KANDIDAT ZA NASLOV

Ivić: Oduševila je Mourinhova hrabrost

Interov portugalski stručnjak ponovno je potvrdio trenersku genijalnost
 AFP

Čak i kada većinu vremena provodi na liječničkim pregledima (u pitanju su problemi s kralježnicom, zbog čega je naš trener prije dvije godine bio na tretmanu u slovačkim toplicama), Tomislav Ivić neće propustiti nogometnu poslasticu godine, sudar Chelseaja i Intera. A s posebnim zanimanjem raščlanio je igru, koju će postaviti njegov “učenik” i štovatelj iz Porta, Jose Mourinho. “Special one” je iz rakursa Tomislava Ivića još jednom potvrdio trenersku genijalnost...

- Mourinho se odlučio za presing na loptu i za loptom, a ne igru “na čovjeka”. Svi su morali odraditi taj “krvavi posao”, od Pandeva, Eto’a i Millita, Mourinho je zamislio “ubiti” Chelsea već prvom linijom i njegovi igrači su to odradili fenomenalno. Moram priznati, Mourinho me oduševio, jer vrlo je hrabro tako igrati u gostima i još protiv najčvršće engleske momčadi - ocijenio je preteča ovakvog pristupa nogometu.

Je li Mourinho “kopirao” Ivića, koji je prije 30 godina uveo tu revolucionarnu metodu - presing na loptu. Sjećam ga se dok je tumačio “pritisak na loptu” i tih godina svi su ga “bijelo” gledali. Ali, danas je Ivić na svjetskim trenerskim tablicama među “velikih pet”.

- Tako je Hajduk 1980. godine igrao protiv Hamburga, kada smo u Splitu pobijedili 3-2. Mnogi treneri su nakon toga posegnuli za metodom “pritiska na loptu”, tako je igrao i Louis van Gaal s Bayernom protiv Juventusa, kada je ključni igrač bio Ivica Olić.

Ivić će podvući:

- Takav sustav igre je najteže igrati protiv Engleza, koji su naviknuti na brzu igru, ali ih je Mourinho toliko stiskao da nisu mogli umiriti loptu. Presing na loptu je budućnost nogometa, to se uči igrati i na utakmicama gdje nema tako velikih motiva, kao što je bio slučaj s ovom utakmicom...

• Je li nakon ove velike pobjede Inter jedan od favorita Lige prvaka?

- Ako Mourinho može ponoviti ono što je igrao na Stamford Bridgeu, gotovo je nemoguće suprotstaviti se takvoj igri. Inter ima vrlo kvalitetnu obranu i izvrstan napad i ako Mourinho sačuva momčad od ozljeda i kartona, bit će kandidat broj jedan za svoju drugu Ligu prvaka.

• Zaboravili ste Barcelonu, koja uzgaja sasvim drukčiji, gledateljima neusporedivo privlačniji nogomet, s genijalnim pojedincima. Može li Mourinhova formula zakočiti Messija, Ibrahimovića, Iniestu i Xavija?

- Ni Barcelona se ne može oduprijeti ovakvom presingu ovako kvalitetnih igrača. Zapravo, bolje je reći - Barceloni bi bilo jako teško...

• Finale?

- Bilo bi najpravednije Inter - Barcelona. Kao što je prošle godine bilo prirodno da Manchester United i Barça zašećere kraj sezone.

Tomislav Ivić vidi u Mourinhu i van Gaalu najveće taktičare novog doba. Nije spomenuo Manchester United i Alexa Fergusona, te Arsenal i Arsenea Wengera. Smatra da Man U i Arsenal ipak nemaju tako moćne momčadi kao Inter i Bayern i tako moderne sustave igre, bazirane na presingu na loptu i munjevitim kontrama...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 22:09