio se na navodne činjenice da će nogometni kamp iz Svetica istjerati brojne građane rekreativce i stvoriti ekskluzivni elitistički centar za zadovoljavanje potreba samo jednog sporta.

Iako su ga nekoliko puta prekinuli dok je govorio, Šuker je stoički izdržao verbalne napade iako su neki od njih ciljali vrlo nisko i ukazivali na potencijalnu mogućnost “zamračivanja” sredstava svih građana Zagreba. “Nogometna mafija” u tom je smislu najcitiraniji termin.

- Hvala gradu Zagrebu na Sveticama, sad ćemo i mi konačno imati svoj dom. Sve nogometne reprezentacije Hrvatske svih dobnih kategorija svake godine odigraju više od 200 utakmica, a mi smo na svakoj od njih na gostujućem terenu. Gosti smo čak i na Maksimiru. To će se sad konačno promijeniti, imat ćemo lijepi mali stadion i sve popratne sadržaje te se novac više neće trošiti negdje drugdje - govorio je Šuker prekidan neukusnim upadicama okupljnih. Imat ćemo prekrasan nogometni centar, radovi bi trebali početi već u veljači, čim prođu sve procedure koje uključuju “amenovanje” Fife i Uefe.

“Sport svima, ne samo njima!”, “Davore, hoćeš još malo novčeka”, dobacivanja su prekidala Šukera, no on je ostao staložen iako ga se, među ostalim, tko zna koji put guralo u isti koš sa Zdravkom Mamićem. Netko od okupljnih zlobno je primijetio da je prava sreća što i Mamić nije bio prisutan pa je sve prošlo bez ozbiljnijih ekscesa.

Ivica Lovrić objasnio je cijelu pozadinu odluke da Grad Zagreb pomogne zbrinjavanju nogometne reprezentacije:

- HNS ima velik potencijal, na njima je da sad završe cijeli posao. Ustanova za upravljanje sportskim objektima imat će na Sveticama samo bazen čija se gradnja nastavlja i neće biti sastavni dio nogometnog kampa. Sve je ostalo u rukama HNS-a koji će imati obavezu obnavljanja postojećih atletskih sadržaja.

- Ne stoje priče o tome da HNS građanima otima prostor za rekreaciju. Mi se na Sveticama nećemo opasati bodljikavom žicom, i dalje će obični građani ovdje biti dobrodošli. Nažalost, na sve se ne može baš uvijek misliti, za tenis u gradu postoji dovoljno prostora.

Pozvao je Šuker i na dijalog i razumno sagledavanje problema te je “napadače”, koji su ga verbalno vrijeđali, pozvao u svoj ured na razgovor, poslije čega je dobio odgovor u pomalo prijetećem tonu: “Doći će nas osam...” Na to je predsjednik HNS-a gotovo naprasno prekinuo planirano pompozno obraćanje naciji.

Smirenije je nakon toga u miru restorana Domagoj nastavio priču samo pred novinarima:

- Ozbiljno radimo i na tome da budemo suorganizatori Eura 2020., ovaj nam je kamp između ostalog i zato nasušno potreban - kao i nacionalni stadion. Ne smijemo dopustiti da nam najvjerniji gledatelji plate ulaznicu 100, 200 ili 500 kuna pa da kisnu na tribinama. Moramo imati krov na stadionu, da to bude skromni stadion nalik onome u Zenici.

Konkretni planovi gradnje kampa i stadiona nisu još završeni pa Šuker nije želio govoriti o ukupnim troškovima. U vrijeme velike krize, obaćao je, neće biti astronomski:

- Ne trošimo nikakva sredstva poreznih obveznika, za što nas neki i sada napadaju. Imamo osigurana sredstva još od planirane gradnje kampa u Tuhelju.

Da, taj famozni Tuhelj u kojem je pokojni predsjednik HNS-a Vlatko Marković davnih dana postavio kamen temeljac za gradnju nogometnog kampa. Zabio je prvu, pokazalo se i posljednju lopatu... Sa Sveticama se, bez obzira na to što tko o tome mislio, isti scenarij ne smije ponoviti. Bila bi to zaista prevelika blamaža za HNS i hrvatski nogomet...

Protiv Švicarske u St. Gallenu, s Afrikancima 31. svibnja

- Svetice će biti naš mali ‘hram’. Tu će igrati sve naše reprezentacije, klinci i djevojčice. Bit će to naš novi dom, stadion će imati krov. Tako će i naši navijači imati svoje dostojanstvo - tepao je svojem novom “čedu” Šuker unaprijed. Govorio je i o novčanim uštedama te promociji hrvatskog turizma, kao da je on pupčanom vrpcom vezan s nogometnom reprezentacijom. Najmanje je govorio upravo o reprezentaciji, no ponudio je nešto novo:

- Za 3. svibnja dogovorili smo utakmicu u St. Gallenu protiv Švicarske, to je definirano i potpisano. U planu je nakon toga nova pripremna utakmica 31. svibnja i tu je definirano da igramo s jednom afričkom reprezentacijom. Naravno, kako bi ‘glumili’ Kamerun, no još nismo ništa potpisali. Utvrđeno je da u Brazil putujemo 2. ili 3. lipnja, a 6. lipnja odigrat ćemo generalku uoči početka mundijala. Ni za to još ništa nije potpisano iako smo u finišu pregovora. Sva tri suparnika s kojim ćemo igrati uoči SP-a su sudionici turnira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:33