STRUČNI KOMENTATOR

JELIČIĆ NAJAVLJUJE DERBI 'Ako Hajduk napadne, bit će svašta. Ako se povuče, nema šanse!'

'Najvažnije je da Hajduk istrči hrabro, da igra onako kako je to Tudor dosad prakticirao'
 Vladimir Dugandžić / CROPIX

Joško Jeličić nekad je bio akter na terenu, igrajući užarene derbije hrvatskog nogometa u dresu Hajduka i Dinama, a danas hrvatski nogomet prati iz neutralnog kuta, kao stručni komentator Arenasporta i RTL-a. I to mu jako dobro ide. S Jeličićem smo razgovarali u najavi derbija na Maksimiru. Poziv je stigao iz Splita pa je logično da smo ga nagovorili za najavu iz kuta Hajduka.

Prije ovakvih utakmica puno se priča o taktici i izboru igrača, a to je ono u što treneri imaju najbolji uvid. Što se tiče Hajduka ta je neizvjesnost još podgrijana zbog promjene sustava igre, koji je pod Igorom Tudorom prošao sve transformacije, od 3-4-3, preko 4-3-3, do 4-2-3-1 pa 3-5-2.

- Rezultat protiv Osijeka mogao bi sugerirati da sustav 3-5-2 nije pravo rješenje za Hajduk. Ali prije toga su Splićani dobili Istru i odigrali jedno od najboljih poluvremena u ovoj sezoni. I protiv Osijeka je Hajduk stvorio puno šansi, tako da ne mora uvijek biti problem u sustavu igre. No stvar je u tome da je igra s trojicom stopera zahtjevnija, teže ju je uigrati i potrebno je vrijeme za prilagodbu. Gol koji je Hajduk primio protiv Osijeka baš je najbolji primjer pogreške koja se događa zbog neuigranosti zadnje linije - kaže Jeličić.

Koje je onda rješenje za igru protiv Dinama?

- Mislim da će se protiv Dinama Tudor odlučiti za četvoricu u liniji. Odnosno da će tražiti način kako zatvoriti najjače Dinamove adute, a to su bokovi. Soudani i Fernandes su igrači koje Hajduk treba neutralizirati i zato bi trebalo udvojiti bokove. Da li kroz igru u sustavu 4-4-2 ili 4-2-3-1 što je Tudor većim dijelom sezone koristio, i što je dobro funkcioniralo, to ćemo vidjeti.

Ima li Hajduk igrače koji mogu zaustaviti Fernandesa i Soudanija?

- Morat će ih pronaći. Tu će jako važnu ulogu morati odigrati krila, uz ove bočne igrače Vršajevića i Jozinovića. Hajduk na krilima ima Kouassija i vjerojatno Bukvu ako će on biti spreman nakon oporavka od ozljede. Mislim da bi Bukva mogao dobro ispuniti zadaću koju bi Tudor postavio pred njega. Bukva je jak u tom segmentu igre u defenzivi, zatvaranju igrača i prostora. Rekao bih da je tu čak više pokazao nego u ofenzivnom segmentu, ako izuzmemo one dvije asistencije iz prekida, kod golova Pašalića u zadnjem derbiju.

Što je “srce” Hajdukove igre?

- Vezni red. Meni se jako sviđa tandem Pašalić-Sušić, impresionira me kako se nadopunjuju. Imaju imaginaciju, ali mogu i jako puno trčati. Obojica stižu u završnicu, posebno Pašalić koji ima moć u realizaciji. Sušić ima sjajna rješenja u igri i krasnu lijevu nogu. Obrana je bila sigurna u liniji četiri s Maločom i Milovićem.

Nešto će ovisiti i o Dinamu?

- Naravno. Možete vi nacrtati što god zamislite, ali ako to igrači ne mogu provesti, ako nemaju moć ili ih protivnik onemogući, onda je sve uzalud. Činjenica jest da je Dinamo najjači na bokovima i da će to Hajduk morati zatvoriti. Veznjaci Pamić i Ademi nisu zabili gol ne znam otkad. Vidjeli ste protiv Čornomoreca da je Pinto prošao mali milijun puta i takvu će igru Dinamo bazirati i protiv Hajduka. Očekujem u vezi Ademija, Antolića, koji mi se jako sviđa, vjerujem da bi nakon ove zadnje utakmice šansu mogao dobiti Beqiraj prije Čopa. Nema Sammira, i zato Dinamo nema tu opasnost iz veze, s polušpice...

Hajduk ima problema s efikasnošću?

- Slažem se s Tudorom da je taj problem najlakše riješiti - gotovinom. Jer možeš ti na treningu raditi sve, ali ako nemaš napadača koji može zabiti gol kad ti to treba, sve je uzalud. Gledajući utakmicu protiv Osijeka vidio sam Koaussija i Maglicu koji su taktički potpuno neobučeni igrači. Oni se moraju školovati da znaju linije kretanja, jer ako će obojica cijelo vrijeme stajati u pet metara, onda ih je lako čuvati.

Koja je po vama ključna stvar za uspjeh Hajduka?

- Najvažnije je da Hajduk istrči hrabro, da igra onako kako je to Tudor dosad prakticirao, a to je da dolaze sa što više igrača u završnicu. Ako se Hajduk povuče i ide na to da neće primiti gol, onda nema šanse. Nema utakmice koju Hajduk može izdržati da ne primi gol, a posebno ne protiv Dinama. Ali ako budu hrabri, ako će vjerovati da mogu zabiti gol više od Dinama, onda može biti svašta.

Kakav derbi očekujete?

- Ako se Hajduk postavi napadački, a s obzirom da znamo kako igra Dinamo, mogla bi to biti dobra utakmica. Strah me je jedino da se ne stvori neka nervoza zbog svega što se događa oko našeg nogometa, pa da to ne zasjeni teren.

Ulog je velik?

- Dinamo je vjerojatno puno nervozniji zbog utakmice. Nisu prošli u Europi, a ne znam kad je Hajduk zadnji put uoči adventa bio tako blizu pa im je ova utakmica jako važna. Ali važna je i Hajduku da se zadrži blizu, jer znate i sami da kad je Hajduk u igri, atmosfera u Splitu puno je pozitivnija, inspirativnija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 17:11