HVALOSPJEVI HRVATU

INVENTURA LIGE PRVAKA Ronaldo prvi strijelac, Ibrahimović najbolji asistent, Mandžukić najzahvalniji radnik

Konstatacija Ulija Hoenessa da Bayern ove sezone vjerno slijedi Barceloninu filozofiju dobit će izravnu provjeru u polufinalu Lige prvaka, no argumentirana je i dosadašnjom statistikom cijelog natjecanja.

Iz svega viđenoga razvidno je da će Pepa Guardiolu u Münchenu dočekati sličan obrazac nogometnog razmišljanja koje je lani ostavio na Nou Campu. Izuzevši najdrastičnije razlike, koja se odaziva na ime Leo, stil Bayerna i Barçe vrlo je sličan. Drže čelne pozicije u kategorijama točnosti dodavanja i posjeda lopte, a poklopilo se i da su izveli najviše kornera od svih sudionika i pretrpjeli identičan broj prekršaja (151).

Stara boljka Arsenala

Zgodne podudarnosti spominjat će se i u najavi drugog para. Real i Borussia kombinirano su najviše prijetili suparničkim vratarima i vode prema broju udaraca u okvir: zajedno ih imaju 213. I njihov se stil igre prema količini dodira s loptom uvelike preklapa. Borussia u cijeloj Ligi prvaka ima 82 pokušaja dodavanja više, što je na razini čitave sezone zanemariva razlika. Real je, doduše, bio nešto uspješniji i bliže je visokim postocima Barçe i Bayerna, premda ipak - daleko.

Letimični pogled na momčadsku statistiku sugerira da je kraljevski klub ove sezone napadački najangažiraniji, ali i najubojitiji sa 23 pogotka. Chelsea bilježi bolju kvotu po utakmici, no njihov učinak više nas ne zanima toliko u ovom turniru koliko u Europskoj ligi. Arsenal je ostao najprecizniji, premda ne i najefikasniji jer su prerijetko pucali prema vratima, njegujući tako već poznatu boljku Wengerove strategije.

Galatasaray voli igrati grubo: napravili su i pretrpjeli najviše prekršaja, čak 331 ili 33,1 po utakmici, što je blizu uobičajene razine faulova na hrvatskim derbijima. Za agresivnu igru “nagrađeni” su najvećim brojem žutih kartona (24), a suparnike su zastrašivali dvojicom ambasadora “čaknorisovske” igre. Felipe Melo nije ništa nježniji nego što je bio u Juventusu u kojem je u tri sezone skupio pet crvenih kartona. Ove ih ima već dva, a u Ligi prvaka je napravio najviše (23) prekršaja. Vjerno ga slijedi Selçuk Ínan, kojeg navijači zovu Turski Xavi i Xelçuk.

Xavi na samo 20%!?

Osim eksponiranijih rubrika za napadački učinak u kojima dominiraju naj strijelac Ronaldo (11) i naj asistent Ibrahimović (7), u pojedinačnoj statistici po običaju se izdvaja Xavi kao najprecizniji dodavač. Točnije, drugi najprecizniji, jer je od onih standardnih (u obzir nismo uzeli igrače s manje od 200 dodavanja) od njega je točniji Busquets.

Ruku na srce, 24-godišnji je Sergio imao i upola manje paseva. Kad je već slavan u kreiranju igre, Xavi se istom razinom ne može pohvaliti i u šutiranju. Uoči polufinalnih okršaja upravo on nosi epitet najnepreciznijeg pucača. Od 15 udaraca koje je uputio, 12 ih je otišlo izvan okvira, što je preciznost od samo 20 posto.

Cristiano Ronaldo ima najveći apetit, prema golu je potegnuo 68 puta, što je čak 27 udaraca više od drugoplasiranog Messija. Najčešće je i naciljao vrata (49 puta) te time bio nešto precizniji od argentinskog antipoda. Portugalca suparnici ujedno i najviše imaju “na piku” od svih igrača, jer je fauliran rekordna 24 puta.

Maratonac Pirlo

U dvije značajne kategorije primat drži nepoderivi Andrea Pirlo. U Ligi prvaka ove je sezone prešao udaljenost gotovo jednaku onoj od Zagreba do Rijeke, što će vjerojatno poći za rukom drugoplasiranom Marcelu Schmelzeru. Dok je Pirlo istrčao 115,7 km, ovaj ima četiri kilometra manje, ali i još barem dvije utakmice te priliku da se čvrsto utabori na vrhu. Pirlo bi, međutim, do kraja mogao ostati vodeći u kategoriji uspješnih prodora koji su rezultirali prilikama za gol - ima ih 18, četiri više od našeg Darija Srne.

Kad smo kod hrvatskih igrača, spomenimo i Marija Mandžukića. Netipično za golgetera, on se pri vrhu nalazi u kategoriji načinjenih prekršaja. Ima ih 21, što samo udara pečat na već dovoljno isticanu činjenicu da je on požrtvovni napadač radnik, jedan od najzahvalnijih ofenzivaca u europskom nogometu uopće. Zbog toga katkada plaća i cijenu pa će Barcelonu na Allianz Areni gledati s tribina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:49