RETRO DERBI NA PEŠČENICI

Jurčić nakon HAŠK-a: Svi su napadači blizu prvih 11, samo neka trpaju...

Loša vijest za branitelja naslova su ozljede Tonela i Vrsaljka, dobra atraktivni pogoci Krstanovića i Moralesa
 Damir Krajač/CROPIX

Bio je to retro derbi, po imenima klubova podsjetnik na doba kad je Zagreb bio najuzbudljiviji grad istočno od Pariza. HAŠK vs. Građanski! Klub iz Maksimira za ovu prigodu ne pišemo GNK Dinamo nego Građanski NKD. Osmina je finala Hrvatskog nogometnog kupa, godina 2011, a ne, primjerice, 1931. Mjesto radnje ‘Malnarova Republika Pešćenica’. Rezultat? 0-4.

Nije to prvi natjecateljski dvoboj obnovljene nogometne sekcije nekadašnjeg HAŠK-a i Dinama baštinika Građanskog. Prije šest godina, u 1/16 finala, ‘plavi’ su slavili sa 8-0. Dakle, ‘akademičari’ napreduju. Doista, na Pešćenici vrijedno rade da postanu stabilni drugoligaš, sanja se i Prva liga. Jednog dana. Trenutno su 11. u 2. HNL i prema riječima trenera cilj je ostanak. A da sve bude u stilu, trener je profesor. Profesor Hrvoje Braović.

Stadiončić je mali, engleski (u poluvremenu je puštana i “You’ll never walk alone”), s dvije tribine, potrebnim brojem natkrivenih mjesta, foteljicama... Zahvaljujući širokogrudnosti Milana Bandića izgrađeni su i pomoćni tereni s umjetnom travom, jedan veliki i tri mala.

Klub s Pešćenice bivši je TPK, gdje je Ćiro svojedobno otkrio Bračuna, tada još centafora. Zanimljivo, nakon što je Dinamo 2005. prošao HAŠK, izbacio ga je Naftaš-Ivanić, koji se u međuvremenu fuzionirao baš s HAŠK-om. Više su, dakle, današnji ‘haškovci’ naftaši i tvorničari parnih kotlova nego ‘akademičari’, ali i ovo lijepo zvuči, a i dresovi su prepoznatljivi, crveno-zlatni. I moto iz 1903. “Živi, rasti i cvjetaj”.

Kombinirana momčad Krune Jurčića na terenu je imala manje problema s domaćinima nego novinari s ulazom na objekt: zaštitarima je, naime, bilo nepojmljivo da smo svi imali više od jedne olovke. Tako im valjda piše u Pravilu službe. A preko 1000 gledatelja svojim su komentarima zabavljale legende s maksimirskih tribina Bubalo i Zeko, koji je podbadao Kelavu da ima dres kao grobar, uz salve dobronamjernog smijeha...

Loša vijest za branitelja naslova su ozljede Tonela (stražnja loža) i Vrsaljka (potkoljenica), dobra atraktivni pogoci Krstanovića (petom) i Moralesa (rašlje sa 20 m).

- Jako dobro su dečki s malom minutažom ispunili zadatak, drago mi je da su zabili svi kojima baš treba pogodak - rekao je Jurčić, a netko naivan zanimao se je li se Krstanović novim golom približio udarnih 11 za Ligu prvaka?

- Svi su nam napadači blizu prvih 11, samo neka trpaju, tko će više trpati taj će igrati.

Od onih kojima je trebao pogodak ‘suh’ je ostao Kramarić. Ibáńez je bio trostruki asistent.

- Puno mi znači novi gol, ali najvažnije je da smo pobijedili. Osjećam da se dižem iz utakmice u utakmicu, moje je da nastavim ovako raditi, a trener odlučuje tko će igrati - kazao je Krstanović, koji se nije mogao sjetiti je li ikad zabio petom. Dodajmo da je svestrani Leko nakon neplaniranog ulaska ovaj put igrao stopera i ‘po pedalama’ opet opalio jednu ‘sedmicu’, igrački mu nezgodnog Ivana Horvata.

- Suparnik je svoje šanse maksimalno iskoristio, mi neke svoje nismo i to je to - kratak je bio Horvat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 14:36